SUNT LOCURI SUFICIENTE LA GRADINITELE DE STAT?

SUNT LOCURI SUFICIENTE LA GRADINITELE DE STAT?

image

Copilul a crescut si va ganditi ca a sosit timpul sa il inscrieti la gradinita. In cazul in care optati pentru o gradinita de stat, trebuie sa va hotarati din timp si sa va inscrieti printre primii. Nici chiar asa nu va este garantat locul la gradinita respectiva.

Toate acestea vin pe fondul unei crize in invatamantul de stat a locurilor la gradinite. Desi fata de anul trecut, in Bucuresti s-au construit multe gradinite in special in sectoarele 2 si 3, oferind astfel un plus de aproximativ 3.800 de locuri, totusi acest numar se dovedeste a fi o data in plus insuficient.

"Anul acesta, avem aproape 30.000 de locuri in grădiniţe, faţă de 26.200, cate au fost anul trecut...", a precizat, pentru NewsIn, purtătorul de cuvant al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

Si totusi, conform Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, deficitul anual estimat este de circa 11.000 locuri.

Chiar si cu o crestere a numarului de copii / grupa, problema nu se rezolva nici pe departe, asa incat parintii trebuie sa se lupte ca sa prinda un loc intr-o gradinita de stat.

Prioritate au copiii care au fost inscrisi in anul anterior la aceeasi gradinita, care mai au frati / surori in cadrul gradinitei, care locuiesc in zona arondata gradinitei.

In acest caz, atunci cand parintii nu isi permit sa opteze pentru o gradinita particulara, la care costurile sunt mult mai mari comparativ cu una de stat, ce le ramane de facut? Nu pot decat sa spere ca anul viitor vor prinde un loc in gradinitele de stat si pana atunci copiii sunt crescuti de bunici (in cazul fericit in care acest lucru este posibil).

Totusi, nimic nu se compara cu gradinita. Acolo invata in primul rand sa socializeze, sa daruiasca, sa respecte un program, o alta persoana in afara parintilor / bunicilor, invata prin joc o multime de lucruri din diverse domenii, picteaza, canta, este in competitie cu ceilalti copii...

Oare cine va reusi sa gaseasca solutia la aceasta criza a locurilor la gradinitele de stat, care deja a devenit ca un bulgare de zapada ce a pornit la vale din varful muntelui? Cu fiecare an, daca nu se va gasi o solutie, deficitul de locuri va spori si vom ajunge in situatia in care tot mai multi copii vor merge direct la scoala, fara a beneficia de o binemeritata experienta in cadrul gradinitei.