Travaliul - Etapa a 3-a
Ajutarea placentei sa iasa
Odata ce placenta se separa, uterul continua sa se contracte, fiind posibil ca acest lucru sa fie simtit sub forma de contractii moderate sau destul de puternice. Uterul forteaza placenta si membranele sa cada in partea inferioara a lui, prin colul uterin partial deschis, si, intr-un final, in vaginul femeii si in afara corpului sau.
Managementul psihologic si natural al celui de-al 3-lea stagiu inseamna ca moasa va trebui sa intervina cat mai putin posibil. Cateva moase nu au experienta in usurarea celui de-al 3-lea stagiu (deoarece, de obicei, acestea au grija de el) si s-ar putea sa li se para dificil sa nu faca nimic pentru a permite placentei sa fie livrata spontan.
Actiunile ca „frecarea” uterului prin masaj (intr-o incercare de a stimula o contractie) si / sau apasarea pe cordonul ombilical sau prinderea si taierea acestuia inainte ca placenta sa se separe (doar in cazurile in care este absolut necesar) pot interfera cu procesul natural, cauzand o separare partiala a placentei si crescand cantitatea de sange pierdut pentru femeie.
NOTA: Daca placenta a inceput deja sa se separe, este posibil sa fie nevoie de masarea uterului, ceea ce ar putea ajuta pentru a stimula o contractie, pentru a duce la expulzarea partiala a placentei care s-a separat intre timp si pentru a minimaliza sangerarea.
Corpul unei femei este, de obicei, capabil sa expulzeze placenta fara ajutor, dar este posibil sa fie nevoie in anumite circumstante de ajutorul moasei si al femeii in cauza, sa expulzeze in totalitate placenta, avand grija in acelasi timp sa nu se interfereze cu procesul natural de eliminare.
Circumstantele in care va fi, probabil, nevoie de ajutor, sunt urmatoarele:
- Placenta nu se separa
- Ruperea cordonului ombilical
- Placenta este prinsa in colul uterin
- Membranele sunt prinse in colul uterin.
Placenta nu se separa
In unele cazuri, uterul intarzie sa realizeze o contractie, si este nevoie de asistenta in unele cazuri pentru a realiza acest lucru.
In timp ce rutina uzuala in aceste cazuri este de a injecta persoana cu un hormon, si anume oxitocina sintetica, unele femei vor dori sa evite acest medicament, solicitandu-l doar in cazul in care este absolut necesar.
Sunt, totusi, alte lucruri pe care femeia si moasa le pot incerca pentru a ajuta uterul sa se contracte natural si a incuraja placenta sa se separe. In unele cazuri, chiar si dupa ce au fost folosite multe terapii naturale sau interventii, placenta poate ramane in continuare atasata sau retinuta, necesitand o injectie de oxitocina sau un alt tip de interventie.
Ruperea cordonului ombilical
Cateodata, cand moasa efectueaza o tragere controlata a cordonului ombilical, pentru a scoate placenta, cordonul ombilical se poate rupe sau pocni. Acest lucru se poate intampla atunci cand cordonul ombilical este implantat natural aproape de marginea placentei sau pe o membrana mai delicata (numita si inserare velamentoasa). Acest lucru se mai poate intampla daca moasa trage de cordonul ombilical inainte ca placenta sa se separe.
Ruperea cordonului ombilical poate fi mai mult o bataie de cap decat o problema pentru moasa. Daca moasa nu mai poate elimina placenta cu ajutorul cordonului ombilical si femeia nu sangereaza abundent, atunci se pot folosi anumite interventii pentru a ajuta la eliminarea placentei, cum ar fi luarea unei pozitii mai verticale.
Daca femeia sangereaza sau moasa este reticenta in privinta eliminarii naturale a placentei, atunci iti poate fi sugerata o interventie manuala de eliminare a plancentei (sau MROP).
Daca placenta este prinsa in colul uterin, s-ar putea ca moasa sa fie nevoita sa faca o examinare interna delicata a vaginului prin apucarea placentei, care este mai proeminenta in colul uterin, pentru a o ajuta sa se elimine complet.
Placenta este blocata in colul uterin
Dupa ce bebelusul este nascut, colul uterin se inchide pana la un anumit unghi, dar ramane deschis partial pentru a asigura eliminarea placentei.
Ocazional, dupa ce placenta se separa si este eliminata din uter in vagin, ea se va bloca in deschiderea din colul uterin. Este posbil sa fie nevoie de o asistenta delicata pentru a o ajuta sa se elimine complet din uter.
Este foarte important ca placenta sa fie scoasa in cel mai scurt timp daca este blocata in uter, daca ea s-a separat, deoarece vasele de sange, care fiind sparte sunt expuse, iar prin inhibarea uterului prin scaderea contractiilor va ajuta la controlarea sangerarii. Daca placenta ramane in colul uterin, uterul poate sangera in continuare, umpland cu sange incaperea, cu toate ca nu se va vedea prea mult sange curgand din vaginul femeii deoarece colul uterin este sigilat de placenta.
Daca femeia este intinsa, atunci este foarte probabil ca placenta sa fie prinsa in colul uterin. Schimbarea pozitiei catre una verticala poate ajuta, datorita gravitatiei. Insa, in cele mai multe cazuri, moasa ta va incerca, cel mai probabil, sa aplice o tragere delicata a cordonului ombilical pentru a elibera placenta din colul uterin. Acest lucru consta in ambalarea cordonului ombilical in jurul degetului ei sau prinderea cordonului in exterior cu ajutorul unei cleme (pentru a ajuta la prinderea cordonului ombilical, el fiind alunecos), pentru a ajuta placenta sa iasa mai usor din colul uterin.
Cealalta mana a moasei este plasata pe stomacul femeii, deasupra zonei pubice, pentru a stabiliza uterul si pentru a furniza o contra-tragere delicata. Unele femei prefera sa isi scoata singure placenta, tragand delicat de cordonul ombilical, fiind acelasi sentiment cu acela de inlaturare a unui tampon.
Membranele sunt prinse in colul uterin
Daca placenta incepe sa fie vizibila la deschiderea vaginului, moasa poate pune mana in jurul placentei pentru a elibera putin din tensiunea membranelor delicate. Membranele sunt atasate de placenta, dar ele sunt ca niste coli delicate de tesut, care sunt expulzate in spatele placentei.
Ocazional, membranele friabile vor ramane in colul uterin, fiind posibil ca membranele sa se rupa sau sa fie lasate partial in uter, daca nu sunt scoase delicat. Daca membrana este retinuta in uter, ea se va elimina singura in primele zile de dupa nastere, dar, ocazional, poate cauza o sangerare mai masiva sau este posibil sa se produca o infectie in uter daca nu este scoasa eventual.
Moasa ta poate tine placenta si sa o miste delicat in sus si in jos sau cateodata poate efectua o miscare in zig-zag pentru a ajuta membranele sa se elimine mai usor. Femeii i se poate cere sa impinga sau chiar sa tuseasca, deoarece acest lucru poate ajuta la deschiderea usoara a colului uterin pentru a elibera membranele.
Daca membranele tot nu ies usor, moasa ta poate folosi un cleste chirurgical, prinzandu-l de partea membranei care poate fi vazuta din afara vaginului si invartind membrana in jurul vaginului, in acelasi mod in care rasucesti spaghetele. Acest lucru ajuta la o usoara eliberare a membranei de colul uterin.
Verificarea placentei
Odata ce placenta si membranele sunt eliminate, moasa ta le va examina pentru a vedea daca sunt sanatoase, s-au dezvoltat normal si daca placenta si membranele au iesit complet. Acest lucru poate fi facut in fata ta, daca doresti sa iti vezi placenta, sau poate fi dusa in alta incapere pentru a face acest lucru, de obicei fiind arse cu alte deseuri contaminte (daca nu doresti sa o pastrezi).
Lucrurile pe care moasa ta le verifica, sunt marimea, forma si grosimea placentei. Sunt toate acestea normale? Textura, este nisipoasa si calcifiata? Arata vreo sectiune ca si cum nu ar functiona, fiind de o culoare intunecata sau infarctizata datorita lipsei fluxului de sange? Sunt prezente toate bucatile de placenta (numite cotiledoane, fiind asemanatoare ficatului), insemnand ca placenta este completa? Arata complet membranele sau sunt neregulate si rupte si este posibil sa mai lipseasca din ele (lasate in urma in uter)? Sunt 3 vase de sange, 2 artere si 1 vena in cordonul ombilical?
Orice bucata de placenta sau de membrana lasata in uter dupa nastere, poate, foarte probabil, sa cauzeze o infectie, sau, cateodata, sangerare excesiva, in zilele de dupa nastere. Daca moasa ta a notat ca nu au fost eliminate complet placenta sau membranele, se vor documenta in continuare despre situatia ta, si de obicei, asteptand si observand daca va fi nevoie de o abordare mai speciala. In majoritatea cazurilor, uterul elimina singur bucatile de placenta si membrane care au ramas in urma, in cateva ore sau cateva zile de la nastere. Vei observa acest lucru printr-un cheag mare sange sau vazand cum o bucata de tesut se detaseaza.
Daca sangerarea femeii incepe sa fie excesiva, si incepe sa elimine cheaguri mari de sange, este posibil sa fie nevoie de un test cu ultrasunete pentru a vedea daca au ramas resturi de placenta sau de membrane in uter. Daca este asa, este posibil sa fie nevoie de o chiureta pentru a regla sangerarea femeii. Daca se dezvolta o infectie, va trebui sa ii fie prescrise niste antibiotice.
Variatiile Placentei
Doua evolutii neobisnuite ale placentei sunt, cel mai probabil, o formatie succenturiata sau bi-polara si o inserare velamentoasa a cordonului ombilical in membrane, mai degraba decat in corpul placentei.
Formatia succenturiata
Are loc atunci cand placenta are un lob satelit care se implanteaza cat mai departe de corpul principal al placentei, dar este conectat de placenta printr-un vas mare de sange (sau mai multe vase de sange), care este, la randul lui, implantat in sacul amniotic sau membrane. O placenta bi-polara sau bipartita este cazul cand placenta creste ca doi lobi cu dimensiuni egale, unite de un vas de sange (sau mai multe vase de sange).
O insertie velamentoasa
Apare atunci cand cordonul ombilical se implanteaza in membrana din sacul amniotic in loc de placenta. Vasele mari de sange trec prin membrana spre placenta. Este crezut ca o inserare velamentoasa a cordonului ombilical apare la aproximativ 1% dintre sarcinile cu 1 singur copil si la aproximativ 7% la sarcinilie cu gemeni. Dupa nastere, o inserare velamentoasa poate face ca livrarea placentei sa aiba loc mult mai greu, deoarece cordonul ombilical poate fi rupt din greseala mult mai usor, pentru ca este introdus in membranele mai fine, decat in placenta, care este mai groasa. In cele mai multe cazuri, placenta ar trebui sa fie eliminata cu ajutorul contractiilor femeii, mai ales daca femeia este intr-o pozitie verticala, folosind gravitatia. In alte cazuri, placenta va trebui sa fie scoasa manuala de doctor sau de moasa.
In multe dintre cazuri, aceste tipuri de variatii de placenta nu cauzeaza probleme, si sunt, in general, ceva neobisnuit, de care moasa ia nota prin verificarea placentei dupa nastere
Cu toate acestea, in cazuri foarte rare, un vas de sange din membrana poate trece peste deschizatura din colul uterin, care are potentialul sa se sparga atunci cand se rupe apa, sau daca moasa efectueaza o ruptura artificiala a membranelor (ARM). Acest lucru poate pune viata bebelusului in pericol si este explicat in detaliu in vasa previa.
Stocarea sangelui bebelusului din cordonul ombilical
Multe familii stocheaza sangele din cordonul ombilical, in incercarea de a ajuta copilul lor sau alti membri ai familiei in combaterea unor boli grave, cum ar fi cancerul infantil sau leucemia. Managerul de calitate al bancii de depozitarea a sangelui din cordonul ombilical Cryosite, Graeme Moore, explica de ce aceasta decizie de depozitare poate salva viata unor persoane.
De ce sa stochezi sangele din cordonul ombilical al bebelusului?
Motivul principal pentru care parintii pot decide sa depoziteze sangele din cordonul ombilical al bebelusului, este acela ca ia rolul unei polite de asigurare, in cazul in care bebelusul ajunge sa sufere de o forma de cancer, precum leucemie, sau alte forme rare de cancer, care afecteaza bebelusii. In timp ce sangele din cordonul ombilical al copiilor este folosit de peste 15 ani pentru a trata aceste conditii, a aparut intre timp un nou studiu in SUA, si anume acela al celulelor stem din sangele cordonului ombilical, care presupune studii clinice pentru tratarea paraliziei cerebrale. Cateva sute de copii au fost deja tratati in SUA. Celulele stem din sangele cordonului ombilical crioprezervat vor ramane o solutie viabila pentru un timp nelimitat.
Cum functioneaza?
Ai posibilitatea de a te inscrie la o companie de criogenie, poti semna un contract cu o banca de depozitare a sangelui din cordonul ombilical si ti se va trimite un kit de depozitare a sangelui acasa sau la spital, cu cateva saptamani inainte de nastere. Colectarea celulelor de sange din cordonul ombilical poate fi facuta doar in intervalul a cateva minute dupa nastere. Cand bebelusul tau este nascut, cordonul ombilical este prins si taiat normal, apoi sangele din cordonul ombilical este extras cu ajutorul unei seringi, cordonul ombilical fiind conectat cu placenta, care curge intr-un sac steril de colectare de sange, continand un anti-coagulant care opreste coagularea sangelui, inainte de a fi stocat intr-un loc special cu o temperatura anume. "Este sigilat, cu capacul inchis, si ori de cate ori vine mama la spital, va sti exact de unde sa il ridice”, spune Graeme.
Va trebui, si tu, sa donezi sange
In acelasi timp, mamei care abia a nascut, i se va lua o mostra de sange pentru a fi testata de hepatita B si C, de HIV si de sifilis. „Este doar un test normal de sange, luat din mana, care poate fi colectat in primele 7 zile de dupa nastere, desi noi incercam sa facem toate testele fix dupa nastere pentru a pastra lucrurile simplificate si pentru a diminua costurile”, spune Graeme. Odata ce sangele din cordonul ombilical a fost depozitat, sotul sau partenerul de nastere va trebui sa sune la un numar cu tarif gratuit, pentru ca un curier sa vina sa colecteze sangele in maxim 36 de ore.
Cine colecteaza sangele din cordonul ombilical?
Daca ai un obstetrician privat, acesta va fi persoana care va colecta sangele pentru tine. Daca nu dispui de un obstetrician privat, o banca a sangelui din cordonuli ombilical poate sa iti ofere un colector de sange sa faca acest lucru pentru tine. In caz contrat, anumite moase la unele spitale publice au, de asemenea, permisiunea sa colecteze sangele din cordonul ombilical pentru tine. Daca ai dubii, o banca de depozitare a sangelui din cordonul ombilical, iti poate spune care moase au aceasta posibilitate.
Acest lucru permite ca fratii, surorile sau rudele de gradul 2, cum ar fi verii, sa beneficieze de celulele stem din sangele cordonului ombilical al bebelusului. Motivatia pentru care parintii decid sa foloseasca celulele stem ii fac foarte entuziasmati, deoarece au posibilitatea sa isi ajute copilul si alti membri ai familiei.
<< Partea a doua