Animalele de casa cresc imunitatea copiilor
Studiile au aratat ca acei copii care au animale de casa sunt mai predispusi la a avea un sistem imunitar mai puternic si au rezultate scolare mai bune. Oamenii de stiinta de la universitatea Warwick au descoperit ca nivelul anticorpilor copiilor care detin un animal de casa sunt semnificativ mai stabili, indicand ca au un sistem imunitar mai robust.
Aceste cercetari vin, aparent, in sprijinul „ipotezei murdariei”, spun cercetatorii. Acestea sugereaza ca prea multa curatenie in primii ani din viata copilului pot lasa in urma un sistem imunitar slabit, pentru mai tarziu. De asemeni, s-a facut conexiunea intre acest studiu si cresterea ratelor din ultimii ani in randul copiilor care sufera de astm.
Dr. June McNicholas, medicul fizician care a condus acest studiu, a spus, „ Detinerea unui animal de casa a fost asociat semnificativ cu ratele mai bune ale rezultatelor la scoala. Aceasta se aplica de-a lungul tuturor varstelor scolare, dar a fost mult mai pronuntata in scoala generala (clasele 1-3, grupurile de copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 8 ani).”
Alt studiu a fost efectuat pe aproximativ 3.000 de copii al caror stadiu de sanatate a fost urmarit de la nastere si pana la varsta de 6 ani. Analizele de sange au aratat ca, in gospodariile in care existau caini, copiii au manifestat un risc scazut de astm, alte probleme de respiratie, rinite alergice si eczeme, in comparatie cu acei copii care locuiau in case fara caini.
„Expunerea timpurie la germenii adusi in casa pe blana cainelui poate stimula maturizarea sistemului imunitar” a explicat Dr. Joachim Heinrich de la Institutul de Epidemiologie de la Centrul Heimholtz din Munich. Asadar, stimularea precoce a apararii organismului ajuta sistemul imunitar sa nu dezvolte alergii atunci cand este pus fata in fata cu acarienii din praful din casa, polen sau alti factori declansatori.