Cum sa indentifici Sindromul de soc toxic
De obicei, sindromul de soc toxic este cauzat de o infectia bacteriana (cele mai des intalnite fiind bacteriile streptococ si stafilococ). Sindromul soc toxic pare a fi o conditie care pune viata femeilor in pericol si care trebuie tratata imediat. Cu cat esti diagnosticata mai devreme si tratezi aceasta boala, cu atat mai putin daunator este pe termen lung pentru organism.
Ce cauzeaza Sindromul de Soc Toxic?
Istoric, pe la sfarsitul anilor 70, Sindromul de Soc Toxic a fost asociat cu tampoanele super absorbante. Dezvoltarea de noi tipuri de tampoane precum si devirse campanii pentru educarea femeilor asupra modului cum trebuie folosite acestea au dus la o scadere majora a acestor infectii.
Cu toate acestea, cea mai comuna cauza a acestei boli chiar si in prezent este un tampon ignorat care nu este scos la timp sau este uitat total de el pana ce incepe infectia sa se dezvolte. Dar cauzele Sindromului de soc toxic nu se limiteaza doar la un tampon.
Ceilalti factori care pot cauza Sindromul de sox toxic includ bureti contraceptivi, nasterea, chiuretajul, dilatarea, avortul sau o infectie a pielii cauzata de boli precum varsatul de vant. Desi motivele pentru care apare acest sindrom variaza, ele sunt similare si trebuie verificate la un doctor imediat ce incep, pentru a putea evita probeleme mai serioase pe viitor.
Cine are riscul mai mare de a contacta Sindromul de Soc Toxic?
Sansa de a contacta Sindromul de soc toxic este mai mare la fetele care tocmai au ajuns la pubertate si au inceput sa aiba menstruatie. Acest risc este chiar mai mare la fetele care folosesc tampoane interne fata de cele care folosesc maxi-pad-uri sanitare.
Destul de des, fetele care au inceput recent sa aiba menstruatie, tind sa foloseasca un tampon mai mare decat este necesar. Mai rau, unele fete tind sa uite de prezenta tamponului, si ajung sa nu-l scoata in timp util sau sa-l impinga mai adanc in organism purtand alt tampon.
Bacteria care cauzeaza Sindromul de Soc Toxic poate fi luata si de pe mainile murdare, astfel incat o igiena buna si o rutina riguroasa de spalare a mainilor este importanta.
Simptomele Sindromului de soc toxic
Simptomele Sindromului de soc toxic au potentialul sa afecteze marea majoritate a organelor majore din corp, incluzand plamanii, rinichii, pancreasul, ficatul, sangele, pielea etc. Simptomele apar, de obicei, in oricare sau in toate organele si e acompaniat, in general, de o febra mare.
Simptomele Sindromului de soc toxic apar sub o forma slaba si pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli sau ale unei alte infectii. La inceputul unei infectii, o femeie ar trebui, de obicei, sa simta o febra si o durere de cap slaba, ameteala, neliniste, frisoane si dureri corporale.
Cand infectia incepe sa se raspandeasca la celalalte organe, simptomele se inrautatesc si pot include febra ridicata (de obicei, peste 38,5 grade Celsius), diaree, greata, senzatie de voma, dureri abdominale, gat uscat, senzatie de tuse, tensiune scazuta, ochi rosii, durere severa de cap, lipsa de concentrare, etc.
Femeile care sufera de Sindromul de soc toxic tind sa dezvolte o alergie la nivelul pielii. Semanand cu o arsura de soare, aceasta iritatie apare pe tot corpul, inclusiv pe palma mainii, talpile picioarelor si chiar si in zona care inconjoara vaginul, culoarea fiind alba daca se preseaza acel loc. Acest simptom este, de obicei, acompaniat de schimbarea culorii ochilor, buzelor si limbii in rosu.
In prezent nu exista un test unic care sa depisteze Sindromul de Soc Toxic. Pentru a determina prezenta streptococului sau/si stafilococului va trebui sa faceti teste ale sangelui si urinei. De asemena, va trebuie sa fie prelevate spre analiza mostre din vagin, cervix (colul uterin), gat. Deoarece Sindronul de Soc Toxic poate afecta mai multe organe, dosctorul poate cere si alte teste, cum ar fi tomografii computerizate, punctii lombare sau scanari cu raze X pentru a determina raspandirea infectiei.
Tratamentul Sindromului de soc toxic
Cea mai buna metoda de a scapa de Sindromul de soc toxic este de a il trata imediat ce apar primele simptome. Cea mai buna metoda pentru a il trata, de obicei, este cu ajutorul antibioticelor administrate intravenos in organism. Acest lucru impiedica, in majoritatea cazurilor, raspundirea infectiei la alte organe din corp.
Daca dezvolti Sindromul de soc toxic, cel mai probabil, va trebui sa petreci 1 sau 2 zile in spital. In aditia administrarii de antibiotice, doctorul tau va trebui sa te verifice de posibile abcese, taieturi sau rani cauzate de ignorarea schimbarii tampoanelor sau alte infectii la nivelul pielii. In cazuri extreme este posibil sa fie nevoie si de o interventie chirurgicala, pentru a indeparta tesuturile moarte.
Surse:
E Medicine Health
Kids Health
Mayo Clinic