Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Lucru manual - tricotatul

Tricotatul

image

Tricotatul, asa cum a fost el definit, este combinarea unui material (fir de tricotat) cu 2 andrele, in scopul crearii unui produs finit. Originea lui sta in nevoia primara umana de a se imbraca pentru a se proteja impotriva diversilor factori externi. In zilele noastre, tricotatul a devenit mai degraba un hobby, o pasiune, decat o necesitate.

Originile tricotatului

Nu este posibil sa identificam exact originea geografica a tricotatului, dar se crede ca tricotatul a aparut chiar in perioada dinainte de Hristos. Cele mai vechi artefacte cu un aspect tricotat au fost un fel de sosete. Se crede ca sosetele au fost primele piese produse folosind tehnici similare tricotatului.

Prima referinta la adevaratul tricotat in Europa dateaza din secolul 14. Primele sosete tricotate din Egipt sunt insa mai vechi, datand din secolul al 11-lea. La vremea aceea nu se cunostea inca punctul de lucru pe dos, se lucra in randuri si se finisa apoi lucrul. Prima referinta la ochiul lucrat pe dos dateaza de la mijlocul secolului al 16-lea.

In secolul 21 insa, are loc o renastere a tricotatului, dupa declinul cunoscut in secolele anterioare.

Materialele au devenit mai usor de procurat si mai accesibile, pornind de la alpaca, angora, merinos, bumbac, matase, bambus, popularitatea lor crescand simtitor. Industria firelor a inceput sa creeze mai multe tipuri de fire, care sa produca rezultate uimitoare, chiar fara prea multi ani de experienta in tricotat. Designerii au inceput sa creeze modele de mare succes, unele care se lucreaza chiar pe andrele de mare dimensiune.

Celebritatile, incluzand aici pe Julia Roberts, Winona Ryder, Dakota Fanning, si Cameron Diaz, au fost vazute de asemenea tricotand si au ajutat la popularizarea acestui hobby.

Si pentru ca vremurile se schimba, tehnologia de asemenea, la fel se intampla si cu arta tricotatului. Internetul permite acum tuturor pasionatilor de tricotat sa discute, sa schimbe impresii, modele, sa invete de la unii la altii, indiferent daca sunt aproape sau in celalalt capat al globului. Au aparut tot mai multe bloguri si forumuri de specialitate, unde membrii schimba modele, impartasesc bucuria unui rezultat, se sfatuiesc.