Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Somnul in sarcina

Privarea de somn din timpul sarcinii

image

Privarea de somn este un ritual pentru majoritatea viitoarelor mame. Studiile indica faptul ca peste 97 % dintre femei, care se afla in al 3-lea trimestru de sarcina, se trezesc cel putin o data in timpul noptii, in timp ce doar 3% dorm neincetat.

Deci, ce iti poate cauza acest disconfort, in loc sa te lase sa poti dormi linistita noaptea?

O multitudine de dureri, care au legatura cu sarcina, aceasta este cauza.

Distractia incepe in primul trimestru. Pana in saptamana a 12-a de sarcina sunt destule lucruri care pot sa interfereze cu somnul unei femei, cum ar fi nivelul ridicat de estrogen din corp, precum si prolactina si progesteronul. Vei gasi ca este destul de greu sa poti adormi, in primul rand, datorita sanilor, care sunt sensibili, si chiar daca intri intr-un somn adanc, este foarte probabil sa te trezesti in mijlocul noptii.

Poti da vina pe presiunea care iti apasa uterului, datorita copilului care este in crestere, si catorva efecte hormonale ale progesteronului. Progesteronul actioneaza pe musculatura neteda a tractului urinar, cauzand o urinare mai deasa decat in mod normal.

Si, desigur, daca te deranjeaza greata si varsaturile din timpul sarcinii (termenul uzual de greturi de dimineata), atunci si aceasta poate fi o cauza a tulburarii de somn pe care o ai.

Al treilea trimestru este, de departe, cea mai grea perioada din punctul de vedere al somnului. Arsuri la stomac, o nevoie marita de a urina, congestia sinusurilor, crampe musculare si o dificultate in a gasi o pozitie confortabila, toate acestea contribuind negativ la un somn bun.

Cea mai buna metoda de a gestiona aceste perturbari din timpul noptii, care apar spre sfarsitul sarcinii, este de a practica un plan bun de somn, si anume sa iti faci un program fix de dormit, sa eviti somnul din timpul zilei, sa faci sport, sa nu bei cafea cu cel putin 6 ore inainte de a merge la culcare, si sa faci plimbari pe timpul zilei pentru a iti ajuta corpul sa functioneze normal.

Si daca acele plimbari interminabile spre baie te obosesc foarte tare, vei vrea, cel mai probabil, sa bei cat mai putine lichide inainte de culcare.

Cand vine vorba de confort, cea mai comodaa pozitie de somn este aceea care iti maximizeaza fluxul de sange, tie si bebelusului, si anume stand pe partea stanga. Daca ai tendinta sa te rotesti inainte, te poti trezi cu o durere mare de spate dimineata, deci este bine sa iti faci un obicei prin a iti pune o perna intre genunchi.
Poti citi aici mai multe despre pozitiile recomandate de somn in timpul sarcinii