Hormonii implicati in fertilitatea la femei
Cuprins
De ce sunt importanti acesti hormoni?
Fertilitatea in cazul femeilor este un proces biologic dirijat de hormonii sistemului reproductiv.
Creierul foloseste acesti hormoni pentru a trimte semnale corpului atunci and este nevoie sa declanseze anumite evenimente.Corpul raspunde creierului tot cu ajutorul hormonilor pentru a-l ajuta sa gestioneze corect aceste evenimente.
Acest proces se repeta ciclic in cazul femeilor adulte.
O introducere a Hormonilor Reproductivi
Exista o serie de hormoni implicati in reglarea fertilitatii feminine.
In cele ce urmeaza aveti o scurta descriere a celor mai importanti dintre ei:
Estrogenul
Doi dintre cei mai importanti pentru reproducere sunt estradiolul si androgenul. Estradiolul ajuta la subtierea endometrului in fiecare luna, si de asemenea la modificarea mucusului vaginal si cervical pentru a-l face cat mai convenabil pentru sperma. Androgenul se transforma in extra estrogen de catre ovare, cauzand disparitia foliculilor care nu produc un ovul pe parcursul ciclului menstrual.
Progesteronul
Produs de "corpus luteum", este responsabil de a face endometrul mai receptiv la implantarea unui ovul fertilizat.
Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH)
Spre deosebire de estrogen si progesteron, care sunt produse de organele reproductive, GnRH este produs de catre hipotalamus, in creier. El controleaza productia si nivelul de estrogen din corp.
Follicle Stimulating Hormone (FSH) si Lutenizing Hormone (LH)
Acesti hormoni sunt produsi de catre glanda pituitara si sunt un raspuns la producerea de GnRH a hipotalamusului. Nivele crescute ale FSH ajuta stimularea foliculilor, ducand la producerea de ovule si de estradiol. Pe de alta parte, LH lucreaza impreuna cu foliculii la producerea androgenului.
Simptomele observabile ale Schimbarilor Hormonale
O serie de evenimente hormonale au loc impreuna in decursul unui ciclu reproductiv feminin. Acesta culmineaza cu ovulatia, unde un ovul are sansa de a fi fertilizat de un spermatozoid. Un factor important in monitorizarea fertilitatii este urmarirea schimbarilor observabile asociate cu eliberarea diversilor hormoni. Aceste schimbari fac posibila determinarea destul de precisa a momentului ovulatiei, si a luarii masurilor necesare in consecinta. Doua dintre cele mai urmarite simptome sunt temperatura bazala si mucusul cervical.
Asa cum am spus mai sus, Progesteronul ajuta uterul si creierul sa stie ca foliculul a eliberat un ovul. Dar acest hormon are si un efect secundar observabil. Nivelurile ridicate de progesteron fac ca temperatura corpului sa creasca cu cateva zecimi de grad. Daca temperatura corpului sau temperatura bazala este masurata si notata periodic, aceasta crestere poate fi observata si folosita pentru a identifica momentul ovulatiei.
Mucusul cervical este alt simptom urmarit in tehnicile care au ca scop determinarea momentului ovulatiei. Nivelul de estrogen creste in apropierea ovulatiei. Acest hormon face ca mucusul cervical sa-si schimbe caracteristicile. Mucusul are un rol important, prin aceea ca faciliteaza transportul spermei barbatesti. Prin faptul ca permite spermei sa supravietuiasca mai mult, perioada fertila creste peste intervalul de 24 de ore a ovlatiei. Sperma poate supravietui intern o zi sau mai mult si sa astepte ocazia de a fertiliza ovulul. Atunci cand se doreste determinarea perioadei fertile, aceste schimbari pot fi monitorizate pentru a detecta cand se apropie ovulatia.