Cum sa sporiti productia de lapte

Cum sa sporiti productia de lapte pentru bebelusul dvs

image

  1. Chiar imediat dupa nasterea copiilor si pentru primele zile sau chiar saptamani, multe mamici sunt preocupate de faptul ca poate nu au suficient lapte. Ceea ce insa nu stiu foarte multe mamici, este ca probabilitatea ca o femeie sa nu fie fizic capabila sa produca suficient lapte pentru bebelusul ei este de fapt destul de scazuta. Ne intrebam insa: De ce sunt atatea femei care cred sau sunt ingrijorate ca nu produc suficient lapte pentru bebelus? In societatea de azi, incepe sa se piarda arta alaptatului.
    Multe mamici au crescut in familii in care ele au fost prima generatie de femei care au alaptat. Aceste mamici nu au avut un model pe care sa il urmeze, astfel incat ele fac atat cat pot si cat de bine pot bazandu-se pe informatiile si suportul pe care il au la dispozitie. Adevarata problema este aceea ca traim intr-o era in care lumea incepe sa devina adepta alimentatiei artificiale, informatia pe care o primesc poate sa fie inexacta si suportul primit inadecvat ceea ce le descurajeaza pe mamici in incercarea si efortul de a apela la alimentatia naturala.
    Mamicile vad tot mai multe reclame la produse de alimentatie artificiala si beneficiile pe care aceasta le-ar avea. Mai mult decat atat, la plecarea din maternitate au inceput sa apara asa zisele cosulete pentru nou-nascut, care printre alte produse pentru acestia includ si laptele praf, diverse formule existente pe piata. Acestea nu fac decat sa induca in eroare proaspetele mamici si sa considere o optiune viabila si la indemana pentru alimentatia naturala, scazandu-le increderea in ele in ceea ce priveste alaptarea.
    Li se tot spune ca daca vor sa isi alapteze bebelusul TREBUIE sa se asigure ca acesta primeste suficient lapte pentru a-i asigura o dezvoltare optima. De asemenea sunt incurajate sa nu se simta prost daca laptele lor nu este suficient pentru alaptarea bebelusului si sunt incurajate sa introduca mese de completare cu lapte praf. Acest lucru duce instant la o preocupare in mintea proaspetelor mamici vis-a-vis de capacitatea lor de a produce suficient lapte pentru bebelus.
  2. Multi medici pediatri la consultatiile de rutina care se fac in prima perioada a vietii nou-nascutului, le anunta pe tinerele mamici ca bebelusul nu se dezvolta bine si ca probabil nu primeste suficient lapte, incurajandu-le totodata sa opteze pentru introducerea suplimentului cu lapte formula. Poate pentru multe dintre aceste mamici vorbele acestor medici pediatri inseamna "trebuie sa faci ce spune el sau altfel ...". In orice caz, ceea ce poate nu toti medicii spun mamicilor este faptul ca este absolut normal ca un bebelus sa piarda in greutate in primele zile de nastere. Ei nu le incurajeaza sa incerce stimularea lactatiei, fie prin ceaiuri, lichide sau prin modul de alimentatie. Nu le spun mamelor sa isi puna bebelusul constant la san, ori de cate ori acesta cere de mancare, pentru ca astfel lactatia va fi stimulata in mod natural de catre bebelus.
    Productia de lapte poate sa varieze de la o zi la alta si poate sa fie influentata de multi factori, dar urmeaza legea cererii si a ofertei. Daca bebelusul este pus constant la san si suge din ce in ce mai mult, atunci si sanii vor incepe sa produca din ce in ce mai mult lapte. Uneori tinerele mamici, din cauza ca nu inteleg comportamentul bebelusului pot fi tentate sa creada ca nu au suficient lapte, chiar si atunci cand este din belsug.
    Mamele trebuie sa invete sa isi pozitioneze bebelusul atunci cand suge, pentru ca si o pozitionare defectuoasa il poate impiedica pe acesta sa suga corect si cat ar avea nevoie, ceea ce il va determina sa se enerveze si sa se manifeste prin plans, poate intr-un tarziu va adormi, dar se va trezi mult mai repede sa manance din nou.
  3. Exista vreun produs natural disponibil pe piata pentru a stimula lactatia si care sa nu aiba efecte secundare atat pentru mama cat si pentru bebelus? Daca suspectati ca ati putea sa aveti insuficient lapte, trebuie sa apelati la un medic pediatru. Acesta va va recomanda probabil sa faceti proba suptului si sa vedeti astfel cam ce cantitate de lapte mananca bebelusul dvs intr-o zi. Daca intradevar este o problema si laptele produs nu este suficient, ii puteti cere sa va recomande ceaiuri si medicamente pentru stimularea lactatiei, care sa fie sigure atat pentru dvs cat si pentru bebelus.
  4. Pentru a creste productia de lapte este foarte important sa intelegeti ca TREBUIE sa alaptati copilul la cerere, sa va asigurati ca il pozitionati corect in timpul alaptarii, sa urmati un regim de alimentatie sanatos, sa consumati multe lichide, apa, lapte, ceaiuri speciale pentru stimularea lactatiei, sa va odihniti bine, sa diminuati cat mai mult nivelul de stres si sa aveti rabdare. Alaptarea este o experienta noua atat pentru mama cat si pentru bebelus si necesita multa vointa si rabdare
ATENTIE ! Toate afirmatiile de mai sus si recomandarile prezentate nu inlocuiesc consultul unui medic specialist si recomandarile acestuia. De asemenea, nu tin loc de tratament sau diagnosticare. Va recomandam ca la cel mai mic semnal de alarma, sau daca considerati ca nu aveti suficient lapte, sa apelati la un medic specialist si sa urmati indrumarile acestuia.