Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Semne ale sarcinii gemelare

Semne si simptome ale sarcinii cu gemeni

image

Va confruntati cu semne ale sarcinii sau cu simptome de gemeni? Poate ca ati conceput cu ajutorul tratamentelor de fertilitate, si stiti ca sansele de a avea gemeni sunt mai mari. Poate aveti un istoric familial de gemeni. Sau poate nu exista niciun motiv specific (de care sa stiti) care sa creasca sansele de a concepe gemeni, dar aveti intrebari legate de simptomele sarcinii dumneavoastra. Pur si simplu va simtiti insarcinata cu gemeni.

Multe femei se intreaba daca ar putea fi insarcinate cu gemeni, mai ales daca simptomele sarcinii lor sunt puternice sau par sa se ingrase mai repede. Femeile care sunt insarcinate cu gemeni au tendinta de a experimenta anumite semne si simptome mult mai intens decat femeile care duc o sarcina normala.

Acestea fiind spuse, exista o multime de femei care nu au nicio idee ca sunt insarcinate cu gemeni pana ce un doctor descopera acest lucru la o ecografie sau dupa niste rezultate de laborator discutabile.

Nu se pot diagnostica gemenii, tripletii, sau orice sarcina multipla pe baza simptomelor. Singura modalitate de a confirma o sarcina cu gemeni este cu ultrasunete.

Pastrand in vedere acest lucru, iata cateva semne si simptome ale unei sarcini gemelare.

Test de sarcina pozitiv foarte timpuriu

Daca obtineti un rezultat pozitiv la testul de sarcina mai devreme decat ziua menstruatiei, iar testul nu este unul extra sensibil, puteti suspecta gemeni.

Alte cauze posibile: Este posibil sa fi calculat gresit zilele de menstruatie, si sa nu fi facut de fapt testul prea devreme. De asemenea, daca ati ovulat mai devreme decat deobicei, este posibil sa fie mult mai tarziu decat credeti.

Niveluri ridicate de hCG

Femeile care primesc tratamente de fertilitate sunt mai susceptibile sa-si testeze nivelul de hCG frecvent in primele zile si saptamani de sarcina. Acest lucru nu este numai pentru a confirma succesul sarcinii dupa tratament, dar, de asemenea, pentru a monitoriza daca sarcina progreseaza in mod normal sau la risc.

In cazul in care nivelurile de hCG sunt marite, poate va intrebati daca sunt gemeni. Intrebarea este, insa, ce este considerat "mare" si ceea ce este "normal"? Nivelurile de hCG pot varia foarte mult de la sarcina la sarcina. De exemplu, Asociatia Americana de Sarcina prezinta nivelul normal hCG la 5 luni dupa ultima menstruatie intre 18 mUI / ml si 7340 mUI / ml.

Alte cauze posibile: nivelurile hCG pot fi mai mari decat normal in cazul in care conceptia s-a intamplat mai devreme s-a estimat. In cazuri rare, nivelurile ridicate de hCG pot indica o sarcina molara.

Senzatie de rau intensa dimineata

Mamele de multipli pot experimenta senzatii de rau intense dimineata. (Sau poate ar trebui sa spun senzatii de rau intreaga zi.) Greturile pot, de asemenea, incepe devreme, chiar inainte sa apara un rezultat pozitiv al testului de sarcina.

Cu toate acestea, nu toate mamele de multipli experimenteaza senzatii de rau intense dimineata. Unele femei norocoase poarta doi sau mai multi copii, fara a simti deloc greata.

Alte cauze posibile: Mamele cu sarcina normala pot experimenta si ele senzatii de rau intense dimineata. De fapt, aproximativ 1% din mamele gravide cu un singur copil vor experimenta senzatia de boala severa dimineata, cunoscuta si sub numele de hyperemesis gravidarum.

Oboseala extrema

Oboseala este un simptom comun la inceputul sarcinii, iar femeile insarcinate cu doi sau mai multi copii se pot simti dublu (sau triplu!) obosite.

Alte cauze posibile: Oboseala poate fi cauzata de o serie de lucruri, inclusiv probleme cu somnul din cauza entuziasmului (sau anxietatii) de a fi in sfarsit insarcinata. Daca luati progesteron pentru a sprijini sarcina, oboseala este un efect secundar posibil.

Plansul si schimbarile de dispozitie

Este ca o scena din filme: o femeie gravida, care tine o cutie de servetele, plangand la o reclama Hallmark. Plansul este un simptom comun de sarcina, iar mamele de gemeni pot fi foarte plangacioase.

Alte cauze posibile: Pretul emotional al tratamentului de fertilitate nu trebuie subestimata. Succesul sarcinii este un moment de anxietate incercat de multe cupluri cu probleme de fertilitate, dintre care multe isi fac griji cu privire la avortul spontan. De asemenea, la fel ca si oboseala, plansul poate fi cauzat de hormonii luati pentru sprijinirea sarcinii.

In cazul in care plansul necontrolat interfereaza cu viata de zi cu zi, poate fi ceva mai serios. Intre 10 si 15% dintre femei experimenteaza depresie in timpul sarcinii, cunoscuta si sub numele de depresie prenatala sau antepartum.

Ingrasare rapida

Daca sunteti “prea mare pentru intalniri” sau castigati rapid in greutate, se poate sa aveti gemeni.

Alte cauze posibile: Daca ati mai avut o sarcina in trecut, sunteti predispuse sa va ingrasati devreme. Nu fiti surprinse daca aratati ca si cand ati fi insarcinate de 4 luni, la doar 6 saptamani de la ultima menstruatie.

Este de asemenea posibil sa va ingrasati mai mult decat va asteptati, daca bebelusul este mult mai mare decat media, sau daca data conceperii a fost calculata gresit.

Nu uitati sa luati in considerare si dieta dumneavoastra. Daca luati repede in greutate, poate fi doar pentru ca consumati mai multe calorii decat aveti nevoie. Vorbiti cu medicul dumneavoastra pentru recomandari privind alimentatia prenatala.

Senzatie de miscare a fatului precoce

Majoritatea femeilor nu simt miscarile fetale cel putin pana la 18 saptamani. Femeile care asteapta gemeni pot raporta senzatii de “vibratie” mai repede decat acestea.

Alte cauze posibile: Ar putea fi gaze. Miscarile fetale precoce sunt dificil de distins de tulburarile gastro-intestinale.

Doua batai ale inimii auzite pe Doppler

Uneori, o a doua bataie a inimii este depistata la Dopplerul fetal, in timpul unei consultatii prenatale. Asta ar putea insemna ca sunt gemeni.

Alte cauze posibile: ar putea fi un ecou. De asemenea, daca folositi un Doppler fetal acasa, puteti depista din greseala chiar pulsul dumneavoastra. (Bataile propriei inimi ar trebui sa fie mult mai lente decat bataile fetusului in medie, dar poate fi dificil pentru dumneavoastra sa spuneti ce auziti).

Daca aveti fiecare simptom de pe aceasta lista, si aveti de asemenea si o sansa ridicata de a fi insarcinata cu gemeni, probabilitatea unei sarcini cu gemeni este mai mare decat in mod normal - dar inca nu este sigur.

In schimb, daca nu aveti niciun simptom de pe aceasta lista, si niciun motiv sa suspectati o sansa mai mare de a concepe gemeni, atunci e mai putin probabil sa aveti gemeni – dar nu este imposibil!

Singura cale de a confirma o sarcina gemelara este cu ultrasunete. Daca banuiti ca aveti gemeni, vorbiti cu doctorul despre semnele dumneavoastra, simptome si preocupari.