Sindromul ovarelor polichistice (SOP)
Maria nu s-a preocupat niciodata de faptul ca perioadele sale menstruale erau neregulate pentru ca, asemeni multor fete, si-a asumat faptul ca ciclul sau menstrual avea nevoie de timp pentru a se stabiliza. Cand insa nu a mai menstruatie timp de mai multe luni, a fost sa consulte medicul sau.
Medicul si-a dat seama ca problema acneei Maria s-a inrautatit si ca a luat multe kilograme in greutate de la ultima sa vizita medicala. Medicul a spus ca doreste sa verifice daca Maria are o afectiune denumita sindromul ovarelor polichistice (PCOS).
Ce este sindromul ovarelor polichistice?
Sindromul ovarului polichistic este o problema de sanatate frecventa la adolescente si la femei. Desi nu se cunosc cauzele, se pare ca au legatura cu un dezechilibru hormonal.
Atat fetele cat si baietii produc hormoni sexuali dar in diferite cantitati. In interiorul corpului fetelor, ovarele produc hormonii estrogen si progesteron si de asemenea androgeni. Acesti hormoni regleaza ciclul menstrual si ovulatia unei fete, cand ovulul este eliberat. Chiar daca se crede ca androgenii sunt hormoni masculini, fiecare femeie ii produce.
In cazul fetelor cu PCOS, ovarele produc o cantitate mai mare de androgeni decat e necesar si asta poate interfera cu dezvoltarea si eliberarea ovulului. Uneori in loc sa se formeze si sa creasca ovulele, se dezvolta chisturi in ovare, care sunt ca niste saculeti plini cu lichid. In loc sa se elibereze in timpul ovulatiei, asa cum se intampla cu ovulul pe durata unui ciclu normal, chisturile cresc in dimensiune. Deoarece fetele cu PCOS nu ovuleaza si nu elibereaza ovulul in fiecare luna, este firesc pentru ele sa aiba perioade de ciclu neregulate sau chiar sa lipseasca.
Desi sindromul ovarului polichistic, (care inainte era denumit sindromul lui Stein- Leventhal), a fost pentru prima data identificat in anii ’30 ai secolului al XX-lea, medicii nu cunosc exact care sunt cauzele. Investigatiile sugereaza ca poate sa fie relationat cu cresterea productiei de insulina. Femeile cu sindrom de ovar polichistic este posibil sa produca o cantitate in exces de insulina, ceea ce stimuleaza ca ovarele lor sa produca un exces de hormoni masculini. Sindromul ovarului polichistic se pare ca se dezvolta in familii, deci daca cineva din familia ta are aceasta afectiune, este foarte posibil ca si tu sa o dezvolti.
Daca sindromul ovarului polichistic nu este tratat la timp, poate cauza multe probleme pacientelor. Fetele care au aceasta afectiune sunt mai predispuse la infertilitate, la cresterea excesiva a masei corporale, la obezitate, diabet, cardiopatie, hipertensiune, sangerari uterine anormale si cancer.
Vestea cea buna este ca, in ciuda faptului ca sindromul polichistic nu are leac, aceasta afectiune se poate trata. Pasul cel mai important este diagnosticarea, deoarece urmarea tratamentului pentru PCOS, reduce sansele ca fetele sa dezvolte efecte secundare ale acestei afectiuni.
Care sunt semnele si simptomele?
Un simptom cheie al sindromului ovarului polichistic este constituit de perioade menstruale neregulate sau lipsa mensturatiei, deoarece consecintele acestei afectiuni asupra ovarelor pot face ca o tanara sa nu mai aiba ovulatie. Cu toate acestea, deoarece in cazul unei fete poate dura si doi ani pana cand cu toate acestea deoarece in cazul unei fete poate dura si doi ani pana cand perioadele menstruale devin regulate, sindromul ovarului polichistic este greu sa fie recunoscut la adolescente. Acest dezechilibru hormonal car provoaca acest sindrom poate determina mai multe modificari in corpul unei tinere, in afara de cele ale ovarelor.
Din acest motiv, medicii se uita la alte semne care pot de asemenea sa indice prezenta unui sindrom de ovare polichistic:
- Perioade cu dureri puternice sau neregulate
- Cresterea in greutate, obezitate sau dificultate pentru mentinerea unei greutati normale, mai ales cand aceasta crestere se concentreaza in jurul taliei.
- O afectiune denumita hirsutism, consta in faptul ca fetele au un exces de par pe fata, piept, abdomen, zona mamelonului sau spate, cu toate acestea a avea putin par in aceste zone este ceva perfect normal pentru unele fete.
- Putin par pe cap (medicii denumesc aceasta afectiune- alopecia)
- Acnee si pori inchisi
- Innegrirea si ingrosarea pielii din jurul gatului, axilei, sanilor, afectiune denumita acantosis pigmentaria
- Hipertensiune, colesterol marit sau diabet (concentratie crescuta de zahar din sange)
Fetele care prezinta in forma precoce semne clare ale pubertatii, cum ar fi dezvoltarea parului pubian sau axilar inainte de 8 ani, au un risc ridicat de a dezvolta sindromul ovarului polichistic mai inainte.
Cum se poate diagnostica?
Daca ai consultat simptomele cu medicul tau, mergi pe drumul cel bun. Este posibil sa fii trimis la ginecolog sau la endocrinolog pentru ca sa ti se puna un diagnostic.
Ginecologul sau endocrinologul te va intreba despre simptomele asupra simptomelor sau preocuparilor pe care le ai, sanatatea ta in trecut, a familiei tale, medicamentele pe care le iei, alergiile pe care le ai sau alte intrebari. De asemenea va formula mai multe intrebari specifice privitoare la perioada menstruala si neregularitatile sale. Aceasta este cunoscut sub numele de istoric medical sau mai tehnic anamneza.
In afara de a te intreba despre antecedentele tale medicale, medicul iti va realiza un control medical fizic, care va include cantarirea si evaluarea unor semne specifice acneei, cresterea parului si innegrirea pielii. Medicul poate efectua o examinare pelvina pentru a exclude alte posibile cauze ale simptomelor tale, dar nu este necesar mereu pentru a putea fi emis un diagnostic.
Este posibil ca medicul sa iti ceara o analiza de sange, pentru a diagnostica sindromul ovarului plochistic sau alte afectiuni, cum ar fi probleme ale tiroidei, ovarelor sau alte glande endocrine. Analizele de sange pemit masurarea concentratiilor de androgeni, insulina si alti hormoni. Rezultatele acestor probe, in general ajuta medicii sa determine tipul de tratament care trebuie primit de catre paciente.
Este posibil ca medicul sa iti solicite de asemenea o ecografie pentru a-ti observa ovarele si pentru a determina daca ai chisturi sau alte anomali, dar deoarece nu mereu sunt vizibili acesti chisti, aceasta proba nu este utilizata mereu.
Diagnosticul si tratamentul precoce al sindromului ovarului polichistic sunt fundamentale pentru ca aceasta afectiune le expune pe paciente la riscul de a dezvolta probleme pe termen lung. A primi tratamentul adecvat este o idee buna daca doresti sa ai un copil in viitor, din cauza ca aceasta afectiune poate provoca infertilitate daca nu este tratata. Dar cand este tratata in forma adecvata, multe femei cu aceasta problema, nasc copii perfect sanatosi.
De asemenea multe fete cu sindromul ovarului polichistic pot sa ramana insarcinate. Daca intretii relatii sexuale, trebuie sa folosesti prezervative de fiecare data pentru a nu ramane insarcinata si pentru a nu contracta o boala cu transmitere sexuala. Acest lucru este foarte important indiferent daca ai sau nu sindromul ovarului polichistic.
Cum se trateaza?
Chiar daca sindromul ovarului polichistic nu are tratament, exista cateva forme variate de a trata si controla aceasta afectiune.
Daca o fata are o greutate peste limite sau obezitate, medicul ii recomanda sa scape de kilograme. Pierderea kilogramelor paote face mult bine pentru a reduce sau pentru a atenua multe din probleme de sanatate care au legatura cu sindromul ovarului polichistic, cum ar fi hipertensiunea sau diabetul. Uneori, doar prin pierderea de kilograme, se pot restabili concentratiile hormonale normale si, in consecinta multe din simptome dispar sau se atenueaza.
Medicul tau sau un nutritionist pot evalua ingestia de alimente si nivelul execitiilor fizice si al activitatii practicate pentru a contura un program pentru tine special pentru a pierde din greutate. Exercitiul este de mare ajutor pentru a combate luare de kilograme care insoteste sindromul ovarului polichistic, precum si o metoda de a reduce balonarea, un alt simptom experimentat de fetele cu acest sindrom.
Uneori medicii prescriu medicamente pentru a trata sindromul ovarului polichistic. In principiu, medicul poate prescrie anticonceptionale orale sau hormon progesteron oral, pentru a ajuta sa se echilibreze concentratiile hormonale si pentru a regulariza ciclul menstrual. Anticonceptionalele orale ajuta de asemenea controlarea acneei si cresterea in mod excesiv a parului la unele fete, dar nu functioneaza in toate cazurile.
Alte medicamente care se utilizeaza pentru a trata afectiunea sunt antiadrogenii care contracareaza efectele excesului de androgeni in corp. Antiandrogenii pot ajuta la ameliorarea problemelor pielii si cele legate de cresterea parului la fetele care se confrunta cu acest sindrom.
Metformin este un medicament care se utilizeaza pentru a trata diabeticii, poate reduce concentratiile insulinei in sange. In cazul unor fete cu sindromul ovarului polichistic, poate ajuta la controlarea ovulatiei si a concentratiei androgenilor, ceea ce contribuie la regularizarea ciclului menstrual. Unele adolescente si femei care primesc un tratament cu metformin experimenteaza de asemenea si o pierdere in greutate si o reducere a tensiunii arteriale.
Infruntarea sindromului ovarului polichistic
Avand in vedere faptul ca sindromul ovarului polichistic poate fi dificil de suportat pentru stima de sine a unei fete, unele simptome, cum ar fi probleme de piele, parul de pe corp si cresterea in greutate, sunt vizibile in mod clar. Din fericire exista masuri pe care le poti lua pentru a reduce simptomele fizice si te poti concentra pe partea emotionala a acestei afectiuni.
Desi medicamentele utilizate pentru tratarea sindromului ovarului polichistic permit reducerea sau franarea cresterii excesive de par la multe fete, existand diferite tipuri de produse care ajuta la eliminarea parului in locurile in care este cel mai deranjant pentru paciente. Cremele epilatoare permit eliminarea cu usurinta a parului de pe fata, mustata sau barbie. Asigura-te ca vei urma atent instructiunile de folosire pentru a nu dezvolta o eruptie sau o reactie alergica. Epilarea parului cu ceara sau cu penseta sunt alte alternative pentru controlarea cresterii excesive a parului, fie acasa fie la un salon de infrumusetare. Poti de asemenea sa mergi la un dermatolog, un medic specializat in problemele pielii sau la o persoana calificata la tratamentul epilarii prin electroliza sau cu laser chirurgical. Aceste metode permit eliminarea parului nedorit pentru mult timp dar sunt si mult mai scumpe.
Daca ai o acnee grava, ca simptom al ovarului polichistic, aceasta ar putea sa se imbunatateasca daca tratamentul tau include anticonceptionale si antiandrogeni orali. Daca starea acneei nu se imbunatateste ca urmare a tratamentului, medicul tau ar putea sa te retrimita la un medic dermatolog pentru a te trata. Dermatologul va putea de asemenea sa iti recomande medicamente pentru reducerea si innegrirea pileii si pentru prevenirea cresteri excesive a parului.
Unele femei care au sindromul ovarului polichistic pot avea stari de depresie; in acest caz poate fi de ajutor o discutie cu un psiholog. Discutiile cu alte adolescente sau cu femei care au aceeasi afectiune sunt o forma buna de a face schimb de informatii asupra tratamentului si de a obtine sprijin. Medicul tau iti poate recomanda un grup de sprijin in localitatea ta.