Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Alaptatul ca metoda anticonceptionala

Daca Alaptez, mai Raman Insarcinata?

image

Raspuns : Da si nu

Alaptarea poate fi o metoda eficienta de contraceptie in primele 6 luni de la nastere, in anumite conditii. Hormonul produs pentru stimularea lactatiei, numit prolactina, actioneaza si pentru a impiedica eliminarea de ovule din ovare.

Totusi, fiecare femeie este unica, iar nivelurile de hormoni difera mult de la o persoana la alta. Pentru o parte din femei, ovarele continua sa elimine ovule, in ciuda productiei de prolactina. In concluzie, alaptarea nu este o garantie ca nu puteti ramane insarcinata.

Chiar daca nu veti avea ciclu pentru cateva luni bune dupa nastere, corpul dumneavoastra este posibil sa elimine primul ovul pospartum inainte de venirea primului ciclu. Astefel nu veti putea sti ca ati ovulat decat doua saptamani mai tarziu, atunci cand veti observa menstruatia.

Pe de alta parte, si situatia inversa este posibila. Adica puteti avea ciclu fara sa ovulati. De aceea este bine sa folositi teste de ovulatie atunci cand ciclul reapare pentru a sti daca aveti si ovulatie (perioada de fertilitate a reinceput) sau nu.

Pentru a fi ceva mai sigura ca nu ramaneti insarcinata in perioada in care alaptati:

  • trebuie sa va hraniti bebelusul exclusiv de la san si sa nu suplimentati cu niciun fel de mancare sau alt lapte
  • trebuie sa alaptati la intervale regulate, atat ziua cat si noaptea
  • nu trebuie sa sariti peste nicio masa de alaptat
  • nu trebuie sa aveti ciclu menstrual

Daca respectati regulile de mai sus, efectul alaptatului in primele sase luni dupa sarcina este similar cu cel al anticonceptionalelor – 99%.

In timpul alaptarii nu este recomandat sa luati pastile anticonceptionale.

De indata ce veti intarca bebelusul, ovarele vor incepe sa produca si sa elibereze din nou ovule, iar efectul contraceptiv va disparea.

Discutati optiunile de contraceptie din acest moment cu medicul dvs.

Nu va bazati ca nu puteti ramane insarcinata pana cand nu revine ciclul menstrual ! Perioada de fertilitate incepe cu 2 saptamani inainte de primul ciclu menstrual.

Este sanatos sa continui alaptatul daca sunt insarcinata?

Alaptatul este considerat a fi compatibil cu o sarcina sanatoasa. Exista o multime de mamici care au alaptat simultan si nou-nascutul si bebelusul, o situatie care este cunoscuta sub numele de alaptatul in tandem.