Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Placenta

Placenta

image

Placenta are un rol crucial in timpul sarcinii. Afla ce face placenta, ce probleme ar putea influenta placenta si cum este eliminata ea.

Daca esti insarcinata, te poti intreba ce face placenta si ce factori o pot influenta. Informeaza-te despre acest organ important al fatului

Care este rolul placentei?

Placenta este o structura care se dezvolta in uterul tau in timpul sarcinii. Placenta produce oxigen si nutrienti care ajuta la dezvoltarea copilului tau si elimina deseurile produse de sangelele bebelusului. Se ataseaza de un perete al uterului si cordonul ombilical al bebelusului se ridica din ea. In majoritatea sarcinilor, placenta se ataseaza de partea de sus sau in lateralul uterului.

Sanatatea placentei

Numerosi factori pot afecta sanatatea placentei in timpul sarcinii, cativa putand fi modificati si altii nu. De exemplu:

  • Varsta maternala. Anumite probleme ale placentei sunt comune la femeile mai in varsta, in special dupa varsta de 40 de ani.
  • Ruptura prematura a membranei. In timpul sarcinii, copilul tau este inconjurat de lichid amniotic si de membrane pline de fluid, numite sacul amniotic. Daca sacul are scurgeri sau se rupe inainte sa inceapa travaliul, creste riscul de a aparea anumite probleme la nivelul placentei.
  • Nivelul tensiunii ridicat. Daca nivelul tensiunii este ridicat, aceasta poate sa iti afecteze placenta.
  • Sarcina multipla. Daca ai in pantec mai mult de un copil, atunci risti anumite probleme la nivelul placentei.
  • Tulburari de coagulare sanguina. Orice conditie care intervine cu abilitatea sangelui de a se coagula, atunci risti anumite probleme la nivelul placentei.
  • Interventii chirurgicale uterine anterioare. Daca ai suferit o interventie chirurgicala care a implicat uterul, cum ar fi o cezariana, atunci risti anumite probleme la nivelul placentei.
  • Probleme anterioare la nivelul placentei. Daca ai avut o problema la nivelul placentei in timpul unei sarcini anterioare, atunci risti sa treci prin aceeasi experienta din nou.
  • Abuzul anumitor substante. Anumite probleme la nivelul placentei sunt mai comune la femeile care fumeaza sau folosesc droguri ilegale, cum ar fi cocaina, in timpul sarcinii.
  • Traume abdominale. Traumele la nivelul abdomenului, cum ar fi o cadere sau alte tipuri de lovituri in aceasta zona, pot mari riscul unor anumite probleme la nivelul placentei.

Probleme medicale ale placentei

In timpul sarcinii, cele mai multe probleme la nivelul placentei includ desprinderea placentei, previa placentei si accreta placentei. Fiecare dintre aceste conditii pot cauza o potentiala sangerare vaginala masiva. Dupa nastere, placenta care ramane in uter poate fi, uneori, o problema.

  • imageDesprinderea placentei (abruptio placentae). Daca placenta se cojeste de pe peretele interior al uterului inaintea nasterii, partial sau complet, fenomenul se numeste desprinderea placentei. Desprinderea placentei poate cauza ca vaginul sa sangereze si poate restrictiona copilul de oxigen si nutrienti. In unele cazuri, este nevoie de o nastere prematura.
  • imagePlacenta Previa. Conditia apare atunci cand placenta ocupa partial sau total colul uterin, punctul de iesire al uterului. Placenta previa poate cauza sangerare vaginala severa inainte sau dupa nastere. Este posibil sa fie nevoie de o cezariana
  • Accreta placentei. Aceasta conditie apare atunci cand vasele de sange ale placentei cresc prea adanc in peretele uterin. Accreta placentei poate cauza sangerare vaginala in timpul celui de-al 3-lea trimestru al sarcinii si poate cauza sangerare vaginala severa dupa nastere. Tratamentul poate consta intr-o cezariana urmata de o interventie chirurgicala la nivelul uterului (histerectomie abdominala).
  • Placenta care a ramas in uter. Acest fenomen poate fi catalogat astfel, daca placenta nu a fost eliminata din organism la maxim 60 de minute dupa nastere. Placenta poate ramane in uter din cauza ca este blocata partial in colul uterin sau din cauza ca este inca atasata complet sau partial de peretele uterin. Daca este lasata netratata, placenta care este prinsa in uter poate cauza o sangerare masiva sau o infectie care poate pune viata mamei in pericol.

Simptomele care indica probleme ale placentei

Consulta doctorul tau daca vei observa una dintre urmatoarele probleme:

  • Sangerare vaginala
  • Dureri abdominale
  • Dureri severe de spate
  • Contractii uterine rapide

Reducerea riscului de probleme la nivelul placentei

Majoritatea problemelor la nivelul placentei nu pot fi prevenite in mod direct. Cu toate acestea, poti face urmatorii pasi pentru o sarcina cat mai sanatoasa. De exemplu:

  • Sa iti vizitezi doctorul in mod regulat in timpul sarcinii
  • Sa lucrezi cu doctorul tau in privinta gestionarii anumitor probleme de sanatate, cum ar fi un nivel mare al tensiunii
  • Sa nu fumezi sau sa nu folosesti droguri ilegale
  • Sa nu apelezi la o cezariana decat in cazul in care este nevoie
Daca ai avut o problema la nivelul placentei in timpul unei sarcini anterioare si planifici deja alta sarcina, vorbeste cu doctorul tau despre metodele priin care se poate reduce riscul de a repeta experienta conditiei. Trebuie sa te astepti ca doctorul tau sa iti monitorizeze conditia cu grija in timpul sarcinii.

Cum este eliminata placenta?

Daca alegi sa ai o nastere naturala, atunci vei elimina placenta natural, in momentul in care esti in al 3-lea stagiu al travaliului. Dupa ce ai dat nastere, vei continua sa ai contractii, dar mai slabe de aceasta data. Este posibil ca, doctorul tau, sa iti maseze usor zona de jos a abdomenului, pentru a ajuta uterul sa se contracte si, astfel, sa elimine placenta. S-ar putea sa fii rugata sa mai efectuezi o impingere pentru a elimina placenta, care iese, de obicei, cu un cheag mic de sange. Placenta este, de obicei, eliminata in aproximativ 5 minute. In unele cazuri, s-ar putea sa tina pana la 30 de minute. Daca optezi pentru o cezariana, doctorul tau va scoate manual placenta din uter, folosind aceeasi procedura.

Doctorul tau iti va examina placenta pentru a se asigura ca este intacta. Orice fragment ramas in corp va trebui sa fie scos pentru a preveni o eventuala sangerare sau infectie. Daca esti interesata, poti cere doctorului sa iti arate placenta. In unele culturi, familiile ingroapa placenta intr-un loc special, cum ar fi in spatele casei lor. Unele femei gatesc placenta si o mananca, o practica numita placentopagie. Daca ai unele intrebari despre placenta sau despre anumite probleme ale placentei in timpul sarcinii, vorbeste cu doctorul tau. El/ ea te poate ajuta pentru o intelegere mai buna asupra placentei.