Travaliul - Etapa a 3-a

Travaliul - Etapa a 3-a

image

Stadiul al 3-lea al travaliului incepe din momentul in care bebelusul se naste si pana la expulzarea placentei, a cordonului ombilical si a membranelor.

In majoritatea cazurilor, femeii i se face o injectie cu oxitocina, cordonul ombilical fiind pensat si taiat de obicei in cateva minute dupa nastere, iar cordonul este tras cu grija afara, pentru a ajuta expulzarea placentei.

Unele femei opteaza pentru expulzarea naturala a placentei, fara folosirea oxitocinei. In acest caz, scopul este acela de a nu interveni in niciun fel in procesul natural, complex, al nasterii. Daca travaliul nu a fost indus, atunci organismul femeii va elibera propriul hormon de oxitocina in timpul travaliului pentru a stimula contractiile.

Uterul are nevoie sa se contracte si dupa nastere pentru a expulza placenta si membranele care au continut si au sustinut bebelusul de-a lungul sarcinii, travaliului si nasterii. Corpul femeii mai are, inca, munca de facut si contractiile (desi, de obicei, nu atat de severe ca cele din travaliu) inca sunt necesare pentru ca placenta sa fie expulzata, procesul sa fie complet si sangerarea sa fie controlata dupa nastere.

Primul contact fizic al femeii cu bebelusul ei va produce adeseori o avalansa de emotii care sunt acompaniate cu o eliberare a "hormonului fericirii" – oxitocina. Aceasta „eliberare” sau „avalansa” de oxitocina naturala ii va face uterul sa se contracte pentru a facilita separarea de placenta, astfel incat aceasta sa fie expulzata spontan.

Al 3-lea stagiu al travaliului, daca este lasat sa isi urmeze propriul curs, poate fi divizat in 3 faze. Acestea sunt:

  1. Faza de odihna
  2. Faza de separare
  3. Faza de expulzie
Poti experimenta toate cele trei faze sau poti sa nu ai o faza de odihna distinctiva, trecand direct din cel de-al doilea stagiu in fazele de separare si de expulzie.

Faza de odihna

Dupa ce copilul s-a nascut, este normal pentru uter sa se opreasca din contractii (sau sa se odihneasca), pentru o perioada de 10 pana la 20 de minute. Ai putea asemana aceasta nevoie de odihna cu nevoia corpului tau de a avea o faza de odihna inainte de impingerea activa din cel de-al doilea stagiu de travaliu. In timp ce perioada de 10 pana la 20 de minute este media timpului necesar pentru odihna, poate fi si foarte mica, de 5 minute, sau foarte lunga, de 30 sau 60 de minute sau chiar mai mult. Cateva femei nu vor experimenta o faza de odihna, iar alte cateva vor avea nevoie de o ora sau mai mult pentru a elimina placenta.

Femeile care trec natural prin cel de-al 3-lea stagiu vor folosi adeseori acest timp pentru relaxare si recuperare sau se vor bucura de noul lor copil.

Faza de separare

Atunci cand uterul incepe sa se contracte din nou, dupa nastere, acesta isi micsoreaza dimensiunile. Acest proces implica miscari scurte sau de retragere ale muschilor uterului. Majoritatea femeilor sunt constiente de aceste contractii, simtind in acest moment un disconfort mic spre mediu (sau crampe). Altele nu vor fi constiente si nu vor simti vreun disconfort, deoarece intreaga lor atentie va fi indreptata spre frumosul lor copil sau pentru ca se vor simti prea extenuate pentru a mai simti ceva!

Cateva procese mecanice vor avea nevoie sa se intample in acelasi timp, de-a lungul fazei de separare, pentru a ajuta placenta sa se detaseze complet de peretele uterului femeii si sa controleze sangerarea locului unde a fost atasata placenta.

Acestea sunt:

  • Crampele si contractiile uterului
  • Detasarea placentei
  • Incetarea sangerarii

Crampele si contractiile uterului

Uterul are nevoie sa se contracte, pentru a permite placentei sa se separe. Pe masura ce muschii uterului se contracteaza si se retracteaza, uterul se strange si devine mai mic si mai ferm (similar cu a privi un balon care se desumfla incet). Contractarea peretilor interiori ai uterului fac placenta sa inceapa sa alunece usor de pe peretele uterului sau sa se separe. Placenta este de marimea unei farfurii si suprafata interioara a uterului se contracteaza pana ajunge la marimea unei farfuriute, facand placenta sa se detaseze.

Multe femei experimenteaza crampe dureroase in cel de-al 3-lea stagiu, asa ca tine-ti sursele calduroase aproape. Travaliul tau nu este complet, inca, si caldura te poate ajuta sa usurezi din disconfort.

Detasarea placentei

Pe masura ce peretele interior al uterului se contracteaza, centrul placentei incepe sa se detaseze sau sa alunece de pe peretele uterului. Aceasta miscare rupe vasele de sange care au alimentat uterul si copilul cu suplimentele sangvine. Un mic cheag se formeaza in mijlocul placentei, intre placenta si peretele uterin. Acest cheag ajuta procesul de separare, pe masura ce placenta continua sa se detaseze, ajutand la ridicarea marginilor exterioare ale acestora. Greutatea placentei separate ajuta la impingerea marginilor exterioare aderente din peretele uterin.

Pe masura ce placenta se separa total, aceasta se „impatureste”, iar greutatea crescanda ajuta la ruperea membranelor (sau a sacului, in care a fost asezat copilul) de restul uterului si la toata placenta, pentru a o ajuta sa treaca prin colul uterin si a fi expulzata de catre femeie. Separarea si expulzarea au loc, in mod normal, intr-o singura contractie.

Oprirea sangerarii

Pe masura ce placenta se separa, uterul continua sa se contracte si sa se retracte pentru a opri in mod natural fluxul de sange ce a hranit copilul cand el se afla in pantec. De-a lungul sarcinii (si al travaliului) vasele sangvine din uter au purtat purtat cantitati mari de sange spre placenta, pentru a suplini nevoia copilului de oxigen si hrana, curgand la o rata de 500 ml pe minut.

In timp ce uterul se contracta, diferiti muschi ai uterului formeaza fascicule groase in zig-zag, ce se impletesc, de obicei, in forma cifrei 8. Vasele de sange care fac legatura intre corpul mamei si placenta trec prin golurile figurilor in forma de 8. Pe masura ce placenta se separa, acesti muschi se rasucesc si se contracta, cu „gaurile figurei 8” actionand ca niste clesti asupra vaselor de sange, incetinind fluxul de sange si controland sangerarea. Acest proces incepe imediat ce placenta se separa si este complet atunci cand placenta este total expulazata din uter, continuand sa aiba loc pe masura ce uterul ramane contractat dupa ce placenta a fost livrata.

Supresia contractiilor uterine poate face o femeie sa fie mai predispusa spre sangerare. Asta se poate intampla din multe motive.

De exemplu, daca au existat complicatii ale copilului, este probabil ca femeia sa elibereze mai multa adrenalina in sistemul ei, relaxand uterul si inhiband contractiile sau daca travaliul a fost neobisnuit de lung, iar femeia este epuizata fizic si psihic, corpul poate simti ca a ajuns la limita puterilor. In aceste cazuri, o injectie cu un oxitocinic s-ar putea sa fie necesara. S-ar putea sa doresti sa afli mai multe despre relaxarea uterului si cauzele sangerarii in Hemoragiile Postnatale.

Faza de expulzie

Aceasta se intampla atunci cand placenta si membranele sunt, de fapt, expulzate si livrate din uter si femeie. Dupa ce placenta se separa, muschii uterului continua sa se contracteze si retracteze, facand spatiul uterin chiar mai mic. Actiunea prin care uterul devine mai mic, in combinatie cu greutatea mare a placentei, impinge placenta afara prin colul uterin partial deschis si in vaginul femeii.

Odata ce placenta a ajuns in vagin, femeia o poate impinge incet afara, exact asa cum a impins copilul in cel de-al doilea stagiu al travaliului. Daca femeia sta intr-o pozitie ridicata sau sezanda pe un scaun de nastere sau pe toaleta, placenta va iesi fara efort, (literar, va cadea) fara ca femeia sa trebuiasca sa impinga.

Semne ale separarii

Exista cateva semne fizice dupa care moasa sau doctorul se vor uita, acestea indicand momentul in care placenta se separa sau a incheiat separarea. Acestea includ:

  • Contractiile
  • Prelingeri de sange
  • Intinderea cordonului ombilical

Contractiile

Dupa o faza de odihna, ce dureaza in jur de 10 pana la 20 de minute, uterul se va contracta din nou. Uterul se schimba, astfel ca, in loc sa fie simtit in abdomen ca un nod mare, moale si rotund, acesta va deveni mai mic si mai tare, simtindu-se destul de ferm (ca o minge de cricket). Moasa isi va odihni mana usor, de obicei, pe abdomenul femeii (fara a lovi sau a apasa), pentru a simti aceste contractii. Aceste contractii pot fi simtite ca niste crampe usoare sau ca un disconfort, pentru majoritatea femeilor, desi unele le vor descrie la fel de puternice ca si cele din travaliu. In mod normal, este nevoie doar de o contractie pentru a separa si a expulza placenta si membranele.

Uterul va continua, mai apoi, sa se contracteze, chiar si dupa ce placenta a fost expulzata, pentru a controla sangerarea. Majoritatea femeilor care sunt mame pentru prima data nu vor simti contractiile dupa ce placenta a fost expulzata, insa mamele care au avut doua sau mai multe nasteri le vor simti, de mule ori, foarte puternice, pentru cateva zile dupa nastere. Incearca sa asezi o sursa de caldura pe burtica ta pentru a usura durerea sau, este posibil, sa ai nevoie de un analgezic comprimat usor.

Scurgerile de sange

Atunci cand placenta se separa, vasele de sange care au condus sangele la placenta se vor rupe si vor sangera, de obicei o cantitate minima ( in jur de 30 pana la 100 ml), pe masura ce uterul se contracta pentru a constrange aceste vase de sange si a controla sangerarea. Aceasta poate fi observat sub forma unei mici prelingeri de sange deschis la culoare, ce se prelinge din vaginul femeii si este un „semn de separare” pentru moasa, astfel incat aceasta sa stie cand placenta este gata sa iasa.

Intinderea cordonului ombilical

Pe masura ce placenta se separa de peretii uterului, aceasta se misca in jos din partea superioara a uterului si pana in segmentul de jos al acestuia. Cand acest lucru se intampla, cordonul ombilical iese afara din vaginul femeii, in mod vizibil, prelungindu-se cu 5 pana la 10 centimetri. Acest aspect ii ofera moasei feedback asupra faptului ca placenta s-a separat.

Prinderea si taierea cordonului ombilical

La nastere, cordonul ombilical masoara aproximativ 2.5 centimetri in grosime si 50 centimetri in lungime. Contine 2 artere si o vena, inchise si protejate intr-o substanta cartilaginoasa subtire, numita Gelatina Wharton. Cordonul ombilical nu contine nervi (similar cu firele de par sau unghiile), asa ca atunci cand acesta este taiat, nici mama si nici copilul nu vor simti durere.

Odata ce copilul s-a nascut, cordonul ombilical este prins si apoi taiat. S-ar putea ca tu sa nu ai idei preconcepute despre momentul in care cordonul ombilical este taiat, insa exista alti oameni pentru care acest moment memorabil implica anumite probleme, cu care s-ar putea sa iti doresti sa te familiarizezi.

Acestea includ:

  • Pulsarea cordonului ombilical
  • Sangele din cordonul ombilical, are nevoie copilul meu de el?
  • Prea multe celule rosii?
  • Prinderea si taierea

Pulsarea cordonului ombilical

Intr-un anumit punct, dupa ce copilul s-a nascut, cordonul ombilical est taiat, pentru a separa copilul de placenta. Atunci cand cel de-al 3-lea stagiu al travaliului este dus la capat natural, cordonul ombilical nu este taiat imediat. Aceasta se intampla in ideea ca se va permite o faza de odihna si ca se va prinde si taia cordonul dupa ce acesta se opreste din pulsat. Poti simti pulsatia cordonului ombilical in ritm cu inima copilului tau, imediat dupa nastere si poti vedea doctorul incercand sa simta acest puls, pentru a vedea daca este normal.

Cordonul ombilical continua sa pulseze pana cand placenta se detaseaza de peretele uterului. Fluxul de sange din cordonul ombilical ce merge de la placenta la copil, prin vena ombilicala, continua (la o rata mult redusa) pentru 2 – 3 minute dupa nastere. O cantitate minima de oxigen este condusa, in acest moment, spre copil, pe masura ce plamanii copilului incep sa preia aceasta functie.

Sangele care curge de la copil spre placenta prin cele 2 artere ombilicale se opreste la nastere ( pe masura ce vasele de sange intra in convulsii), prevenind pierderea de sange a bebelusului. Pana in momentul in care placenta se separa total, sangele din cordonul ombilical s-a oprit complet din curs, pe masura ce cordonul ombilical pulseaza. Cordonul ombilical este, de obicei, taiat, in acest moment, sau moasele il taie dupa ce placenta a fost expulzata din organismul mamei total.

Motivele pentru care se lasa cordonul ombilical sa pulseze si se amana taierea includ:
Se asteapta facilitarea unui proces natural intr-o atmosfera relaxanta.
Se permite conexiunea unei relatii psihologice ce conduce, in mod normal, spre o completare fara complicatii a celui de-al treilea stagiu.
Se asteapta pana cand circulatia si respiratia copilului sunt complet stabile (aproximativ 20 de minute) sau pana cand placenta a fost expulzata.
Se permite copilului sa primeasca o cantitate suplimentara de sange dupa nastere. Aceasta este estimata la aproximativ 75 -125 ml in total, 1/3 in primele 30 de secunde si restul in 2 – 3 minute dupa nastere, depinzand de unde este pozitionat copilul in relatie cu mama.




Partea a doua >>