Organele Sistemului reproductiv
Cuprins
Genitale Externe
Labia mica, labia mare si clitorisul. Glandele lui Bartholin se gasesc chiar langa deschizatura vaginului si sunt responsabile de producerea fluidului lubrifiant.
Vaginul
Aceasta parte a corpului face legatura intre organele de reproducere externe si cele interne. Actioneaza ca punct de intrare pentru penis si sperma si punct de iesire atunci cand se naste un copil.
Cervixul
Uneori numit si "gatul" uterului, acesta contine mucus care poate ajuta sperma sa fertilizeze ovulul. Cand nivelele de estrogen sunt ridicate, mucusul cervical tinde sa fie mai subtire si mai alunecos, facand astfel drumul mai usor pentru sperma.. Cand insa nivelele de estrogen sunt mai scazute, mucusul cervical este mai gros, ingreunand circularea spermei catre ovul. Cervixul este pozitionat intre vagin si uter.
Uterul
Aceasta este partea corpului ce actioneaza ca o casuta pentru copilul vostru timp de 9 luni. Este un organ muscular, alcatuit din 3 invelisuri: invelisul exterior numit peritoneu; in mijloc, miometru si in interior - endometru. Endometrul se pregateste in fiecare luna, subtiindu-se pentru a primi implantarea unui ovul fertilizat. Cervixul incepe in partea de jos, in spatele uterului, iar trompele uterine sunt pozitionate aproape de partea de sus a uterului, cate una de fiecare parte.
Trompele uterine
Majoritatea femeilor au 2 trompe uterine, una in partea stanga si una in partea dreaota. Acestea actioneaza ca un pasaj pentru ovulul matur, ce coboara spre uter in fiecare luna. Cand ovulul este fecundat, el ramane in trompa uterina pana ajunge la stadiul de blastocist, cand isi continua drumul catre uter si se implanteaza. Trompele uterine sunt conectate la un capat la ovare, iar la celalalt capat la uter.
Ovarele
Aici are loc producerea ovulelor. In mod normal, o femeie are 2 ovare, unul in partea stanga si unul in partea dreapta a corpului. Ovarele contin foliculi ce gazduiesc ovule imature. In fiecare luna cca 20 foliculi sunt stimulati si incep dezvoltarea unui ovul. De obicei in fiecare luna va fi eiberat un singur ovul desi in cazuri rare se pot maturiza doua sau poate chiar mai multe ovule. Ovarele sunt de asemenea raspunzatoare de producerea estrogenului si progesteronului, doi hormoni importanti, necesari pentru o functionare normala a sistemului reproductiv.