Stimulare ovariana

Stimulare ovariana - cine, ce si de ce

image

Nu este chiar atat de simplu sa ramai insarcinata. In Marea Britanie, aproximativ 1 din 7 cupluri au probleme in conceperea unui copil. Sunt multe motive care cauzeaza acest lucru, cateva dintre ele fiind din cauza femeii, altele din cauza barbatului.

La aproximativ 30% dintre cazuri, infertilitatea femeii are loc din cauza unei probleme ovariene (ovularea lenta sau chiar absenta, sau ovulare de calitate slaba). Din fericire, sunt multe solutii in ziua de azi pentru combaterea acestei probleme, pentru a avea o sarcina naturala (in vitro).

Stimularea ovariana este cea mai simpla solutie si deseori primul tratament oferit unui cuplu. Fa testul urmator, pentru a afla mai multe despre aceasta metoda.

Intrebarea 1

Stimularea ovariana implica administrarea de hormoni unei femei pentru ca:

 1. Cantitatea si calitatea de foliculi maturi produsi de ovar sa fie imbunatatita.
 2. Uterul este mult mai eficient la selectarea spermei.
 3. Tuburile falopiene sunt blocate, in scopul permiterii ovulelor sa treaca.
Raspunsul corect este: Cantitatea si calitatea de foliculi maturi produsi de ovar sa fie imbunatatita.

Explicatie: Ovulele sunt produse de ovar (din care exista doua, situate pe fiecare parte a uterului). Dar in unele cazuri, nu sunt destule ovule produse sau calitatea lor nu este destul de buna pentru a duce la fertilizare.

Acest lucru este cunoscut sub numele de infertilitate hormonala, explica ginecologul/obstetrician Dr. Belaïsch-Achart: “Ovulele nu sunt disponibile deoarece ovarul nu functioneaza in mod corespunzator.”

Intrebarea 2

Ce vizeaza stimularea ovariana?

 1. Femeile care vor sa ramana insarcinate rapid.
 2. Femeile care au peste 40 de ani.
 3. Femeile care nu au reusit sa ramana insarcinate dupa un an de incercari.
Raspunsul corect este: Femeile care nu au reusit sa ramana insarcinate dupa un an de incercari.

Explicatie: Stimularea ovariana ofera un ajutor ovarului care nu poate produce destule ovule dar mai este folosita si in timpul inseminarii intrauterine (artificial) sau fertilizarea in-vitro.

Doctorul Belaïsch-Allart explica acest lucru: „In timpul inseminarii intrauterine sau fertilizarii in-vitro, ovularea mai este stimulata la o femeie si atunci cand ele ovuleaza normal, acest lucru fiind facut pentru a obtine anumiti foliculi (2 sau 3 pentru inseminare si aproximativ 10 pentru fertilizarea in-vitro) pentru a maximiza, prin urmare, sansele de fertilizare.”

Intrebarea 3

Un embrion este rezultatul unei combinari a 2 lucruri. Care sunt acelea?

 1. Un ovar si un spermatozoid.
 2. Un ovul si un spermatozoid.
 3. Hipotalamus si testosteron.
Raspunsul corect este: Un ovul si un spermatozoid.

Explicatie: Pentru a permite unui embrion sa se formeze, un ovul si un spermatozoid trebuie sa se intalneasca. Aceasta contopire are loc in trompa uterina a femeii, unde spermatozoidul penetreaza ovulul si il fertilizeaza. Cele doua celule masculine si feminine fuzioneaza pentru a forma un embrion, care la randul lui calatoreste pana la uter unde se va implanta singur pentru a se dezvolta.

Intrebarea 4

In timpul primirii unui tratament de stimulare ovariana, esti nevoita sa treci printr-o anumita serie de teste:

 1. Adevarat.
 2. Fals.
Raspunsul corect este: Adevarat.

Explicatie: Inaintea inceperii unui tratament, va trebui sa treci printr-un test de ultrasunete pentru a verifica starea ovarului, apoi in timpul testului de ultrasunete iti va fi facut un test la sange si mai multe teste pentru a monitoriza progresul si a evita supra-stimularea.

Intrebarea 5

Stimularea ovariana influenteaza:

 1. Glanda pituitara.
 2. Uter.
 3. Compozitia sangelui.
Raspunsul corect este: Glanda pituitara.

Explicatie: Glanda pituitara este localizata la baza creierului si face parte din sistemul nervos. Ea transmite un semnal ovarelor prin secretia (printre altele) a 3 hormoni, care declanseaza ovulatia: FSH (hormonul foliculo stimulant), LH (hormonul luteinizant) si prolactina.

Intrebarea 6

Care este rata succesului stimularii ovariene?

 1. 15%.
 2. 30%.
 3. 70%.
Raspunsul corect este: 30%.

Explicatie: Stimularea ovariana poate ajuta cateva femei sa ramana insarcinate (aproximativ 3 din 10 femei) si in majoritatea cazurilor acest lucru se intampla destul de rapid, la aproximativ 3 luni dupa inceperea tratamentului.

Intrebarea 7

Stimularea ovariana consta aproape intotdeauna in:

 1. O procedura chirurgicala
 2. Plasturi
 3. Tablete
Raspunsul corect este: Tablete.

Explicatie: Tabletele care contin clomifen sau tamoxifen echilibreaza producerea hormonilor si, prin urmare, incurajeaza producerea si dezvoltarea unui ovul. Ele sunt, in general, primul tip de tratament prescris de un doctor, si sunt luate zilnic timp de 5-7 zile per ciclu.

Daca, dupa mai multe cicluri (de obicei 6), nu exista nici un rezultat, doctorul tau va discuta cu tine alte optiuni, cum ar fi:
 • injectii cu hormoni gonadotropina (FSH sau LH). Unei femei ii este administrata (daca nu isi injecteaza singura) zilnic o doza. Daca este nevoie de un numar mai mare foliculi, atunci este nevoie si de o doza mai mare de gonadotropina si trebuie administrata mai devreme in perioada de ciclu.
 • Pompa GnRH (sau LHRH): este mai putin cunoscuta si este folosita doar in circumstante speciale. Ea consta in furnizarea de gonadotropina (sau hormon luteinizant, numit LHRH), pentru femeile care au un nivel scazut de hormoni. Acest hormon este injectat cu ajutorul unei seringi care este introdusa sub piele. Aceasta pompa este purtata timp de cateva saptamani si elebereaza continuu hormoni in sange prin ac.

Intrebarea 8

Stimularea ovariana poate duce la:

 1. Avorturi spontane repetate.
 2. Greturi.
 3. O sansa mai mare de a concepe un baiat.
Raspunsul corect este: Greturi.

Explicatie: Desi stimularea ovariana este tolerata in general, s-ar putea sa aiba loc cateva efecte secundare minore, cum ar fi: probleme mici cu vederea, bufeuri, dureri de cap si greata.

In unele cazuri, aceasta poate provoca nervozitate extrema si insomnie.

Intrebarea 9

Daca o femeie se afla in timpul fertilizarii in-vitro (IVF), ea va putea sa fie supusa si stimularii ovariene, chiar daca ovuleaza normal.

 1. Adevarat.
 2. Fals.
Raspunsul corect este: Adevarat.

Explicatie: Fertilizarea in-vitro (IVF) este folosita ca un tratament atunci cand ovulul si spermatozoidul nu sunt in stare sa produca un embrion in mod natural.

Sunt 5 etape pana la tratamentul fertilizarii in-vitro:
 1. Stimularea ovariana.
 2. De butul ovularii.
 3. Colectarea ovulelor si a spermatozoizilor.
 4. Fertilizarea in-vitro (spermatozoidul este amestecat cu 2 sau 3 ovule, apoi cultivat intr-un vas de laborator cu temperatura de 37° C.
 5. Transferul de embrioni in uter.

Intrebarea 10

Daca stimularea ovariana nu a avut succes prin medicamente dupa 9-12 luni de zile, ar trebui:

 1. Sa continui tratamentul.
 2. Sa renunti la incercarea de a face un copil.
 3. Sa cauti alta solutie.
Raspunsul corect este: Sa cauti alta solutie.

Explicatie: Daca dupa 12 cicluri de medicamente, nu a avut loc ovulatia, sau daca ea a fost una mica, inseamna ca aceasta strategie nu merge. Nu are nici un rost sa incerci in continuare acelasi tip de tratament, cea mai buna alegere fiind trecerea la etapa urmatoare. Doctorul Belaisch-Allart recomanda ca atunci in cazul unui „esec ovarian” care este in cele mai multe cazuri un esec datorita varstei femeii, singura solutie eficace este donarea de ovule.

Aceasta procedura este una delicata, deoarece, spre deosebire de spermatozoizi, ovulele sunt mai greu de conservat. Ovulele sunt obtinute de la un donator (care a suferit procesul de stimulare ovariana) care se afla sub o anestezie generala, apoi ele sunt fertilizate in-vitro cu un spermatozoid al partenerului. Embrionii obtinuti vor fi transferati mai tarziu in uterul femeii.