Dezvoltarea Socio Emotionala

Dezvoltarea socio-emotionala a copilului intre 1 si 2 ani

image

In cursul acestui an, copilul va intelege ca este o persoana complet diferita si separata de dvs. Acest lucru poate duce pe de o parte la o oarecare teama din partea lui cum ca ati putea sa il parasiti, dar duce si la repetarea din ce in ce mai des a cuvintelor “eu” si “al meu”. Trebuie sa il invatati si unele limite, ce este al lui, ce nu este al lui, cu ce are voie sa umble si cu ce nu…

Desi la aceasta varsta pot intelege majoritatea cuvintelor, totusi nu reusesc sa inteleaga concepte mai abstracte si sunt strans legati de concret. Este foarte posibil ca ei sa cunoasca intelesul cuvantului “nu” si cu toate acestea sa nu actioneze in consecinta si sa trebuiasca sa ii ridicati de acolo, sau sa ii mutati, sa le distrageti atentia de la acel ceva, intrucat inca nu isi pot controla impulsurile, chiar daca stiu ca un lucru este interzis.

Copilul va fi foarte curios si dornic sa afle o multime de lucruri, dar depinde de prezenta unui adult pentru a-l reasigura ca e totul in regula si pentru a-i oferi multa atentie.

Copilul este foarte atras de parinti la aceasta varsta si nu va putea intelege cu usurinta cazul in care veti dori de exemplu sa reveniti la munca. Ii va fi teama de separare pentru ca nu intelege inca pe deplin ca va veti intoarce inapoi la el. La aceasta varsta ii place foarte mult sa se joace cu adultii si ii plac jocurile repetitive.

Arata interes fata de alti copii, dar de obicei se joaca singur. La aceasta varsta nu stie sa imparta jucariile si nu va puteti astepta de la el sa isi imparta jucariile cu alti copii.

Va imita actiunile si jocurile altora, va vorbi la telefon, se va pieptana, se va juca cu mingea. Va fi mai cooperant la imbracat pentru ca va dori sa imite adulti si sa incerce chiar sa se imbrace singur. Va dori sa faca totul corect si se va enerva daca nu ii va reusi acest lucru.

Abilitatea lui de a manca singur se imbunatateste si va avea tendinta sa aleaga ceea ce doreste sa manance.