Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Intrebari frecvente in sarcina
  Sughitul copilasului in pantecele mamei  
  TOP 10 intrebari  
  TOP 10 lucruri de evitat in sarcina  
  Principalele semne de sarcina  
  Calatoria cu avionul  
  Top 10 temeri - Calatoria cu avionul  
  Sexul si sarcina  
  Baia fierbinte in sarcina  
  Lucrari dentare in sarcina  
  Ce culoare de ochi va avea bebelusul?  
  Activitatea fetala in sarcina  
  7 mituri despre predictia sexului copilului tau  
  Grijile din primul trimestru al sarcinii  
  Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina  
  Grijile din cel de-al 3-lea trimestru  
  Insarcinata pentru a doua oara  
  Trezirea simturilor  
  Semnele timpurii ale travaliului  
  Placenta  
  Semne ale sarcinii cu gemeni  
  Pozitiile de dormit in sarcinii  
  5 efecte secundare ale sarcinii  
  Ce cauzeaza aparitia gemenilor  
  Intoarcerea copilului pentru nastere  
  Urinarea frecventa in timpul sarcinii  
  Folosirea telefonului in sarcina  
  Genetica si copilul tau  
  Anatomia fetusului: creierul  
  Cordonul ombilical  
  7 motive pentru care sarcina e buna  
  Schimbari emotionale in sarcina  
  Schimbari ale corpul gravidei in sarcina  
  Riscul ereditar asupra sanatatii copiilor  
  Sarcina fantoma sau sarcina falsa  
  Visele din timpul sarcinii  
  Schimbari psihologice in sarcina  
  Sarcina vs dragostea in cuplu  
  Cele mai comune boli genetice  
  Simturile in pantec  
  De ce barbatii isi doresc un fiu  
  Schimbari fiziologice in sarcina  
  Schimbari in primul trimestru  
  Schimbari in al 2-lea trimestru  
  Schimbari in al 3-lea trimestru  
  Cum se Calculeaza Varsa Sarcinii  
  Dezvoltarea fetala in primul trimestru  
Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina

Grijile din cel de-al 2-lea trimestru de sarcina: Ce sa faci si ce sa nu faci

image

Grijile pe care le-ai avut in primul trimestru nu se vor mai repeta in cel de-al doilea. Asta inseamna ca nu va trebui sa imi mai fac griji? Probabil ca nu. Voi enumera doar cateva dintre grijile pe care le vei putea avea in cel de-al 2-lea trimestru de sarcina.

1. Sunt insarcinata in saptamana a 16-a si nu am simtit inca bebelusul miscand

Ar trebui sa fiu ingrijorata? In timp ce te poti astepta sa simti miscarile bebelusului in al doilea semetru de sarcina, nu va trebui neaparat sa presupui ca bebelusul trebuia sa se miste pana in saptamana a 16-a. In cele mai multe cazuri, bebelusul incepe sa se miste intre saptamana a 18-a si cea de-a 22-a a sarcinii. Mamele mai slabe sau care au mai fost insarcinate, au sanse mai mari sa simta bebelusul cum se misca, putin mai devreme. Cu toate acestea, pana si placenta poate avea o influenta la miscarea copilului (daca este in fata uterului, va putea sa amortizeze miscarile copilului, lucru ce te-ar putea impiedica sa simti miscarile lui.

2. Tot am vise in care dau nastere unui copil deformat

De ce se intampla acest lucru? Nu este neobisnuit sa experimentati asemenea vise in timpul unei sarcini. Cercetatorii cred ca este posibil sa fie din cauza hormonilor, care pot afecta anumiti paterni de somn. Din fericire, aceste vise nu indica faptul ca este vreo problema cu sanatatea copilului. Ai acelasi risc de a da nastere unui copil cu probleme de sanatate ca si persoana care viseaza copii perfect sanatosi.

3. Abia am inceput trimestrul al doilea si m-am ingrasat deja cu 5 kg

In ritmul acesta, voi ajunge sa fiu imensa. In timp ce majoritatea femeilor insarctinate se ingrasa cu maxim 2 kg in timpul primului trimestru, nu este neobisnuit sa pui mai mult sau mai putine kilograme in timpul acestei perioade de sarcina. In loc sa fii cu gandul la alte probleme, concentreaza la faptul ca trebuie sa mananci cantitati rezonabile de mancare sanatoasa si tinde mai mult spre o ingrasare graduala.

4. Aseara, cand m-am intors pe partea cealalta, am simtit in partea de jos a abdomenului ca si cum as fi fost taiata

Este acest lucru normal? Durerea pe care o descrii se numeste durerea ligamentului rotund, aceasta durere rezultand din intinderea brusca a ligamentelor rotunde (cele 2 ligamente mari care lipsesc uterul de pelvis). Tinde sa fie chiar mai dureros intre cea de-a 14-a si a 20-a saptamana de sarcina, deoarece, chiar daca uterul tau este greu, el tot nu poate inca sustine greutatea pe oasele bazinului (lucru care se intampla, de obicei, in timpul celei de-a 2-a jumatati din trimestrul al 2-lea de sarcina). Durerea ligamentului rotund poate fi foarte alarmanta (si dureroasa), dar nu este ceva de care trebuie sa iti faci griji.

5. Cateodata sunt afara la o plimbare si imi simt abdomenul strans si intarit

Ar trebui sa fiu ingrijorata? Situatia cu care te confrunti se intampla din cauza unor \contractii usoare declansate de activitatea fizica. Ele pot fi ingrijoratoare si incomode dar, in general, nu ar trebui sa fie ingrijoratoare. Acestea fiind spuse, este o ideea buna sa incerci sa te familiarizezi cu semnele de travaliu prematur, asta pentru a putea face diferenta dintre contractiile abdominale si contractiile din travaliul prematur. Cand ai dubii, tinde spre ideea de nastere prematura. Este mult mai inteligent sa crezi ca esti in travaliu, deoarece este mai bine sa se spuna ca este o alarma falsa decat sa dai nastere unui copil intr-un loc neamanajat pentru o nastere prematura.

6. Nu mi-a iesit bine testul de glucoza

Acest lucru inseamna ca am diabet gestational? Testul de glucoza, care dureaza o ora, poate indica la fel de bine ca ai un risc mai mare, fata de restul, sa ai diabet gestational. Sansele de a avea diabet gestational la persoanele care nu le- iesit bine testul de glucoza, sunt de 15%. Singura sansa sigura de a afla acest lucru este sa mergi la spital sa faci un test specific.

7. Sunt in saptamana a 15-a de sarcina

Brusc, nu ma mai simt insarcinata. Ar putea sa se fi intamplat ceva? La inceputul trimestrului al 2-lea nu vei simti aproape nici o miscare din partea bebelusului. Oboseala si greata din primul trimestru au inceput probabil sa dispara deja, fiind putin probabil sa simti vreo miscare in acest stagiu. Poti lua legatura cu doctorul sau moasa ta pentru a discuta preocuparile tale. Ceva simplu precum sa asculti bataile inimii copilului poate ajuta si iti poate dovedi ca totul merge conform planului.

8. Nu imi vine sa cred cat de hormonal ma comport

Ma simt ca si cum as fi innebunit. Nu neaga nimeni acest lucru. Cocktail-ul de hormoni al sarcinii pe care il descrii tu, te poate face sa te simti trista in momentul de fata si euforica si fericita in momentul imediat urmator. Din fericire, aceste efecte sunt doar temporare.

9. Sunt ingrijorata de felul in care bebelusul imi va afecta relatia cu partenerul

Acest lucru va poate face sa fiti mai uniti sau daca sunt probleme in relatie va poate face sa va despartiti. Cea mai buna metoda de a rezolva aceasta problema particulara este comunicarea. Vorbeste cu partenerul tau despre ce simti si cum veti putea voi rezolva anumite probleme. Fa tot posibilul sa aveti o comunicare cat mai deschisa.

10. Nu sunt sigura daca dispunem de destule finante pentru a avea grija de un copil

Statisticile despre costul cresterii unui copil te poate speria foarte usor. Din fericire, un copil nu trebuie sa te ruineze financiar. Daca stii sa faci diferenta intre ce este necesar si ce nu este, cum ar fi sa cumperi second-hand in loc de ceva nou, si chiar putand sa imprumuti de la prieteni echipament pentru copil, iti vei putea reduce dramatic costurile cresterii unui copil.

In timp ce te-ai obisnuit probabil cu ingrijorarile din trimestrul al 2-lea, deja, va fi timpul sa te pregatesti sa intri in cel de-al treilea trimestru.