Ciclul menstrual (menstruatia)
Fiecare femeie stie macar lucrurile de baza refertoare la ciclul menstrual, si anume ca o data pe luna, corpul ei elibereaza un ovul, care coboara prin trompa uterina catre uter. Daca ovulul respectiv nu este fertilizat, atunci apare menstruatia.
Hai sa vedem acum in detaliu ce se intimpla cu organismul femeii si cum functioneaza sistemul reproductiv.
Ciclul menstrual (Menstruatia)
Fiecare femeie are inca de la nastere o multime de ovule in ovarele sale. Chiar inainte de nastere numarul lor ajunge cam la cateva milioane, iar pana la varsta pubertatii acest numar scade la cca 400.000, din care numai cca 300 vor fi eliberate. Numarul ovulelor continua sa scada o data cu inaintarea in varsta.
Anii fertili incep odata cu aparitia primei menstruatii si dureaza pana la varsta menopauzei, in jur de 45-50 de ani. Un ciclu menstrual normal poate dura intre 25 si 34 de zile, cu 3 pana la 5 zile de sangerare. Totusi, cand se discuta de ciclu menstrual durata considerata standard este de 28 de zile.
Cand se considera ca incepe prima zi a menstruatiei?
Ziua 1 este considerata ziua primei sangerari. Fiecare ciclu menstrual are 2 faze. Prima faza este marcata de dezvoltarea si maturizarea unui ovul, a doua faza e cunoscuta sub numele de faza luteala. Aceste 2 faze sunt separate de ovulatie, care apare cam la jumatatea ciclului.
In timpul primelor zile ale ciclului, nivelul de estrogen scade, semnaland corpului sa creasca productia de FSH. Din cca 20 de ovule care sunt stimulate in fiecare luna, un ovul va fi elibert. Ca rezultat, celelalte ovule mor atunci cand nu mai primesc suficient FSH pentru a supravietui.
Cresterea de estrogen trimite de asemenea un semnal si catre endometru, facandu-l sa inceapa sa se subtieze, Mucusul cervical va incepe sa isi schimbe consistenta, in plus va fi produs si mai mult mucus, astfel ajutand sperma ce patrunde in vagin sa inainteze pentru a fertiliza ovulul.
Cu cca 1 zi si jumatate inainte de aparitia ovulatiei, nivelul estrogenului va atinge maximul. Odata ce foliculul elibereaza ovulul, foliculul in sine se micsoreaza, ulterior devenind "corpus luteum", care este responsabil de producerea progesteronului. Pe masura ce nivelul de progesteron creste in corpul vostru, endometrul incepe sa se pregateasca pentru implantarea unui ovul fertilizat.
Dupa ce ovarele au eliberat un ovul, acesta are aproximativ 72 ore pentru a fi fertilizat. De vreme ce sperma poate supravietui in organism cateva zile, este recomandat sa incepeti sa aveti contact sexual neprotejat inca dinaintea ovulatiei pentru a mari sansele de fertilizare.
Daca ovulul este fertilizat, corpul va incepe sa produca "human Chorionic Gonadotropin (hCG)", care adesea e numit si "hormonul sarcinii". Acesta te ajuta sa te asiguri ca corpul tau va produce i continuare cantitatile corecte de estrogen si progesteron pentru a oferi conditiile ideale pentru implantare. Daca rezulta sarcina, "corpus luteum" va fi stimulat de placenta si va continua sa produca progesteron.
Daca ovulul nu este fertilizat, "corpus luteum" se va usca dupa cca 14 zile si va deveni tesut mort si va fi eliminat la menstruatie.
Anumite simptome ale ciclului menstrual pot apare cu 5 zile inainte de sangerarea menstruala propriuzisa, cu o zi inainte sau chiar in prima zi. Simptomele pot persista pe intreaga perioada sau doar pana la sfarsitul primei zile. Aceste simptome includ de obicei insomnii, rezistenta scazuta la efort, dureri de burta, strs precum si alte schimbari emotionale. Trebuie sa stiti ca aceste simptome variaza de la o femeie la alta.
Menopauza
De cate ori pot ovarele sa repete acest ciclu? De cate ori pot ele sa produca hormoni, sa elibereze ovocitul, sa produca alti hormoni si apoi sa gestioneze "corpus luteum"? Odata cu varsta, ovarele inceteaza sa mai produca hormoni, chiar daca alte tesuturi inca produc Estrogen, iar corpul va sfarsi prin a face unele modificari. Acestea sunt cunoscute sub numele de menopauza.
S-ar putea sa va intereseze si urmatoarele articole:
Ciclul Menstrual la Adolescente: De Ce Lipseste Ciclul Menstrual, Perioadele Neregulate
Amenoreea - Lipsa Menstruatiei