
INTRODUCERE IN PICTURA SI TEORIA CULORILOR
Culorile fac parte din viata noastra de zi de zi si ne-am obisnuit atat de mult cu ele incat uneori nici nu le mai dam atentie. Rasaritul si apusul, nu ne mai creaza uneori niciun fel de sentiment, nu mai vedem covorul de frunze asternut toamna pe alei, culorile desavarsite ale primaverii...
Culorile si culorile deschise sunt esentiale.
Culoare si lumina
Lumina se spune ca vine de la sursa sa ca o miscare de val, valuri care se propaga cu viteze de cca 186,000 mile pe secunda.
Senzatia cunoscuta ca si "culoare" este produsa de actiunea acestor valuri de lumina asupra ochiului uman. Valurile difera ca lungime si aceste variatii in lungimea de unda produc senzatii diferite la nivelul ochilor.
Newton a realizat un experiment interesant. Intr-o camera intunecata a plasat o sursa de lumina solara printr-o deschizatura din fereastra si i-a permis sa traverseze o prisma. Aceasta a separat sau a descompus lumina intr-o linie larga de culori, gradata imperceptibil una fata de cealalta, similara unui curcubeu.
Separarea luminii albe in elementele sale se numeste dispersie. Banda rezultata poarta numele de spectru.
Culorile spectrului se aranjeaza in ordinea lungimii lor de unda, undele mai lungi fiind mai putin refractate decat cele scurte.
Incepand cu rosu, care are cea mai lunga si cea mai putin vibranta unda dintre toate culorile vizibile de catre ochiul uman, urmeaza o multime de culori, dintre care cele mai proeminente sunt: portocaliu, galben, verde, albastru, indigo si violet.
Atunci cand lumina este prezenta, este prezenta si culoarea, iar atunci cand lumina este absenta, este absenta si culoarea. Natura luminii influenteaza natura culorii. Obiectele arata diferit in lumina zilei, lumina incandescenta, fluorescenta, lumina colorata, etc.
Lumina de la soare este considerata de obicei ca lumina alba.
Tinand cont de aceste aspecte, sa vedem acum de ce un obiect apare rosu si altul apare verde.
Daca ne uitam la un obiect care se afla intr-o lumina puternica, atunci el va reflecta mai multa lumina si de aceea va aparea mai luminos. Nu este usor sa intelegem de ce unele obiecte apar rosii si altele apar verzi, pana cand nu invatam ca suprafetele exercita o putere selectiva asupra luminii soarelui sau a altor surse de iluminare.
Fiecare suprafata descompune o anumita lumina cu care este luminata, absorbind unele din razele constituente si in acelasi timp reflectandu-le pe altele in toate directiile.
O carte rosie, in timp ce descompune lumina care pica asupra ei, absoarbe sau anihileaza toate razele, cu exceptia celei rosii. Razele sunt reflectate, unele dintre ele ajungand pana la ochi, care sunt trimise instant catre creier prin intermediul nervului optic, cu senzatia de rosu.
O carte verde, dimpotriva, are puterea de a absorbi toate razele, mai putin pe cele verzi; acestea sunt singurele reflectate.
Un obiect alb este mai degraba unul care reflecta un procent mare al razelor primite, incluzand toate culorile atat de bine balansat incat creaza efectul de absenta a culorii albe.
Un obiect negru este unul care absoarbe aproape toate razele pe care le atinge.
Un obiect gri absoarbe unele raze si le reflecta pe celelalte, facand acest lucru fara a perturba proportia relativa a undelor asa cum exista ea in lumina cu care este iluminat.
Foarte putine obiecte apar ca avand o singura culoare, pura.