Inducerea fortata a travaliului
In multe dintre cazurile in care o sarcina nu evolueaza cum ar trebui sau daca sanatatea copilului sau a mamei este amenintata, doctorii trebuie sa induca fortat travaliul.
De ce este fortata inducerea travaliului?
Conform CDC-ului (centrul de control al bolilor din SUA), aproximativ 1 din 5 femei sufera inducerea fortata a travaliului. Sunt destule motive pentru care travaliul este indus fortat, de la intarzierea nasterii pana la o complicatie medicala a sarcinii.
Doctorul tau iti poate recomanda inducerea fortata a travaliului daca:
- Ai intarziat cu 1 sau 2 saptamani data in care ar fi trebuit sa nasti. Dupa ce ai depasit pragul de 42 de saptamani, tu si copilul tau riscati destul de multe complicatii, iar placenta s-a micsorat atat de mult incat nu mai poate sa ii ofere copilului oxigen si nutrienti indeajuns. Copilul mai poate respira in timpul primelor miscari intestinale ale lui (proces numit meconiu), acest lucru putand sa ii blocheze caile respiratorii.
- Membrana care tine sacul amniotic se rupe (se „rupe apa”) si nu intri in travaliu (odata ce se rupe apa, sansa unei infectii creste semnificativ, tu si copilul tau fiind foarte expusi acestui lucru).
- Suferi de o conditie mai grava de sanatate, cum ar fi sa ai tensiunea ridicata (preeclampsie), diabet gestational, sangerare sau o infectie la nivelul uterului, aceste lucruri punand viata ta si a copilului in pericol.
- Anumite teste arata ca bebelusul nu mai creste sau nu se dezvolta la o rata normala sau bataile inimii ale copilului sunt la un nivel anormal.
Unele femei (sau doctorii) decid sa induca fortat travaliul pentru motive non-medicale, cum ar fi, de exemplu, daca mama locuieste foarte departe de spital si doctorul ei este ingrijorat ca nu va putea ajunge la timp daca femeia intra in travaliu. Este controversata ideea de a induce fortat travaliul pentru motive non-medicale deoarece exista anumite riscuri minore asupra procedurii.
Cum este indus fortat travaliul?
In mod normal, in timpul travaliului, partea de jos a uterului (colul uterin) se inmoaie. Colul uterin se subtiaza si se deschide (dilateaza). Pentru ca bebelusul sa se nasca, colul uterin trebuie sa fie subtiat si dilatat la maxim pentru a permite capulului bebelusului sa treaca.
Inainte ca doctorul sa induca fortat travaliul, el sau ea iti va verifica colul uterin si pozitia copilului pentru a afla daca esti destul de avansata in sarcina, pentru ca inducerea fortata a travaliului sa functioneze.
Doctorii mai pot folosi anumite medicamente si alte metode pentru a subtia si dilata colul uterin artificial pentru ca bebelusul sa fie nascut. In urmatoarele randuri veti gasi anumite tehnici de inducere fortata a travaliului:
- Separarea membranelor. Doctorul iti va introduce in vagin un deget si il va misca inainte si inapoi pentru a separa membrana de sacul amniotic din uter. Acest proces este numit separarea membranelor si iti forteaza corpul sa elimine hormoni numiti prostaglandine, care subtiaza colul uterin si poate duce la contractii. Vei simti niste crampe si vei avea mici sangerari dupa acest proces. De obicei, acest proces este efectuat in cabinetul doctorului si vei fi trimisa acasa pana cand vor incepe contractiile.
- Dilatarea colului uterin. Medicamentele sau hormonii numite prostaglandine pot dilata colul uterin destul pentru a il prepara pentru travaliu. Medicamentele de acest tip sunt versiunile artificiale de chimicale din corp pentru dilatarea uterului si pentru a il face sa se contracte. Aceste medicamente sunt luate oral sau printr-un gel supozitor inserat in vagin. (Daca ai suferit in trecut o cezariana, nu ar trebui sa folosesti aceste medicamente, deoarece iti pot cauza o ruptura uterina.) O alta metoda de a dilata colul uterin este de a insera un tub subtire numit cateter cu un balon atasat de varf. Cand cateterul se afla in uter, balonul este umplut cu apa, lucru ce cauzeaza colul uterin sa se expandeze.
- „Ruperea apei”. Atunci cand colul uterin este deja dilatat partial, doctorul tau iti poate „rupe apa” prin executarea unei gauri in sacul amniotic, folosind un carlig mic de plastic. Odata ce sacul amniotic s-a rupt, ar trebui sa incepi sa simti contractiile. Ar trebui sa nasti in maxim 24 de ore pentru a preveni anumite infectii la nivelul uterului.
- Declansarea contractiilor. Medicamentul numit Pitocin te poate ajuta sa incepi contractiile sau sa maresti durata travaliului. Pitocin este o forma artificiala a hormonolui oxitocina, care declanseaza si intareste contractiile. Este administrat, de obicei, intravenos, in mana. Doctorul tau va incepe cu o doza mica si va creste treptat doza, pana cand contractiile sunt destul de puternice si frecvente pentru ca bebelusul tau sa fie nascut.
Pe langa ruperea membranelor care este, de obicei, efectuata in cabinetul doctorului, aceste metode de inducere fortata a travaliului sunt efectuate in spital, unde tu si copilul tau puteti fi monitorizati cu grija.
Unele femei intra in travaliu si nasc dupa doar cateva ora de la inducerea fortata a travaliului. La alte femei dureaza pana la cateva zile sa inceapa travaliul. Daca nu intri in travaliu cu ajutorul acestor metode, in special daca ti s-a „rupt apa”, vei avea nevoie de o cezariana.
Care sunt riscurile inducerii fortate a travaliului?
In general, inducerea fortata a travaliului este un proces sigur. Tehnicile folosite pentru acest proces nu ar trebui sa doara, desi aceste tehnici pot cauza niste contractii mai puternice si mai dese, decat in cazul in care travaliul ar aparea in mod natural.
Inducerea fortata a travaliului, in special cu prostaglandine si Pitocin, poate fi mult mai riscanta pentru femeile care au suferit o cezariana sau orice fel de operatie la nivelul uterului, in trecut. Mai exista si un risc foarte mic, si anume acela ca placenta se poate desprinde de peretele uterului (desprinderea placentei), atunci cand contractiile sunt prea puternice, datorita medicamentelor. Daca aceste contractii sunt prea intense, doctorul iti va reduce doza medicatiei pentru a ajuta la oprirea lor.
Ruperea sacului amniotic poate duce la infectie daca nu nasti in termen de maxim 2 zile de cand doctorul a efectuat procesul de inducere fortata a travaliului. In cazuri destul de rare, cordonul ombilical poate aluneca in afara organismului inaintea bebelusului (prolapsul cordonului ombilical).
Pot induce fortat travaliul singura?
Sunt anumite povesti despre procesele care pot fi facute acasa pentru a induce travaliul. Femeile care au depasit data pronosticata de doctor, au incercat frecarea sfarcurilor cu ulei de ricin pentru a grabi procesul. Aceste metode sunt foarte incomode si nu exista nici un studiu stiintific care sa le sustina.
In urmatoarele randuri sunt cateva metode populare de a induce fortat travaliul acasa:
- Contactul sexual. Ideea este ca sexul poate declansa contractiile, deoarece sperma contine prostaglandine si ca femeile au orgasm. Totusi, nu sunt destule studii despre acest subiect, iar in unul dintre ele s-a ajuns la concluzia ca sexul nu are nici un efect asupra inceperii travaliului.
- Stimularea la nivelul sfarcurilor. Hormonul oxitocina este eliberat atunci cand sfarcurile sunt stimulate, care in mod natural declanseaza travaliul, dar colul uterin trebuie sa fie deja subtiat pentru ca acest proces sa inceapa. Stimularea prea accentuata la nivelul sfarcurilor poate produce contractii prea puternice care pot fi foarte periculoase pentru copil.
- Remedii pe baza de plante. Se considera ca, un numar de plante, incluzand cohoshul negru si albastru, pot induce fortat travaliul, dar nu exista destule studii care sa demonstreaza acest lucru. Mai mult decat atat, plantele de acest gen pot fi foarte daunatoare pentru sarcina, deci trebuie sa iti consulti doctorul inainte sa la folosesti.
- Ulei de ricin. Studiile arata ca uleiul de ricin nu te va ajuta in nici un fel in inducerea fortata a travaliului, dar, cel mai probabil, iti va irita tracul gastro-intestinal indeajuns incat sa te faca sa te simti rau la stomac.
- Mersul. Studiile arata ca este sanatos sa faci plimbari zilnice in timpul sarcinii dar tine minte ca intotdeauna este mai bine sa lasi natura sa isi faca treaba.
Intotdeauna este mai bine sa lasi natura sa isi faca treaba, singurul moment in care este recomandata inducerea fortata a travaliul fiind atunci cand doctorul ti-o recomanda, pentru motive medicale.
O gravida in 40 de saptamani danseaza "Thriller" pentru a declansa travaliul: