Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42




Corpul tau dupa nastere

Sanii dupa nastere si alaptarea (transformari, dureri, intretinere)

image

Prin ce transformari vor trece sanii dupa nastere si alaptare?

In timpul sarcinii femeia va trece prin multe transformari si nici sanii nu vor fi ocoliti. Dupa nastere, sanii vor fi destul de moi, si vor contine doar putin colostru. Aceste este primul lapte, gras si plin de anticorpi, care va proteja nou nascutul de infectii.

Dupa cateva zile precum si in continuare pe parcursul sarcinii, acestia se vor mari in volum, pregatindu-se pentru alaptat. Sanii vor deveni tari, vor fi mai plini, mai grei si nu in ultimul rand si mai sensibili.

La inceput, sfarcurile vor fi foarte sensibile, iar primele 10 pana la 20 de secunde ale fiecarui alaptat vor fi neplacute. Aceasta senzatie trebuie sa dispara dupa aproximatic 15 zile. Daca nu, incercati sa vedeti daca aveti o pozitie corecta pentru alaptat. Incercati sa obtineti ajutorul unei asistente sau al doctorului pediatru.

Este foarte posibil ca din cauza suptului des si cu putere al bebelusului sa va apara si rani pe sani, acestea facand ca alaptarea sa devina o povara. Nu veti mai suporta nici cea mai mica atingere din cauza ranilor.

In acest sens, una dintre variantele posibile pentru a va proteja sanii si totodata pentru a putea alapta in continuare, este protejarea sanilor cu aparatoare pentru sani din silicon. Astfel, gurita copilului nu va mai veni in contact direct cu sanii, iar acestia vor putea sa se refaca, fara sa fiti nevoite sa intrerupeti alaptarea.

Puteti sa observati de asemenea o inchidere la culoare a aureolelor, lucru perfect normal, datorat hormonilor ce controleaza pielea.

Veti observa in special ca atunci cand se apropie ora la care alaptati, sanii devin mai tari, mai plini, sunt mai durerosi, iar daca nu alaptati este posibil chiar sa aveti scurgeri de lapte. In acest sens este recomandat sa folositi tampoanele pentru sani, special create in acest sens. Imediat dupa ce alaptati, daca ati pus copilul la ambii sani, veti observa o reducere in volum a sanilor, o scadere a presiunii, o usurare. Acest lucru va dura pana aproape de urmatoarea ora de alaptat.

Dupa ce incetati alaptarea, sanii revin la normal, de obicei la dimensiunile dinainte de sarcina. In unele cazuri ei pot deveni lasati, lipsiti de fermitate, si pot prezenta chiar vergeturi. Pentru a diminua cat mai mult aceste urme ale sarcinii si alaptarii, trebuie sa va ingrijiti foarte bine sanii pe toata perioada sarcinii, dar si a alaptarii.

Este foarte important sa purtati sutien pe tot parcursul sarcinii si mai ales al alaptarii, pentru a ajuta muschii sa sustina sanii si astfel sa nu se lase prea mult. Trebuie sa va alegeti cu grija sutienul, astfel incat sa va simtiti comfortabil, sa nu fie nici prea stramt, sa nu va preseze sanii, bretelele sa fie mai late pentru o sustinere mai buna. Puteti sa optati pentru sutienele speciale pentru gravide, din bumbac, cu deschidere pentru acces rapid si o alaptare facila.

Puteti incerca si dusuri alternative - rece - cald - pentru a avea o piele mai ferma.

Pentru a evita pe cat posibil aparitia vergeturilor, trebuie sa folositi creme contra vergeturilor si creme hidratante pentru a mentine pielea elastica. Trebuie sa evitati zona sfarcurilor pentru ca bebelusul sa nu vina in contact cu crema respectiva. Dupa alaptat puteti sa dati de asemenea cu putin lapte din san pe sfarc, pentru a evita ragadele.

In concluzie, sarcina atrage dupa sine multe transformari, sanii nu vor fi nici ei ocoliti, trebuie insa sa fiti pregatite, informate si sa faceti tot ceea ce depinde de voi pentru a va pastra pe cat posibil sanii dinainte de sarcina.