Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Grijile din cel de-al 3-lea trimestru

Grijile din cel de-al 3-lea trimestru: ce sa faci si ce nu

image

Trecand prin primul si cel de-al doilea trimestru de sarcina, deja ai devenit experta in arta ingrijorarii – si poate, deja ai reusit sa treci peste cateva dintre aceste griji. In cel de-al 3-lea trimestru, vei avea destule oportunitati sa iti folosesti aceste talente noi descoperite, pe masura ce data nasterii se apropie.

1. Mi-e frica sa nu imi dau seama ca a inceput travaliul

Mi-e frica sa nu imi dau seama ca a inceput travaliul pana cand nu voi fi aproape sa dau nastere copilului. Toti am citit povesti despre femei care au dat nastere unui copil intr-un magazin deoarece nu si-au dat seama ca intr-adevar se intampla nasterea decat cand a fost prea tarziu. Din fericire, aceste tipuri de nasteri sunt cazuri relativ rare. In timp ce este posibil sa ai dubii in ceea ce priveste faptul ca te confrunti cu o nastere adevarata sau o imitatie particulara a procesului, pe masura ce travaliul progreseaza, iti vei face o idee mai buna despre ce se intampla (sau nu se intampla). Si chiar daca vei avea neclaritati in privinta acestui lucru, doctorul sau moasa vor putea sa isi dea seama exact care este situatia.

2. Mi-e frica sa nu ma duc la spital doar pentru a afla ca nu sunt, intr-adevar, in travaliu

Se poate intampla si celor mai buni dintre noi. (La naiba, exista chiar si un preinstructor natal caruia i s-a intamplat!) Desi poate fi putin jenant si frustrant sa alergi spre sala de nasteri doar ca sa afli ca esti la fel de insarcinata ca intotdeauna, nimeni nu va gandi nimic rau despre tine pentru ca ai vrut sa verifici cum stau lucrurile. Pana la urma, este o femeie mult mai desteapta cea care isi da seama din timp de un travaliu, decat cea care da nastere la marginea strazii.

3. Mi-e frica sa nu mi se rupa apa atunci cand iau cina intr-un restaurant select

Iata o statistica ce te poate ajuta sa te linistesti: doar 10% dintre femei experimenteaza ruptura membranelor inaintea travaliului. Asadar, doar daca nu planuiesti sa te indrepti spre restaurant dupa ce au inceput contractiile, sansele sunt foarte mari ca tu sa fii bine. Si chiar daca s-ar intampla ca apa sa ti se rupa in mijlocul unui restaurant select, acesta nu ar fi sfarsitul lumii. Contrar credintei populare, nu exista un suvoi brusc decat daca esti intinsa pe spate. In alt fel, capul copilului ar actiona ca un dop, blocand iesirea din uterul tau si incetinind scurgerea lichidului amniotic la o scurgere usoara. Asadar, in timp ce tu vei realiza foarte bine ceea ce se intampla (imagineaza-ti o nevoie de a te urina, urmata de o scurgere usoara!) nimeni din restaurant nu isi va da seama de ce se intampla!

4. Mi-e frica de durerile travaliului

Avand in vedere numarul povestilor infricosatoare pe care le-ai auzit in ultimele 9 luni, ar fi chiar surprinzator sa nu fii cuprinsa de o frica foarte mare. Cea mai buna metoda sa combati aceasta frica particulara este sa te inarmezi cu faptele concrete. Citeste cat de mult poti despre nastere. Inscrie-te la cursuri despre nasterea copiilor. Vorbeste cu doctorul sau cu moasa despre diferitele metode de combatere ale durerii. Daca esti, inca, insapaimantata, adu-ti aminte ca generatii intregi de femei au strabatut acest drum inainte si au trait ca sa ne povesteasca. O vei face, si tu!

5. Mi-e frica sa nu pierd controlul in timpul travaliului

Din fericire, travaliul nu a devenit, inca, un sport cu spectatori, asadar nu trebuie sa-ti faci grija despre „performanta”. Doctorul sau moasa ta le-au vazut pe toate si nu te vor critica daca se va intampla sa grohai, injuri sau sa ai alte „pierderi” in timpul travaliului. Cat despre faptul ca partenerul tau va fi ingrozit de ce va vedea, nu trebuie sa iti faci nici o grija: va fi prea ocupat sa fie martorul unui miracol.

6. Sunt speriata ca nu va fi nimeni prin jur care sa aiba grija de copilul mai mare

Sunt speriata ca nu va fi nimeni prin jur care sa aiba grija de copilul mai mare cand voi fi in travaliu. Cea mai buna metoda ca sa rezolvi aceasta frica particulara este sa ai o lista cu potentialii babysitteri in apropierea telefonului. In acest fel, atunci cand momentul adevarului va veni, poti incepe sa apelezi numerele de pe speed-dial. Daca esti intr-adevar ingrijorata, imprumuta-i un telefon mobil candidatei la primul loc la babysitting si roag-o sa il poarte cu ea 24 de ore pe zi. Asta ar trebui sa iti ofere o grija in minus la care sa te gandesti.

7. Una dintre cartile mele despre sarcina vorbeste despre lucruri groaznice, ca epilare perineala si clisme

Mai fac spitalele astfel de lucruri, inca? Sansele ca acea carte despre sarcina sa fie pe drumul spre antichitate sunt foarte mari. Din fericire, epilarile perineale si clismele au disparut ca si dinozaurii. Multumeste-i stelei norocoase, doar, pentru ca dai nastere unui copil acum – si nu acum 20 de ani.

8. Mama mea vrea sa dea o petrecere pentru mine inainte sa nasc, insa mi-e frica sa nu aduca ghinion

Indiferent cat de sensibila ai fi fata de alte lucruri din viata ta, este destul de usor sa te lasi prinsa in latul superstitiilor legate de nastere. Daca aceasta este o grija mare pentru tine, ii poti spune mamei tale sa amane planurile de petrecere pana dupa nastere.

9. Abdomenul meu arata ca o harta pentru drumuri

Sunt ingrijorata ca aceste „suveniruri” ale nasterii imi vor ramane pentru totdeauna. Desi semnele intinderii vor fi cu tine pentru o perioada destul de indelungata, vor avea tendinta sa dispara, in timp. Dupa un timp, acestea vor deveni putin mai albicioase si greu de observat pentru oricine in afara de tine. Aceasta este o grija pe care, cu siguranta, ar trebui sa o muti la finalul listei tale.

10. Imi fac griji ca nu am „ce imi trebuie” pentru a fi parinte

Este normal sa te simti ingrijorata asupra abilitatilor tale de parinte in aceasta etapa a jocului. Pana la urma, te vei gasi in confruntarea finala – aceea de a fi mama! Insa inainte sa-ti dai seama, vei fi un profesionist batran. Tot ce ai nevoie este putin timp in tranee si – asa cum bine stii si tu foarte bine, tabara de antrenamente este pe cale sa inceapa!