Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Ce trebuie sa luam in considerare

Planificarea unei sarcini

image

Daca v-ati decis ca a sosit timpul si sunteti pregatita sa aveti un bebelus, trebuie sa va asigurati mai inainte de toate ca sunteti pregatita atat din punct de vedere emotional, cat si fizic. Pentru aceasta este recomandat sa efectuati o vizita la medicul Dvs de familie, care ar trebui sa va faca o examinare fizica completa, sa va recomande teste de sange pentru a va verifica imunitatea la infectii cum ar fi varicela si rubeola si cu care sa discutati tot ceea ce va mai nelinisteste. Daca nu aveti imunitate la aceste infectii, doctorul Dvs va poate vaccina, si cel mai probabil va va recomanda sa asteptati cel putin 1 luna inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata. De asemenea, se impune si o vizita la medicul ginecolog, unde de asemenea vi se vor face o serie de analize.

Vizita la doctor

image La aceasta prima vizita la doctorul Dvs, trebuie sa fiti pregatita sa raspundeti si la o serie de intrebari, cum ar fi:

  • Probleme curente si trecute de sanatate. Daca aveti probleme de sanatate de genul diabet, astm sau probleme legate de tensiune, este recomandat sa reusiti sa le controlati inainte de a ramane insarcinata, reducand astfel riscul atat pentru Dvs cat si pentru bebelusul Dvs. Impreuna cu medicul Dvs puteti stabili pasii necesari pentru a aduce starea Dvs sub control, inainte de a ramane insarcinata. De asemenea, chiar daca in ultima perioada de timp nu ati mai avut probleme, totusi acestea trebuie sa fie tinute sub observatie.
  • Medicatie. Unele retete prescrise pot afecta un bebelus in formare. Trebuie sa anuntati medicul Dvs in cazul in care sunteti sub medicatie si sa vedeti daca puteti continua medicatia respectiva sau trebuie sa o intrerupeti, sau o puteti inlocui cu altceva cu efecte similare, dar care sa nu fie contraindicate pe perioada sarcinii
  • Istoric in familie. Unele probleme de sanatate se transmit genetic si este foarte posibil ca daca unul dintre parintii sau rudele apropiate de exemplu sa fi avut diabet, Dvs sa puteti dezvolta un diabet in sarcina. De aceea este util sa stiti la aceasta prima vizita la medic si daca aveti astfel de probleme de sanatate in familie, Dvs sau sotul Dvs (diabet, astm, tensiune arteriala ridicata).
Daca aveti 35 de ani sau mai mult, puteti prezenta un risc crescut de probleme de infertilitate, imposibilitate de pastrare a sarcinii sau anumite probleme ce pot aparea la bebelus, cum ar fi sindromul Down. De asemenea, si unele probleme ce pot sa apara in sarcina, cum ar fi diabetul de sarcina sau tensiune ridicata, apar mai frecvent la femeile ce au depasit varsta de 35 de ani. De aceea este bine sa discutati toate aceste aspecte cu medicul Dvs si sa stabiliti un plan pentru evitarea complicatiilor. In cazul in care ati mai fost insarcinata, doctorul va va intreba si despre sarcinile anterioare, daca ati avut vreo problema de sanatate sau daca bebelusul a avut vreo problema la nastere.

INTREBATI TOT CEEA CE VA NELINISTESTE SI NU VA FIE TEAMA SAU JENA SA INTREBATI !