Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Nasterea intarziata

Am intarziat cu nasterea, acum ce fac?

image

Este normal sa depasesc data nasterii pronosticata de doctor?

Da, acest lucru este foarte normal. Doar aproximativ 4% dintre bebelusi se nasc exact la data pronosticata.

Pronosticul nasterii copilului tau este doar o data estimativa si se calculeaza ca fiind dupa 40 de saptamani de la data cand ai menstruat ultima oara. Moasa ta iti poate actualiza data in care vei naste, cu ajutorul anumitor teste, care ofera o imagine mai exacta asupra sarcinii.

Majoritatea bebelusilor se nasc intre saptamana a 37-a si saptamana a 41-a a sarcinii, data pronosticata a nasterii avand, de obicei, doar o eroare de 1 saptamana. Gemenii sau tripletii se nasc, de obicei, inainte de saptamana a 37-a a sarcinii.

O sarcina indelungata este definita ca fiind aceea care dureaza mai mult de 42 de saptamani (294 de zile). Este estimat ca, aproximativ, intre 5% si 10% dintre femei au o sarcina care dureaza atat de mult.

Multe dintre spitale au adoptat o politica, si anume aceea de inducere fortata a travaliului, daca sarcina ajunge in saptamana a 42-a, deci este foarte greu sa avem un numar exact al persoanelor care au o sarcina care dureaza mai mult de 42 de saptamani.

Puteti folosi acest calculator pentru a calcula data probabila a nasterii.

Conteaza daca nasc dupa data pronosticata de doctor?

Daca depasesti cu doar cateva zile data respectiva, majoritatea doctorilor nu iti vor recomanda posibilitatea de inducere fortata a travaliul. Desi in acest moment al sarcinii te vei simti, oarecum, satula de ideea de a fi gravida.

Obstetricienii se ingrijoreaza asupra copiilor care se nasc cu cateva saptamani dupa data pronosticata. Acest lucru se intampla datorita faptului ca un numar destul de mic, totusi, de copii, care depasesc data pronosticata a nasterii, mor neasteptat in timp ce sunt in uter (pantec).

Sansa de a naste copii morti sau care mor imediat dupa nastere, creste semnificativ odata cu depasirea saptamanii a 43-a a nasterii. Chiar si asa, este foarte rara nasterea copiilor morti intre saptamana a 39-a si a 42-a a nasterii.

Obstetricienii nu sunt siguri de ce creste sansa de a naste un copil mort odata cu trecerea saptamanilor. Obstetricienii nu stiu daca au legatura cu durata sarcinii, cu sanatatea mamei sau a bebelusului. Este posibil ca placenta mamei sa nu functioneze la fel de bine dupa cea de-a 42-a saptamana de sarcina. Acest lucru ar putea priva copilul de o anumita cantitatea de oxigen si nutrienti.

Nu sunt teste care sa spuna daca este mai bine sa se induca fortat travaliul. Dar majoritatea spitalelor sugereaza inducerea fortata a travaliul in jurul saptamanii a 42-a a sarcinii.

Sunt, totusi, cateva dezbateri in legatura cu sincronizarea inducerii fortate a travaliului. Cateva studii arata ca este mult mai sigur ca un copil sa fie sanatos, daca este nascut inainte sau in timpul saptamanii a 42-a a sarcinii.

Alte studii nu sunt de acord cu acest lucru, spunand ca nu conteaza data inducerii fortate a travaliului, avand o influenta foarte mica asupra mamei si copilului, daca mama este sanatoasa.

Cat de comuna este inducerea forta a travaliului?

Rata de inducerea fortata a travaliului este de aproximativ 20%. Deci este 1 sansa din 5 sa suferi o inducere fortata de travaliu.

Totusi, depinde in ce zona traiesti. La unele spitale rata este de 39%, in timp ce la alte spitale rata coboara la 9%, si nu conteaza daca spitalele au de a face cu sarcinile de risc mare sau mic.

Daca sarcina ta a fost simpla si directa, este foarte probabil sa iti fie oferita posibilitatea de inducere fortata a travaliului dupa saptamana a 41-a a sarcinii, dupa ce deja esti satula de ideea de a fi gravida. Aceasta sincronizare va varia depinzand de politica spitalului. In unele spitale este posibil sa iti fie oferita aceasta posibilitate intre 7 si 10 zile dupa data pronosticata de nastere a doctorului, la altele fiind pana la 2 saptamani. Aceasta variatie exista pentru ca nu se stie exact cand este timpul ideal de inducere fortata a travaliului la mamele care depasesc data pronosticata de nastere.

Ai putea sa preferi sa ti se induca fortat travaliul dupa saptamana a 41-a a sarcinii. Sau ai putea sa astepti sa vezi ce se intampla.

Daca obstetricianul tau iti sugereaza inducerea fortata a travaliului, sa intrebi daca spitalul ofera in mod regulat acest lucru la o anumita data, sau daca depinde de circumstantele individului respectiv.

Daca decizi sa nu suferi procesul de inducere fortata a travaliului, este foarte posibil ca sa intri normal in travaliu inainte sa ajungi in saptamana a 42-a a sarcinii. Acest lucru se poate intampla daca data pronosticata de doctor a fost estimata cu ajutorul unei scanari normale. Este foarte posibil ca bebelusul tau sa fie nascut sanatos in acest stagiu al sarcinii.

Ce se intampla daca depasesc data pronosticata de doctor?

Daca nu ai nascut pana la saptamana a 41-a a sarcinii, va trebui sa iti vizitezi obstetricianul pentru o verificare prenatala.

Obstetricianul tau va:

  • Verifica daca data pronosticata de nastere este una corecta, prin a iti confirma data ultimei menstruari.
  • Intreba daca ciclul tau menstrual dureaza in mod normal 28 de zile, referindu-te la sacanarea normala (verificarea datei cand vei naste), daca ai avut una.
  • Masura tensiunea si iti va testa urina pentru proteine.
  • Examina corpul pentru verificarea pozitiei si marimii copilului.
  • Oferi, cu permisiunea ta, o examinarea vaginala, pentru a verifica daca colul uterin este moale si elastic si daca este gata pentru travaliu.
Obstetricianul tau ar trebui sa te intrebe daca doresti o intindere a membranei pentru a vedea daca acest lucru va declansa travaliul.

Obstetricianul sau moasa ta va efectua acest proces, intinderea membranei, in timpul unei examainari vaginale. Ea sau el isi va introduce degetul la intrarea in colul uterin si il va misca ferm dar delicat in jurul lui. Acest procest stimuleaza colul uterin sa produca hormoni, lucru care poate cauza inceperea travaliului.

Intinderea membranei mareste sansa de a incepe travaliul natural in maxim 48 de ore. Este alegerea ta daca se va efectua acest proces sau nu. Iti poti intreba doctorul sau moasa mai multe informatii.

Daca intinderea membranei nu te ajuta, obstetricianul tau va discuta cu tine avantajele si dezavantajele in a avea indus fortat travaliul cu ajutorul hormonilor. Daca decizi ca doresti o inducere fortata a travaliului, ti se va spune o data la care sa mergi la spital.

Care sunt optiunile mele?

Daca ai vorbit cu obstetricianul tau si nu esti sigura ca doresti o inducere fortata a travaliului, poti cere cateva zile sa te gandesti la acest lucru. Vezi ce crede moasa ta si ce cred prietenii tai despre inducerea fortata a travaliului. Dar tine minte ca fiecare sarcina este diferita.

O alternativa la inducerea fortata a travaliului este monitorizarea starii tale o data la 2 sau 3 zile, pentru a verifica daca bebelusul este intr-o stare de sanatate buna. Acest lucru iti poate fi oferit daca sarcina a depasit saptamana a 42-a si ai decis sa nu iti fie indus fortat travaliul.

Este posibil ca moasa ta sa te viziteze acasa pentru a iti asculta copilul cu ajutorul unui dispozitiv Sonicaid (un dispozitiv Doppler portabil). Sau este posibil sa ti se recomande sa mergi la spital pentru a ii verifica bataile inimii copilului cu un dispozitiv mai avansat. O scanare cu ultrasunete va verifica miscarile copilului si nivelul de fluid amniotic din uter.

Poti incerca anumite remedii naturale pentru inceperea travaliului, dar nu sunt destule studii cu privire la acest lucru.

In cele din urma, decizia de inducere fortata a travaliului este doar a ta. Dupa ce te informezi destul, poti vorbi cu moasa ta pentru mai multe sfaturi in aceasta privinta.

Ce ar trebui sa fac in timpul in care astept sa se nasca copilul?

  • Poti avea ceva planificat pentru fiecare zi. Nu sta acasa intrebandu-te daca simti sau nu ca ceva se intampla. Poti iesi din casa, dar nu te du prea departe.
  • Acum este momentul in care sa iti umpli frigiderul. Dupa ce se va naste copilul tau vei fi foarte fericita ca ai destula mancare in casa. Sunt destule retete inghetate pentru noile mamici.
  • Le poti spune prietenilor si rudelor sa nu sune in fiecare zi pentru a afla ce se intampla. Ii poti asigura ca ii vei suna imediat daca se intampla ceva important.
  • Iesi din casa pentru gustari de ultim moment. Nu va fi asa de usor acest lucru dupa ce se va naste copilul tau.
  • Trebuie sa te odihnesti. Daca nu poti dormi noaptea, sau este foarte greu sa faci acest lucru, incearca sa dormi in timpul zilei. Poti sta cu picioarele in sus, dupa ce ai dat drumul la muzica. Nu te panica daca nu poti dormi, doar stand intinsa te va ajuta sa prinzi energie pentru travaliu.
  • Daca tu crezi ca travaliul a inceput, dar nu esti sigura, iti poti suna moasa pentru sfaturi. Nu ezita sa o suni daca esti ingrijorata.