SIGURANTA COPIILOR IN CADRUL GRADINITEI

SIGURANTA COPIILOR IN CADRUL GRADINITEI

image

Cat de siguri sunt copiii vostri in cadrul gradinitei?

Exista un supraveghetor care poate sa fie non-stop cu ochii pe ei, sa nu se loveasca, sa nu cada, sa nu se bata, sa nu se taie, sa nu inghita ceva si sa apara pericolul de sufocare... ?

Cum va asigurati ca mancarea primita in gradinita este conform normelor impuse ?

Anul trecut, la inceputul anului scolar, inspectorii ANPC au verificat cca 500 de gradinite cu program prelungit. Dintre acestea, cca 60% nu respectau normele impuse cu privire la calitatea serviciilor, calitatea hranei, locul in care se desfasura activitatea de educare, instruire, joaca...

De asemenea, au fost descoperite gradinite care functionau fara autorizatii sanitare sau cu autorizatiile neactualizate pentru anul in curs.

S-a constatat si faptul ca in multe gradinite nu existau contracte incheiate intre gradinita si parinti, ca nu se respectau planurile de invatamant aprobate de Ministerul Educatiei si ca numarul de copii dintr-o grupa era mult peste cel dorit sau expus in prezentarile de pe site-urile gradinitelor.

Unele spatii sanitare erau necorespunzatoare, paturile la fel...

In aceste conditii, cum reusim sa ne asiguram ca ne trimitem copiii intr-un loc sigur?

Alte aspecte de care ar fi bine sa tineti seama cand alegeti o gradinita, daca optati pentru transport:
- cu ce mijloc de transport vor fi dusi / adusi copiii
- ce istoric are soferul (numar de accidente, personalitate, etc)
- daca microbuzul este prevazut cu centuri de siguranta pentru toti pasagerii si daca exista o persoana care se asigura ca toti copiii stau cu centurile de siguranta

Daca optati pentru activitati in afara programei, de exemplu pentru inot, intrebati:

- cat de mari vor fi grupele
- cine se va ocupa de supravegherea copiilor
- cum se va derula o ora de inot
- cine ii va ajuta sa se schimbe

Daca sunt scosi afara la joaca in curtea gradinitei:

- exista in permanenta o persoana care sa ii supravegheze
- locul de joaca este sigur

De asemenea, ar trebui sa va interesati daca exista si asistenta medicala permanenta in cadrul gradinitei si medic.

Nu in ultimul rand, ar trebui sa intrebati si daca exista paza in cadrul gradinitei si modul in care sunt predati copiii parintilor.

Pe langa toate cele mentionate mai sus, trebuie sa fiti constient ca pot sa mai apara o multime de situatii in care copilul dvs poate sa pateasca ceva, unele lucruri se pot intampla chiar intr-o fractiune de secunda de neatentie a educatoarei sau supraveghetorului. In acest caz este foarte important sa clarificati de la inceput modul de abordare pe care il doriti din partea personalului gradinitei. Daca doriti sa fiti sunat imediat ce copilul pateste ceva sau nu se simte bine, trebuie sa comunicati acest aspect educatoarei.