Sunt insarcinata? Cat de repede pot face testul de sarcina?
Cuprins
Ce poate fi mai greu decat sa astepti sa vezi daca minunea s-a infaptuit? Atunci cand tu si partenerul tau incercati sa "ramaneti insarcinati", nimic nu e mai greu decat sa astepti. Cele doua saptamani clasice de asteptare din momentul conceptiei intind la maxim nervii chiar si la cele mai rabdatoare cupluri. Intrebarea care se pune acum este daca chiar este nevoie sa asteptati doua saptamani pentru a obtine raspunsul la intrebarea Dvs.
Datorita descoperirilor stiintifice este posibil acum sa depistati o posibila sarcina chiar inainte de a astepta sa vedeti ca va intarzie ciclul menstrual, si chiar de la Dvs de acasa. Depinde insa de tipul de teste de sarcina pe care le folositi.
Cum functioneaza testele de sarcina
Indiferent daca apelati la a face o analiza de sange la un laborator sau un test de urina acasa, ambele teste functioneaza prin detectarea hormonului hCG (denumit si gonadotropina corionica umana). In laborator exista o serie de teste care se pot face si care detecteaza hCG. Testele de sange se folosesc de obicei daca se doreste determinarea exacta a cantitatii de hCG produsa. Testele de urina pot determina doar daca hCG este prezent sau nu, la un nivel suficient de ridicat pentru a confirma prezenta sarcinii. Un test de sarcina este considerat POZITIV daca nivelul hCG este de 5 mlU/L sau mai mult.
In cazul in care valorile hormonului hCG sunt mult mai mari decat cele normale, poate fi vorba de o sarcina multipla, o sarcina molara sau de calcularea gresita a varstei sarcinii. Daca va aflati in acest caz, puti afla mai multe din articolele "Semne si simptome ale sarcinii cu gemeni" si "Cum se Calculeaza Varsta Sarcinii in Saptamani si Luni".
Daca doriti sa vedeti valorile normale medii ale acestui hormon de-a lungul sarcinii puteti citi si articolul "TOP 10 - Intrebarile cele mai frecvente legate de sarcina".
Ce este acest hCG si cand incepe organismul sa il produca?
Pentru a putea intelege mai bine principiul pe baza caruia functioneaza testele de sarcina este util sa stiti mai intai ce este hCG si de asemenea, bazele dezvoltarii fetale.
hCG, sau human chorionic gonadotropin, este produs foarte devreme in sarcina si serveste mai multor functii pentru a ajuta la dezvoltare, inclusiv stimularea productiei de progesteron si estrogen (puteti afla mai multe despre acest subiect din articolul "Hormonii implicati in fertilitatea la femei").
Inca de la inceputul sarcinii, bebelusul trece prin mai multe faze de dezvoltare. Ovulul femeii, impreuna cu spermatozoidul barbatului se unesc si formeaza zigotul. Zigotul trece printr-un proces de diviziune rapida, formand trophoblastul. Acesta va incepe sa secrete hCG chiar din faza aceasta timpurie de sarcina. Acest lucru nu se intampla inainte de implantarea bebelusului in uter. Ovulatia si fertilizarea apar de obicei in jurul celei de-a 14 zile, incepand cu prima zi a menstruatiei (pentru a detemina data aproximativa puteti folosi acest calculator de ovulatie). Daca are loc fecundarea, zigotul va trece prin trompa uterina catre uter. La aproximativ 7 - 9 zile dupa fecundare, bebelusul se va implanta adanc in peretele uterin (acest lucru poate provoca asa numita "sangerare de nidatie" sau henoragia de implantare).
Hormonul hCG este produs de stratul exterior al placentei, care este responsabil cu realizarea unei legaturi intre sangele mamei si fluidele embrionului. Corpul femeii nu va incepe sa produca hCG pana in acel moment. Dupa ce corpul femeii incepe sa produca acest hormon, el va putea fi determinat prin intermediul testelor de sarcina.
In cazul in care doctorul considera ca sarcina are un risc crescut (pe baza problemelor anterioare de tipul avorturilor spontane, infertilitate, nivel scazut al hCG-ului, etc) probabil ca va recomanda analize pentru verificarea nivelurilor hormonului hCG de 2 sau 3 ori pe saptamana, pana la inceputul trimestrului doi de sarcina, cand placenta este complet dezvoltata si produce oxigen si nutrienti in cantitati suficiente. Mai multe detalii puteti citi in articolul "Placenta".
Cand ar trebui sa fac testul de sarcina?
Cele mai noi teste de sarcina ce se pot folosi si acasa detecteaza si cantitati reduse de hCG, de cca 5mlU/L. Cu aceste teste sensibile, puteti depista o eventuala sarcina cel mai devreme la 7 zile dupa data ovulatiei. Implantarea apare undeva intre 7 si 10 zile dupa ovulatie, iar femeile produc cantitati diferite de hCG, care se dubleaza de obicei la interval de 2-3 zile. Este posibil totusi ca implantarea ovulului fecundat sa nu se fi produs inca sau sa nu produceti inca suficient de mult hCG astfel incat sa fie detectat de un test de sarcina uzual, folosit acasa.
De aceea, pentru rezultate mai bune si mai sigure, este recomandat sa asteptati sa treaca 14 zile de la ovulatie sau sa asteptati sa vedeti daca va intarzie ciclul menstrual. Daca chiar ardeti de nerabdare, cel mai devreme puteti incerca sa faceti un test de sarcina la 7 zile de la momentul ovulatiei. Nu uitati insa ca un test de sarcina facut asa de devreme si care a iesit negativ nu este absolut sigur ca este negativ, el trebuie repetat si dupa ce ati observat o intarziere a menstruatiei (PS: Trebuie spus ca acest hormon este detectat si in anumite forme de cancer, fiind produs de tumori cu celule germinale, insa acest aspect nu face scopul articolului de fata).
Cum se foloseste si interpreteaza un test de sarcina?
In acest moment exista pe piata o mutime de teste de sarcina, care afirma ca au o precizie de peste 99% si ca pot detectat sarcina chiar din prima zi de intarziere a ciclului menstrual, lucru asupra caruia avem personal rezerve. Intre acestea, difera reactivul folosit, modul de utilizare, timpul necesar pentru afisarea rezultatului, precizia, etc. Cateva dintre cele mai cunoscute teste de sarcina sunt Sure Check, Barza, Clear Blue, Femina, Minut.
Primul sfat pe care trebuie sa-l urmati pentru a folosi si citi corect un test de sarcina este sa cititi cu atentie prospectul.
Ca mod de folosire, sunt in principal 2 mari categorii. Unele contin o suprafata cu indicatori de control care trebuie introdusa intr-un recipient in care ati colectat urina, iar altele furnizeaza o pipeta cu care trebuie sa puneti cateva picaturi de urina intr-o zona speciala a testului.
Timpul necesar pentru citirea rezultatului difera si el, in functie de principiul dupa care functioneaza, fiind la marea majoritate cuprins intre 5 si zece minute. In cazul unora, exista si un interval maxim de citire, dupa care informatia afisata nu mai este considerata valida.
Ca mod de afisare a informatiei, se pot folosi diverse simboluri (de diverse culori ca de ex. albastru, roz), cum ar fi doua linii paralele (dintre care una este de control, cum se exemplifica si in poza de la inceputul articolului), semnul plus, sau in cazul celor digitale afisarea cuvintelor "sunteti insarcinata" sau "nu sunteti insarcinata".
Alte sfaturi utile sunt sa folositi urina de dimineata, care contine o concentratie mai mare de hormoni, sa manevrati cu atentie testul (mai ales sa nu atingeti zona care contine substanta reactiva) si sa verificati termenul de valabilate al testului.
Mai jos aveti un tutorial video pentru utilizarea testului Clear Bue
PMS (sindrom premenstrual) sau Simptome de Sarcina?
Care sunt Primele Semne de Sarcina
Amenoreea - absenta ciclului menstrual
Informatii esentiale pentru preconceptie
Teste de sarcina
Teste de sarcina Vol. II
Cate teste de sarcina v-ati facut?
Teste de sarcina slab pozitive
Simptome ale sarcinii pana la intarzierea Ciclului Menstrual