Corpul tau dupa nastere
Cuprins
Corpul tau, sentimente si copci
Primele zile cu copilul tau, este posibil sa fie o perioada foarte emotionala pentru tine si partenerul tau. Sunt multe de invatat si de facut. Este entuziasmul cu care vrei sa-ti cunosti copilul mai mult dar esti si obosita iar organisum tau are nevoie de recuperare, dupa travaliu si nastere.
Pastreaza-ti copilul aproape de tine atat de mult cat poti. Partenerul tau ar trebui si el sa petreaca mult timp tinand copilul. Este posibil sa se simta neglijat, in special daca trebuie sa te lase la spital si sa se intoarca singuri acasa. Au nevoie de suport si incurajare. Cu cat poti sa-l tii in brate mai mult, cu atat mai increzatoare te vei simti.
Cum te simti
Este posibil sa te simti putin obosita in primele zile, asa ca asigura-te ca obtii destula odihna. Chiar si putina plimbare poate parea ca o munca foarte grea.
Pentru multe mame, entuziasmul si placerea unui nou copil cantaresc mai greu decat orice problema. Este posibil sa te simti putin deprimata, totusi, in special daca esti foarte obosita sau simti ca nu poti avea grija de bebelusul tau cum ai vrea tu.
Nasterea este o experienta emotionala foarte obositoare iar hormonii tai se schimba dramatic in doar cateva zile. Unele dintre femei se simt triste si plang intre 3 si 5 zile dupa nastere (fii sigura ca tu si partenerul tau stiti semnele de depresie postnatala). Senzatia de plans poate fi si mai puternica daca travaliul a fost greu, esti foarte obosita si ai si alte griji.
Cateva femei se ingrijoreaza daca nu-si iubesc copilul imediat. Nu este intotdeauna dragoste la prima vedere. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti dai timp, poti inca sa tii la copilul tau si sa poti furniza caldura si securitatea de care are el/ea nevoie.
Infatisarea dupa primele zile
Corpul tau va suferi niste schimbari semnificative in aceste zile.
Sanii tai
Sanii vor fi mai mari la inceput si vor mai creste in timp ce alaptezi regulat. Daca nu vrei sa alaptezi din prima, nu trebuie sa faci nimic in mod special. Dar din a 3-a sau a 4-a zi, sanii tai vor fi „fragezi” deoarece laptele inca se mai produce. Poate ajuta daca porti un sutien ferm. Sanii tai se vor micsora din nou in aproximativ o saptamana. Vorbeste cu doctorul tau daca te simti inconfortabil.
Abdomenul tau va fi, probabil, umflat dupa nastere. Chiar daca ai nascut un copil, ai eliminat o placenta si fluid mult, tot vei fi destul de mare fata de inainte sa fi fost insarcinata. Asta se datoreaza in mare parte faptului ca muschii sunt inca intinsi. Daca optezi pentru o dieta echilibrata si exercitii fizice, formele tale vor reveni la normal in scurt timp.
Alaptarea ajuta, deoarece face ca pantecul (uterul) sa se contractate. Din cauza asta, s-ar putea, cateodata, sa simtiti o durere in stomac in timp ce are loc alaptarea.
Vezica ta
Se intampla destul de des la noile mame sa urineze din greseala daca rad, tusesc sau fac o miscare rapida. Exercitiile pelvienie la podea pot preveni acest lucru.
Daca problema persista mai mult de 3 luni, viziteaza doctorul care iti poate recomanda un fizioterapeut.
Copci, hemoroizi si sangerare dupa nastere
Daca ai avut copci dupa o ruptura vaginala sau o epiziotomie, spala zona des cu apa curata si calda pentru a o ajuta sa se vindece. Fa o baie sau un dus cu apa calda. Dupa baie, usuca-te cu grija.
In primele zile, adu-ti aminte sa te asezi cu grija si sa te intinzi pe o parte si nu pe spate. Exercitiile pelvienie la sol pot ajuta vindecarea.
In cazul in care copcile sunt inconfortabile, spune-i doctorului acest lucru, pentru ca are posibilitatea sa iti recomande un tratament. Calmantele pot ajuta si ele. Daca alaptezi, vorbeste cu doctorul tau sau cu farmacistul inainte sa cumperi medicamente ca ibuprofen sau paracetamol. De obicei, copcile se dizolva in timp, dupa ce taietura sau ruptura se vindeca, dar cateodata ele nu se topesc si trebuiesc scoase.
Mersul la W.C.
La inceput, ideea de a urina poate fi putin infricosatoare datorita durerii si deoarece nu poti simti ceea ce faci. Bea multe lichide, deoarece acestea dilueaza urina, dar daca tot este dificil sa urinezi vorbeste cu doctorul tau.
Probabil, organismul nu va avea nevoie sa deschida intestinele in primele zile de la nastere (scaun solid), dar e importat sa eviti sa fii constipata. Mananca fructe proaspete, legume, salate si bea multa apa.
Oricum te-ai simti, e foarte putin probabil ca vei rupe copcile sau vei deschide taietura sau ruptura din nou, dar te va face sa te simti mai bine daca vei tine cu mana un servetel curat peste copci in timp ce intestinele se misca. Sa nu-ti fie frica cand se intampla asta.
Hemoroizii
Hemoroizii sunt foarte comuni dupa nastere, dar acestia, de obicei, dispar in cateva zile. Mananca fructe proaspete, legume, paine, cereale, salate si bea multa apa. Aceasta dieta ar trebui sa faca miscarile de intestine mai usoare si mai putin dureroase. Nu impinge, deoarece asta vor face ca hemoroizii sa se agraveze. Anunta-ti doctorul daca te simti incomfortabil.
Sangerarea dupa nastere
Dupa nastere, s-ar putea ca vaginul tau sa sangereze. Aceasta situatie va fi destul de grea la inceput, de aceea vei avea nevoie de un super-absorbant sanitar. Nu folosi tampoane decat dupa verificarea postnatala, deoarece acestea pot cauza infectii.
In timp ce alaptezi, s-ar putea sa observi ca sangerarea e mai rosie si mai puternica. S-ar putea sa simti si crampe. Ambele se intampla deoarece alaptarea cauzeaza pantecul (uterul) sa se contracte.
Gradual, sangerarea va lua o culoarea maronie si s-ar putea sa continue asa cateva saptamani, scazand usor pana va disparea de tot. Daca pierzi sange in cantitati mari, foloseste prosoapele sanitare pentru a i le arata doctorului, iar aceasta sa poata sa iti ofere un eventual tratament.
Exercitii Postnatale
Exercitiile postnatale te vor ajuta sa iti tonifici muschii pelvieni si cei ai stomacului si te vor ajuta sa-ti recapeti talia. Ele te vor ajuta la mers si te vei simti mult mai energica. Ai posibilitatea sa faci exercitii postnatale la spitalul tau. Intreaba-ti doctorul sau fizioterapeutul.
Statul in spital
Daca ai noscut la spital, vei putea sa te intorci acasa cu acesta direct dupa travaliului, sau poti sa fii mutata la o sectie postnatala unde vei sta cu alte mame si alti copii.
In orice caz, daca nasterea a fost una normala, sederea ta in spital va fi una scurta. Te ajuta daca vei discuta cu doctorul despre grija ta postnatala chiar din timpul sarcinii, pentru ca sa stii la ce sa te astepti. Orice preferinta ai, o poti nota din timp in notitele pentru planul nasterii, pentru ca asistentele din sectia postnala sa fie constienta de dorintele tale.
E probabil sa ai nevoie de mult ajutor si sfaturi cu primul tau copil. Daca esti in spital sau acasa, doctorii te pot ajuta cu sfaturi care sa te ghideze sau sa te verifice pentru a vedea cum ai evoluat de la nastere. Nu ezita sa ceri ajutor daca ai nevoie de el.