Intrebari importante pe care ai putea sa le pui unui potentiale bone
Inainte sa alegi bona care va avea grija de copilul tau, ia in considerare ca trebuie sa o intrebi toate sau cateva dintre urmatoarele intrebari, pe care le consideri importante sau relevante. Raspunsurile date de acea persoana ar trebui sa te faca sa te simti mai confortabila si increzatoare pentru ca trebuie sa iti lasi, totusi, copilul singur cu ea. Aceasta lista de intrebari poate fi printata pentru a avea acces la ea de fiecare data cand ai un interviu cu o bona. Si nu uita sa verifici recomandarile ei inainte sa a o angajezi.
Intrebarile pe care le poti pune unui viitore bone
- Ai mai avut vreodata grija de un copil? Daca da, te rog sa imi descrii experienta ta.
- Ai vreo pregatire speciala pentru ingrijirea copiilor (cum ar fi primul ajutor, resuscitare cardiopulmonara, ai facut vreun curs de crestere a copiilor sau orice fel de pregatire legata de scoala)?
- Lucrezi regulat sau in voluntariat cu bebelusi sau copii? Daca da, te rog sa imi descrii experienta (cum ar fi sa ajuti copiii cu lectii de dans sau ca un asistent de sport, etc).
- Ai toate vaccinele facute la zi?
- Ai vreo problema medicala care ti-ar putea afecta abilitatea de a avea grija de copii? (da, este in regula sa pui aceasta intrebare. De exemplu, daca ai pisici si candidatul tau este alergic la pisici, acest lucru ar putea fi o problema. Sau, daca angajezi pe cineva care nu poate urca scarile si dormitorul copilului este la etajul 2, vei avea nevoie sa iti schimbi decizia in privinta angajarii)
- Ai o cunostinata sau un membru al familiei pe care l-ai putea contacta, aproape de casa ta, in cazul unei urgente? (aceasta intrebare este relevanta daca tu vrei sa angajezi o bona care nu poate conduce)
- De ce iti place sa lucrezi cu bebelusii sau copiii?
- Ce fel de activitati ai in plan pentru copilul meu atunci cand sunt eu plecata? (Pune aceasta intrebare pentru a determina daca bona are de gand sa se joace cu el sau daca are in minte orice fel de activitate pentru copil in timpul absentei tale)
- Ce varsta preferi sa aiba un copil ca sa iti fie mai usoara munca? Cu ce varsta nu iti place sa lucrezi? Cu grup anume de varsta te face sa te simti cel mai confortabil sau cu care ai cea mai mare experienta de lucru?
- Care este filozofia ta generala in ingrijirea copilului? (Da, ar trebui sa ii pui si aceasta intrebare chiar daca bona este fara experienta)
- Stii cum sa schimbi un scutec si te simti confortabil sa schimbi scutecele chiar si cu cele foarte murdare?
- Stii cum sa administrezi medicamente? (Daca bebelusul sau copilul tau este racit, de exemplu, si are nevoie de niste medicamente sau ii este deja atribuit un antibiotic pe baza orala, trebuie sa fii sigur ca bona ii da medicamentele in doza corecta si in siguranta)
- Ce faci in momentul in care copiii nu se inteleg intre ei (sau mai rau, se bat)? Cum vei face fata anxietatii de separare (daca acesta este o potentiala problema). Ii poti pune aceste intrebari daca potentiala bona va avea grija de mai multi copii sau daca parintii vor lipsi mai mult de acasa.
- Ce vei face daca bebelusului sau copilului meu nu ii va placea de tine sau, mai rau, va avea un comportament mai violent si te va musca? (Aceasta este o intrebare perspicace pentru a determina cum proceseaza bona intrebarea si ce raspuns iti ofera. Aceasta ofera, de asemenea, o perspectiva a abordarii disciplinare.)
- In ce fel de situatie ai crede tu ca este necesar sa ma suni? (Pune aceasta intrebare pentru a determina ce fel de problema ar fi clasificata de bona ca importanta.)
- Te simti confortabil sa stai in casa mea si noaptea pentru o perioada mai lunga? (Unele persoane se simt intimidate daca isi petrec noaptea intr-o alta casa.)
- Stii cum sa prepari o masa simpla? (Nu presupune ca o persoana stie sa foloseasca un cuptor sau un cuptor cu microunde.)
- Stii cum sa hranesti un sugar? Dar un copil mic? Stii ce sa faci in situatia in care un copil se ineaca? (In mod normal, vrei sa auzi aceste lucruri deoarece ar trebui sa stii daca bona stie ca nu trebuie sa hraneasca un sugar cu bucati de struguri intregi sau ca nu trebuie sa bage o sticla de lapte in cuptorul cu microunde.)
- Cat ceri pentru o ora?
- Intre ce ore si in care zile esti disponibila pentru lucru? (o poti intreba daca sunt anumite zile sau ore in care bona nu poate lucra.)
- Ce fel de angajament imi poti oferi pentru a fi sigura ca vei onora intelegerea de bona si nu vei renunta la ea? (Aceasta intrebare este foarte importanta daca angajezi o bona de sarbatori, de exemplu.)
- Ce calitati de bona ai? De ce as dori sa te angajez? (O bona buna ar putea vorbi despre activitati pentru copil sau proiecte de arta deja planificate, distractie si jocuri, sa aiba un simt bun al umorului, etc.)
- Care a fost cea mai rea experienta de bona, si de ce? (Sa vezi cum a rezolvat candidatul problema.)
- Ai vreo lista de referinte, recomandari? (Daca nu ai vorbit deja cu o persoana care l-ar fi recomandat, fii sigura ca vei vorbi, deoarece este o decizie importanta daca sa lasi o persoana necunoscuta cu bebelusul sau copilul tau singur acasa.)
- Cum te pot ajuta eu, ca parinte, sa iti fac experienta ta de bona cu bebelusii sau copiii mei, un succes?
Discuta cu alte mamici pe forum despre interviul de angajare a unei bone.