Simptomele de anemie in timpul sarcinii

Simptomele de anemie in timpul sarcinii

image

Se intampla ca anemia sa fie un factor comun la femeile insarcinate. Cu o dieta neregulata si datorita unor schimbari de viata drastice, organismul incepe sa piarda nutrienti esentiali, cum ar fi fierul, si care, desigur, pot duce la anemie. Chiar daca este vorba de o anemie usoara in timpul sarcinii si nu este ceva de care trebuie sa te ingrijorezi, va deveni cu siguranta o problema daca o lasi netratata.

Anemia si sarcina

Un factor stiut este acela ca o femeie insarcinata trebuie sa se poata ingriji singura. Organismul ei necesita, mai mult sange ca de obicei, pentru a cara oxigenul si nutrientii vitali la fetus. Lipsa unor nutrienti anume, cum ar fi fierul, poate duce la o micsorare a numarului de celule rosii din organism. Acest lucru ar preveni ca nutrientii sa ajunga la bebelus, nutrienti de care acesta are nevoie pentru o crestere sanatoasa.

Cine risca mai mult sa faca anemie?

Aproape toate femeile insarcinate vor face anemie la un moment dat in timpul sarcinii. Acest lucru are loc, de obicei, cand organismul ramane fare resursele de fier, acid folic si alte vitamine. Totusi, anumite conditii pot creste sansa ca o femeie insarcinata sa contacteze o anemie severa. Acestea pot fi: sarcini multiple, interval de timp scurt intre sarcini, lipsa de fier din dieta, menstruatii grele inaintea sarcinii, greata sau senzatii de voma in timpul sarcinii.

Riscuri asociate cu anemia la o femeie insarcinata

Chiar si in cazurile de anemie slaba, organismul se poate simti slab si obosit. In cazuri de anemie severa, repercusionile pot fi drastice. Cateva dintre efectele mai serioase la femeile care au anemie pot include: nastere prematura, greutate mica a sugarului, depresie, probleme ale tubului neural, probleme ale coloanei vertebrale si hemoragie masiva.

Simptomele la care trebuie sa fim atenti

In anumite cazuri, o femeie insarcinata nu poate sti de conditia sa anemica decat in momentul in care starea ei se agraveaza. Desi anemia este foarte greu de depistat la inceput, ea poate fi foarte usor confundata cu alte tulburari, totusi fiind cateva semne anume care te pot avertiza de o conditie anemica iminenta.

In consecinta, cele mai comune simptome de anemie la femeile insarcinate sunt: slabiciunea, epuizarea, ameteala, dispneea, palpitatiile de inima, probeleme de concentrare, dezorientare, culoarea pielii palida, dureri de cap severe, dureri in piept (de obicei o conditie numita angina pectorala), si frisoane bruste care se dezvolta pe maini si picioare.

Cum am mentionat si mai devreme, ii poate fi foarte usor unei femei insarcinate sa interpreteze gresit un simptom ca fiind normal pentru o sarcina. De obicei, un test al sangelui luat in prima saptamana de la sfarsitul trimestrului al 2-lea, pentru verificarea hemoglobinei va poate ajuta in descoperirea anemiei, daca aceasta scade sub 6g. Daca numarul celulelor rosii este scazut, doctorul tau iti va prescrie o dieta selectiva bogata in fier. Doctorul ar mai trebui probabil sa iti prescrie un supliment sau un inlocuitor bogat in fier care ar trebui luat regulat.

Din contra, daca anemia este cauzata de o conditie medicala care nu depinde de nivelul fierului din organism, doctorul tau va trebui cel mai probabil sa iti trateze intai problema cauzatoare de anemie inainte de a iti prescrie un supliment sau un inlocuitor bogat in fier.