Sistemul imunitar
Ce este imunitatea?
Imunitatea inseamna ca esti protejat impotriva a ceva. De exemplu, in seria Survivor de la televizor, cand cineva poate castiga imunitate inseamna ca ei nu trebuie sa riste ca vor fi alesi pentru a parasi grupul in acea saptamana.
Sistemul imunitar al corpului
Fiecare corp are un sistem imunitar intrinsic care il protejeaza de boli si germeni. Acest sistem are foarte multe parti diferite care lucreaza impreuna pentru a tine germenii departe, dar si pentru a ataca si distruge orice incearca sa ajunga in corp.
In fiecare zi, corpul nostru este expus la milioane de germeni si nu te imbolnavesti din cauza lor datorita sistemului imunitar.
De fiecare data cand te imbolnavesti din cauza unui germene, sistemul tau imunitar lucreaza pentru a scapa de el si atunci isi aminteste cum sa lupte impotriva infectiilor, daca germenii revin.
In general, cu cat cresti mai mult, cu atat devii mai imun la germeni.
Asadar, hai sa aruncam o privire la sistemul imunitar, incepand cu exteriorul corpului.
Pielea
Pielea este prima linie de aparare din sistemul tau imunitar.
Stii cum sa pui un invelis de plastic peste ce ramane din peste pentru mai tarziu? Ei bine, pielea ta este ca o punga de plastic ce tine germenii la distanta si nu ii lasa sa patrunda in corpul tau.
Epiderma are incorporate celule speciale care avertizeaza corpul atunci cand se apropie germeni.
Glandele din piele pot de asemenea sa produca substante care pot ucide bacteria. Acest lucru inseamna ca nu vei suferi de anumite infectii de piele decat daca pielea ta sufera de ceva, de exemplu de o taietura sau o zgarietura.
Alte moduri de aparare
Nasul, gura si ochii reprezinta urmatoarele puncte atacate.
Membranele mucoase care ghideaza linia gurii, a gatului, a plamanilor si a intestinelor se poarta ca o bariera impotriva germenilor, la fel cum se poarta si pielea.
Saliva din gura si lacrimile care iti spala ochii contin enzime speciale, care darama zidurile celulelor a multor bacteria si virusi.
Mucoasa care se contureaza in nas, gat si plamani prinde bacateria, virusii si praful.
Acidul din stomac ucide aproape toti germenii si apoi se incepe digestia alimentelor dumneavoastra.
Sistemul limfatic
Limfa este un fluid foarte similar cu plasma din sange, lichidul clar din sange, dar poarta cu ea doar celule albe sanguine, nu si pe cele rosii.
Limfa curge prin toate partile corpului luand cu ea fluide din jurul celulelor si purtandu-le inapoi catre vene mai mari, aproape de inima. De asemenea, poarta celule sanguine albe catre locul in care este nevoie de ele.
Cateva dintre bacteriilor sau virusii care au intrat in corp sunt colectate de catre limfa si trecute prin nodurile limfatice unde sunt filtrate si distruse. Nodurile limfatice sunt numite uneori si glande.
Doctorul dumneavoastra va poate spune frecvent ca aveti o infectie doar prin verificarea nodurilor limfatice din gat si de sub brate. Daca este asa, acest lucru demonstreaza ca ele functioneaza si sunt in stare sa elimine bacteriile sau virusii.
Celule sanguine albe
In sangele dumneavoastra aveti celule sanguine albe, dar si celule sanguine rosii, iar in limfa se gasesc primele. Exista cateva tipuri diferite de celule albe care lucreaza impreuna pentru a cauta si distruge bacteriile si virusii. Toate acestea pornesc din maduva osoasa, crescand din celulele stem.
Cateva dintre aceste celule sanguine albe sunt:
- Neutrofilis, care se misca in tot corpul prin sange si cauta material straine, adica material care nu apartin corpului
- Macrophages sunt cele mai mari celule din sange. Unele dintre acestea traiesc in diferite parti din corp si ajuta la curatarea plamanilor, de exemplu. Altele inoata imprejur, curatand alte celule sanguine albe care au fost avariate in timp ce-si faceau treaba, ca de exemplu curatarea de puroi, care a fost cauzata de neutrofilie, atunci cand se lucreaza pentru eliminarea bacteriilor de la o rana
- Limfocitele lucreaza pe partea de bacteria si infectii virale. Exista doua tipuri de limfocite:
- Celule B care produc anticorpi. Fiecare celula are grija de un anume germene, iar cand acesta soseste, celula incepe sa produca si mai multi anticorpi care incep procesul de ucidere a germenelui. Anticorpii ataca ei insisi germenii, pentru ca alte celule recunosc germenii ce trebuie ucisi.
- Celulele T cauta celule in corpul dumneavoastra care ascund germeni invazionisti sau celule care sunt diferite de cele sanatoase, cum ar fi celulele dupa care se dezvolta cancerul si le omoara
Cum stie sistemul dumneavoastra immunologic care dintre celule trebuie sa atace?
Corpul dumneavoastra are o multime de bacteria prietenoase imprejur care va ajuta corpul sa functioneze cum trebuie: de exemplu, bacteria din intestinul dumneavoastra va ajuta sa digerati mancarea si sa o maruntiti in numeroase bucati de care e nevoie in parti diferite ale corpului.
Aceste bacterii "prietenoase" locuiesc la suprafata corpului, ca de exemplu pe piele sau in interiorul intestinului.
Ele nu incearca sa invadeze corpul, asa ca sistemul imunitar nu incearca sa scape de ele.
Alti germeni care cauzeaza boli, incearca insa a patrunde in corp.
Anticorpii, care sunt facuti din limfocite ataca invadatorii, asa incat celelalte celule sanguine albe sa le poata ucide.
Asa cum poate ataca germenii, sistemul dumneavoastra imunitar recunoaste si distruge alte celule care nu apartin corpului.
Celulele din propriul dumneavoastra corp sunt marcate cu un sistem special numit Human Leykocyte Antigen.
Sistemul dumneavoastra imunitar poate recunoaste aceste semne ca fiind chiar dumneavoastra. Asadar, orice celula care nu este marcata cu semnul dumneavoastra, este atacata. Acest lucru se intampla, de exemplu, daca aveti parte de o transfuzie de sange cu un tip gresit de sange. Sistemul dumneavoastra imunitar isi va da seama ca aceste celule nu apartin corpului dumneavoastra, asa ca le ucid.
Cum stiti ca sistemul dumneavoastra imunitar functioneaza?
Stiti ca sistemul dumneavoastra imunitar functioneaza daca:
- va faceti bine dupa ce va imbolnaviti
- daca taieturile se vindeca fara sa se infecteze
- daca nu aveti aceleasi boli de mai multe ori
- cand aveti glandele umflate
- cand durerea si umflaturile apar in jurul unui taieturi
- sistemul dumneavoastra imunitar este acolo, lucrand pentru a va scapa de infectii
Cand lucrurile merg rau in sistemul imunitar
Cateodata sistemul imunitar va face cate o greseala:
- Poate ataca propriul dumneavoastra corp ca si cum ar fi un inamic. De exemplu: insulina de care diabeticii sunt dependent este cauzata de sistemul imunitar care ataca celulele din pancreas care produc insulin
- Alergiile sunt cauzate de sistemul imunitar care reactioneaza prea mult la ce care nu este de fapt o amenintare, ca polenul ce poate provoca astm
Daca un tesut este transplantat de la o persoana la alta, de exemplu piele sau transplant de organe, atunci sistemul imunitar va ataca partea noua din corp. In acest caz, sistemul imunitar trebuie sa fie supus drogurilor sau medicamentelor pentru a face transplantul posibil.
Cand sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator, ca de exemplu cand oamenii au boli foarte grave precum SIDA, ei au o multime de infectii si sunt mult mai predispusi la cancer. Corpul lor nu poate recunoaste infectioa sau celule anormale si sistemul imunitar nu le distruge, asa cum ar trebui.
Doctorul Kate spune:
Sistemul imunitar este absolut uimitor. El se confrunta cu milioane de bacteria si virusi in fiecare zi, pentru a ne mentine sanatosi.
Mentinerea la curent cu vaccinarile pot ajuta organismul in construirea unei imunitati care sa lupte impotriva unor boli grave.
Alaptarea si imunitatea celor nou nascuti
Un copil nou nascut nu are un sistem imunitar matur si este incapabil sa stabileasca un raspuns imunologic fata de afectiuni. Alaptarea copilului este prima si cea mai importanta sursa de imunitate:
- Laptele matern contine imunoglobine care lupta impotriva bacteriilor si a infectiilor virale si chiar ajuta copilul sa raspunda mai bine la anumite vaccinuri
- Laptele matern este fortificat cu vitamine si minerale. Contine de asemenea vitaminele necesare in ceea ce priveste zincul, dar si minerale imperative pentru functionarea buna a sistemului imunitar
- Laptele matern contine lactoferina care lupta impotriva bolilor si contine un efect antibiotic
- Laptele matern contine enzime lysozyme (n-acetyl-muramyl-hydrolase). Aceste enzime distrug peretilor celulelor bacteriene si curata intestinul de infectii
- Laptele matern suporta cresterea lactobacilului, o bacteria sanatoasa care creeaza un mediu acid care impiedica dezvoltarea unor bacterii nesanatoase in intestine
- Procesul de alaptare ofera copilului sentimentul de siguranta, pe langa dragostea mamei, ceea ce duce la o mai puternica imunitate
- Sondajele demonstreaza faptul ca alaptatul in mod natural protejeaza copilul impotriva bolilor precum astm, UTI, meningita bacteriala, infectii ORL, probleme respiratorii, ultima fiind cea mai frecventa cauza a surzeniei survenite in primele luni de viata ale copiilor
- Alaptatul s-a dovedit a reduce posibilitatea aparitiei unor infectii de urechi
- Copiii alaptati in mod natural mai mult timp au mai putine carii dentanre in timpul vietii
Asadar, laptele matern este vital pentru nou nascutul care ar trebui sa fie alatptat chiar din primele ore de viata pentru a beneficia de cat mai multe avantaje!