Cladeste imunitatea copilului tau
O intrebare foarte frecventa pe care multe mame o adreseaza doctorului copilului lor este “Domnul doctor, copilul meu pare sa fie slab si se imbolnaveste foarte des. Ati putea sa-i dati niste medicamente sau este alta cale prin care as putea sa-i cresc imunitatea?”.
Desi nivelurile de imunitate sunt determinate in mare majoritate de parte genetica, exista multe conditii in care imunitatea poate creste sau scadea. Dar ce este mai important decat sa stii cum sa imbunatatesti imunitatea copilului tau? Iata cateva metode prin care puteti face acest lucru, in functie de varsta copilului.
Copiii nou-nascuti
Copiii nou nascuti sunt nascuti cu o imunitate in general pasiva care vine din partea mamei, dar au o imunitate mult mai saraca decat copiii mai mari. Una dintre cele mai bune metode prin care sa-i cresteti imunitatea este sa-i alaptati in mod natural. Alaptarea previne germeni nedoriti si impiedica anumite organism sa patrunda in intestinul copilului, iar pe langa nutritia, mai si numerosi factori imuni ca anticorpi, limfocite sau alte imunitati chimice. Alaptatul micutului cel putin pana la sase luni ii va asigura un nivel de imunitate ridicata pana cand copilul incepe sa isi produca propriile celule imunologice si anticorpi. Dupa sase luni, trebuie sa introduceti in alimentatia bebelusului produse precum cereale, lapte, oua, fructe si legume, care vor stimula functia imunologica.
Una dintre metodele de top pentru cresterea imunitatii este vaccinarea. Vaccinul contine germeni intr-o forma moarta sau intr-o forma inactive, care vor stimula sistemul imulogic al copilului si va produce anticorpi impotriva anumitor boli. De la nastere si pana la varsta de un an, copilul ar trebui sa fie vaccinat impotriva unor boli precum tuberculoza, polio, difterie, tetanus, hepatita B, tuse convulsive, boala pneumococica si pojar. O data ce aceste vaccinuri au fost corect administrate, copilul este complet imun cand vine vorba despre aceste boli. O credinta popular este ca aportul de vitamine si tonice pot stimula functia imunitara.
Copii mici
In perioada dintre unu si trei ani, copii tind sa se imbolnaveasca foarte des, intrucat aceste este timpul in care imunitatea pasiva transmisa de la mama cade, iar copilul isi dezvolta propria imunitate. In fereastra acestei perioade, intre imunitatea pasiva sic ea activa, numeroase infectii sunt foarte intalnite. Desi nu se poate administra nimic in mod direct pentru a amplifica imunitatea, pastrarea unui mediu curat si sanatos, fara fum de tigara, cu o dieta echilibrata realizata din fructe, legume, cereale, lapte, oua, carne si fructe uscate vor ajuta pentru nivelul de imunitate. De asemenea, in grupul celor cu varste cuprinse intre unu si trei ani, cateva vaccinuri foarte importante trebuie administrate, precum varicela, oreion, pojar, poliomelita, cu scopul de a preveni aparitia lor.
Copii mai mari de trei ani
Copiii cu varste cuprinse intre trei si zece ani isi dezvolta o parte din imunitatea proprie, iar rata infectiilor incepe sa scada, desi diferente individuale pot exista. In timp ce unii dintre copii viziteaza foarte rar doctorul, altii trebuie sa fie consultati si tratati aproape o data sau de doua ori pe luna.
Daca copiii cu varste cuprinse intre trei si zece ani nu au parte de o dieta echilibrata, atunci ar putea ajuta sa le suplimentati alimentatia cu multivitamine, minerale si suplimente de protein, pentru a acoperite golurile cauzate de o alimentatie saracioasa. Exercitiile si joaca pot de asemenea sa contureze o mai buna imunitate, fara a fi stresati insa, stare ca le poate scadea nivelul de imunitate. De asemenea, acesti copii trebuie vaccinati de asemenea impotriva tifoidei, hepatitei A, astfel ei fiind protejati de aceste boli.
Copii stresati
Stresul este o cauza care inca este subestimata atunci cand vine vorba de o imunitate scazuta. Doctorii vad deseori pe copiii mai mari care sunt adusi la spital cu tuse, raceli si febra. La o analiza mai profunda, se va realiza ca acel copil este supus stresului, fie din cauza fricii, fie din cauza unei familii destrmate, fie din cauza ca locuieste cu un singur parinte. Chiar si rivalitatea dintre rude poate fi un motiv de stres pentru copii, dar si forme de abuz din partea altor copii. Stresul, prin activarea unor lupte in mecanismul corpului conduce catre un nivel ridicat de cortizol, un hormone steroid aflat in sange, ceea ce va duce mai apoi catre o imunitate scazuta. In mod similar, privarea de somn sau pauze lungi de somn sunt cauze ale unei imunitati nu tocmai bune. Un asemenea copil, dar si parintii acestuia vor avea nevoie de consiliere si vor trebui sa adopte masuri de reducere a stresului, pentru a stimulta imunitatea copilului.
Pe scurt
Imunitatea, la fel ca alte trasaturi ale noastre – complexitatea pielii, inaltime sau culoare parului – este predominant determinanta de parte genetica. Poate urca sau cobori, in functie de numerosi factori, precum boli, stres, medicamentatie, nutritie si exercitii. Parintii ar trebui sa aiba grija ca mediul inconjurator al copilului sa fie unul cat mai curat si mai lipsit de stres posibil si ar trebui sa-i asigure o alimentatie sanatoasa, vaccinuri la timp, un somn bun, dar si o igiena adecvata si perioade dedicate jocului si exercitiilor, pentru a-i pastra imunitatea la un nivel eficient. Pe langa faptul ca o slaba imunitate poate conduce la boli, ea poate fi relationata si cu un numar mare de incidente de cancer sau instabilitati auto-imune, mai tarziu in viata. Dar parintii copiilor care au boli in mod repetat nu trebuie sa dispere – studii recente arata ca infectiile repetate din copilarie servesc pentru a stimula, active si pune pe primul plan sistemul immunologic, conducand catre un mai mic procent de posibilitati in ceea ce priveste aparitia cancerului sau a altor infectii in timpul perioadei in care copilul devine adult.