Cuprins :
Atunci cand un cuplu s-a hotarat sa aiba un copil, alimentatia tatalui in perioada de preconceptie este foarte importanta, atat pentru marirea sanselor de reusita cat si pentru calitatea materialului genetic transmis. Pe langa sfaturile generaliste de bun simt, cum ar fi sa mancati sanatos, este bine sa consumati cu precadere anumite alimente si sa luati cateva suplimente alimentare.
Stiati ca : Deoarece sperma are nevoie de 75 de zile pentru a se forma si de inca 12 pana la 21 de zile pentru a ajunge la maturitatem stilul de viata si starea de sanatate curenta va influenta sperma produse peste trei luni din acest moment !!!
In perioada de preconceptie este bine ca tatal sa aibe un aport de aproximativ 400 micrograme de acid folic pe zi, acid folic care este direct responsabil de cantitatea de spermatozoizi produsi.
Un alt element deficitar in alimentatia normala si care este foarte important in aceasta perioada este zincul. Acesta este responsabil cu metabolizarea acidului folic. Zincul se gaseste in oua, fructe de mari si carne, dar exista si sub forma de comprimate.
Pe langa cantitatea de spematozoizi produsi, foarte important este si mobilitatea acestora, lucru de care este responsabila in mare masura vitamina C. Vitamina C se gaseste in citrice gen portocale, lamai, pomelo, etc, dar si sub forma de pastile.
Pentru cei carora nu le place sa consume multe legume si fructe, exista un produs fabricat de Glaxosmithkline numit Cetebe Imunity plus Vit C si ZINC care contine atat vitamina C cat si zinc.
Pe langa acidul folic, zincul si vitamina C, un rol major il are si aminoacidul numit L-arginina.
Arginina
Pe langa alte beneficii (de exemplu functionarea optima a glandei hipofize sau vindecarea rapida a plagilor), la barbatii care doresc sa devina tatici aportul suplimentar de arginina este esential, pentru ca lichidul seminal (sperma) este formata in proportie de 80% din acest aminoacid. In forma naturala arginina se gaseste in nuci, ciocolata, flori de porumb, orezul brun, faina de ovaz, seminte de susan si floarea soarelui, stafidele, painea integrala.
Efecte secundare ale administrarii de arginina
Arginina este contraindicata in cazul persoanelor diagnosticate cu herpes si schizofrenie deoarece stimuleaza activitatea virusului.
Bibliografie