Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Articole adolescenti
  Sexualitatea copilului  
  Violenta verbala  
  Relatiile amoroase ale adolescentilor  
  De ce consuma adolescentii droguri sau alcool  
  Nevoia de a fi nonconformist  
  Examenul de bacalaureat si alegerea facultatii  
  Prietenii unui adolescent  
  Piercingul  
  7 mituri despre adolescenti  
  Si copiii au nevoie de respectul nostru  
  Miturile acneei  
  Adolescentii si pornografia  
  Un adolescent are nevoie de apreciere  
  Tatuajele  
  Vreau sa-mi aleg singur cursul vietii  
  Adolescentii si socializarea  
  Schimbarea vocii la copilul tau  
  Adolescentii si emotiile  
  Refuz sa seman cu parintii mei!  
  Cum isi alege prietenii adolescentul?  
  Aveti incredere in gandirea mea!  
  Adolescentul vrea sa-ti fie prieten!  
  Depresia la adolescenti  
  Mecanisme de aparare ale adolescentilor  
  Adolescentii si limbajul vulgar  
  Pericolele jocurilor video  
  Parintii si dependenta de droguri a copiilor  
  Stima de sine la adolescenti  
  Asertivitatea in educarea adolescentilor  
  Copiii adoptati – adolescenta  
  Liceul dimineata – o irosire de timp!  
  Alcoolul, la varste fragede  
  La petreceri pana dimineata?!  
  Rusinat cu parintii  
  Timiditatea la copii  
  Invata-ti adolescentul despre furie  
  Timiditatea la copii: solutii  
  Stresul la adolescenti  
  Copiii si minciuna  
  Psihologia atractiei fizice  
  Parinte si adolescent diferiti  
  „Pragurile” adolescentei  
  10 semne pentru o prietenie nociva  
  Adevarul despre adolescenti si sex  
  Moda, pe intelesul parintilor  
  Creierul adolescentilor  
  Stresul inceperii unui nou an scolar  
  Tehnologia creeaza inadaptati?  
  Ar trebui sa imi spionez copilul?  
  Comportamentul autodestructiv  
  Comportamente sexuale problematice  
  Despre sarcina in adolescenta  
  Relatia parinte adolescent  
  Influenta cartierului in dezvoltare  
  Comportament vs maturizare  
  Tulburarile psihologice la adolescenti  
  Parintii vs viitorii parteneri  
  Suficient somn pentru copii  
  Puntea dintre generatii: Sexting  
Consumul de droguri si alcool

De ce consuma adolescentii droguri sau alcool?

image Cuprins

Adolescenta este perioada in care copilul isi contureaza personalitatea, se dezvolta din punct de vedere fizic, dar si mental. De aceea, anii adolescentei sunt foarte importanti, iar parintii trebuie sa vegheze asupra lor cu cat mai mult posibil. Din cauza unor neajunsuri, tinerii pot incepe sa consume droguri si alcool. Motivele pot fi multiple: o situatie precara in familie, dorinta de afirmare intr-un anturaj anume sau pur si simplu curiozitatea. In ultimii ani, consumul de droguri si alcool este din ce in ce mai mare in randul adolescentilor. El este o provocare foarte mare pentru tineri in primul rand, dar si pentru societate in tabloul general.

Cauzele consumului de alcool la tinerii adolescenti

image Tinerii adolescenti pot incepe sa consume alcool din mai multe motive. In primul rand, uneori pot considera ca in viata lor a intervenit o anumita rutina, din care reusesc sa iasa doar cu ajutorul alcoolului. Starea de ameteala pe care le-o provoaca o bere sau ceva mai tare le da pentru moment senzatia ca sunt mai fericiti si ca viata are o culoare mai vie, mai interesanta. De altfel, unii adolescenti se simt incapabili sa comunice daca nu-si iau “doza de fericire”, asa ca apeleaza la alcool. In momentul in care fac acest lucru pentru prima data, cad intr-o capcana din care vor mai iesi foarte greu daca devin dependenti. Daca, dimpotriva, unul sau ambii parinti sunt alcoolici, este posibil ca cel tanar sa urmeze modelul celui care il creste. Este astfel foarte usor pentru acesta ca sa alunece pe o panta gresita, uitand care sunt prioritatile sale la aceasta varsta. De obicei, consumul de alcool ofera o stare inedita si nemaiintalnita in mod obisnuit. O alta cauza posibila pentru care un adolescent poate incepe sa bea este ca doreste cu orice pret sa se integreze intr-un grup. Daca nu va bea o bere, nu va fi „cool”, la fel ca si atunci cand este pus in fata unei diferitelor alte metode prin care sa isi dovedeasca apartenenta la grupul respeciv, dupa standardele acestuia. Dorinta de afirmare si curiozitatea pot reprezenta o combinatie de nevoi pe care tinerii le stimuleaza prin alcool. Decesul unuia dintre parinti sau un divort subit al acestora pot fi alte motive care sa duca la depresia adolescentului. In acest caz, el nu va mai judeca limpede si va recurge la orice considera el ca il poate ajuta.

Sfat:
Fii un exemplu pentru copilul tau si fereste-te de alcool si droguri. Ba mai mult, trebuie sa ii explici ca acestea nu sunt bune pentru el. Copiii tind sa copieze comportamentul adultilor, simtind o nevoie foarte mare de a fi considerati mai maturi si mai responsabili. Ofera tanarului un mediu in care sa se simta in siguranta, iubit si apreciat. Astfel, il vei feri de eventuale pericole, precum alcoolul.

Cauzele consumului de droguri la adolescenti

image Adolescentii recurg la droguri din varii motive. In primul rand, tentatia este foarte mare, mai ales ca drogurile sunt foarte raspandite in locurile frecventate de tineri: cluburi, scoala, baruri. Printre cauzele consumului de droguri la adolescenti se numara cateva motive foarte importante. In primul rand, tinerii incep sa consume droguri din cauza anturajului. Un cerc de prieteni prost ales poate duce la decizii pe care ulterior cineva le poate regreta. In cadrul anturajului, un adolescent va dori sa se afirme cat mai mult, uitand astfel care sunt riscurile implicate. Un al doilea motiv care duce la consumul de droguri este stresul. Atunci cand un tanar ajunge sa treaca prin situatii in care nu stie cum sa reactioneze, cand cerintele sunt prea greu de implinit, precum cele legate de scoala, familie sau prieteni, acesta poate apela la astfel de metode de refulare, ce il vor „deconecta”, pentru moment, de la realitatea foarte tensionata. In aceasta perioada a vietii incep sa se dezvolte si relatiile amoroase, iar adolescentii considera ca fiecare dragoste este una unica, iar in momentul in care aceasta se termina, nu mai deschide nici o alta portita. In alte cazuri, adolescentii pot cadea in capcana in care vor considera ca drogurile sunt bune si ca provoaca o stare de beatitudine pe care ei nu o pot gasi in alt mod. Astfel, vor avea impresia ca asa pot trece sau uita toate neajunsurile din viata. Starea de dependenta este si ea o cauza care perpetueaza consumul de droguri. La inceput, toti consumatorii spun ca e prima si ultima data. Apoi cred si spun ca se pot lasa oricand, pentru ca intr-un anumit moment sa nu poata renunta la droguri, intrucat deja au devenit dependenti. Din pacate, insa, accesul la droguri este si el o cauza pentru consumul acestor substante. Mediul in care se invart tinerii in prezent este aproape intotdeauna unul in care se gasesc tot felul de substante. De cele mai multe ori, acestea au preturi accesibile.

Sfat:
Daca ai constatat ca adolescentul pe care il stiai drept un copil foarte bun incepe sa consume droguri, atunci trebuie sa ai foarte multa grija. In primul rand, trebuie sa discuti cu el, dar fara a ii face morala. Incearca sa-i expui riscurile consumului de droguri. Mai apoi, nu fa acest lucru singur/a, ci impreuna cu partenerul de viata sau alti membri ai familiei. Cautati cu totii un mod prin care sa ajutati adolescentul. Cel mai indicat este sa procurati ajutor specializat. Este indicat sa te astepti si la reactii care sa includa negarea, proteste sau alte trucuri, printre care si minciunile.

Efectele consumului de alcool si droguri la adolescenti

Din cauza consumului de acool, au existat in ultima perioada foarte multe accidente auto. Adolescentii se urca la volan dupa ce au baut alcool, ceea ce le reduce capacitatea de a distinge in trafic. Unii dintre ei chiar adorm la volan, putand provoca accidente in lant. Se pare ca un consum de alcool pentru un tanar duce la scaderea inhibitiilor, iar adolescentii par sa se simta mai maturi, cand de fapt, efectul obtinut este cel invers. In urma unei alcoolemii ridicate apare si riscul de transmitere a bolilor sexuale, pentru ca in starea de inconstienta unii uita sa foloseasca prezervativul sau alte forme de protectie si nu se mai gandesc la faptul ca ar putea sa ia HIV-SIDA, herpes, chlamdya ori se pot ivi sarcini nedorite. Cat despre droguri, cel putin 9% dintre adolescenti au folosit cocaina, iar alti 4% consuma acest drog in mod periodic. Tinerii nu sunt constienti de faptul ca drogul numit cocaina provoaca dependenta, fiind foarte periculos. Astfel pot aparea aritmie cardiac, infarct miocardic, crize pseudoepileptice sau accidente vasculare cerebrale.

Printre cele mai intalnite droguri folosite de adolescenti se numara si ectasy, gammahidroxibutirat. Substantele toxice sunt distribuite in special in cluburile de noapte, insa un aspect foarte periculos este ca au inceput sa apara si in scoli. Utilizarea de ectasy poate provoca tulburari ale somnului, anxietate severa, leziuni hepatice sau pierderi de memorie temporare. Pericolul este cu atat mai mare cu cat in unele cazuri drogurile sunt luate in combinatie cu alcoolul.

Sfat:
Atunci cand observi reactii stranii la copilul tau, este cazul sa iti pui semne de intrebare. Ai grija sa realizezi la timp ca adolescentul consuma droguri. Nu exista droguri mai rele si droguri mai putin bune. Toate afecteaza cresterea tanarului, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, ai grija la ceea ce consuma el, pentru ca pastilele pot sa aiba alt nume decat cel adevarat, iar administrarea lor produce probleme destul de grave. In unele cazuri chiar mortale. Ai grija sa-ti informezi copilul din timp de ceea ce inseamna drogul si de efectele acestuia. Trebuie sa ai in vedere si o posibila combinatie intre droguri si alcool. Discuta cu adolescentul, fara a ii impune reguli stricte in privinta drogurilor, pentru ca altfel risti sa-i sporesti curiozitatea.

Statistici privind consumul de alcool si droguri in randul adolescentilor

In ultimii ani s-au realizat mai multe studii privind consumul de alcool si droguri in randul studentilor, fapt care s-a dovedit a fi foarte grav. Statisticile arata ca in jur de 75% dintre tinerii din liceu consuma, cel putin din cand in cand, alcool. Aproximativ 28% dintre ei povestesc mai apoi prietenilor ca au avut un consum exagerat de alcool: mai mult de cinci bauturi cu un grad ridicat de alcool intr-un timp foarte scurt. De altfel, se pare ca doar pana la varsta de 16 ani, un tanar din zece a consumat cel putin o data in viata sa, droguri. In Europa, media celor care au consumat droguri este in prezent de 18%, fata de anul 2011, cand media indica un procentaj de doar 10%. Acest lucru este destul de ingrijorator, mai ales ca in 2007 doar 5% dintre adolescenti confirmau ca au experimentat macar un tip de drog, fie in incinta scolii, fie in afara acesteia. Daca in anul 1999 doar 1% dintre tineri consumau produse precum cannabis ori hasis, in anii urmatori cifrele au inceput sa creasca ingrijorator. In anul 2003 consumau droguri 3% dintre adolescenti, in 2007 4%, pentru ca in prezent media sa ajunga la 7%. Nici substantele inhalante, de tipul vopselelor nu trebuie uitate, pentru ca tinerii apeleaza si la acestea atunci cand nu au suficienti bani pentru a-si procura altceva. Asadar, cei cu varste de pana in 16 ani consumau in 1999 substante inhalante in proportie de 1%. Mai apoi, cifra a crescut la 2% in 2003 si mai apoi la 4% in 2007.

Un aspect foarte ingrijorator privind situatia Romaniei in prezent este faptul ca spre deosebire de alte state, aici nu se mai poate vorbi de o diferentiere intre fete si baieti in privinta consumului de cannabis si nu numai.

Sfat:
Incearca sa petreci mai mult timp cu copilul tau. Dedica-i atentie si acorda-i intelegerea de care are nevoie pentru a il tine departe de tentatiile adolescentine. Avand in vedere statisticile, din ce in ce mai multi tineri isi pierd directia, indreptandu-se catre parti intunecate si dificile. Cauta sa te apropii de copilul tau, castiga-i increderea, iar apoi va veni singur la tine sa-ti povesteasca ce il framanta si care sunt problemele cu care se confrunta. Numai prin cladirea unei relatii bazate pe prietenii vei reusi sa te apropii de adolescentul care isi doreste in acelasi timp sa ramana copil, sa fie matur si responsabil.