Sarcina
pe
saptamani

1 2 3 4
5 6 7 8
9 10 11 12
13 14 15 16
17 18 19 20
21 22 23 24
25 26 27 28
29 30 31 32
33 34 35 36
37 38 39 40
41 42
Despre nastere

Nastere multipla (gemeni, tripleti ...)

image Cuprins

Tipuri de nastere

E mai probabil ca gemenii si tripletii sa se nasca prematur, deci e important sa intelegi optiunele de nastere.

E normal ca gemenii sau mai multi copii sa fie nascuti intre saptamanile 37 si 38. Mai putin de jumatate dintre sarcinile cu gemeni, au trecut de 36 de saptamani si doar 1,5% de sarcini cu tripleti trec de acest stadiu. Durata medie de sarcina pentru tripleti este de 34 de saptamani.

Trebuie sa fii pregatita pentru ca bebelusii tai sa petreaca timp pentru ingrijire neonatala. Aproximativ jumatate dintre mamele care au gemeni au avut cel putin 1 copil la ingrijire neonatala, in timp ce tripletii ajung in proportie de peste 90% la ingrijire neonatala.

Cum tripletii sunt deseori nascuti prematur, e o ideea buna sa discuti optiunile de nastere cu doctorul mai devreme in sarcina. Ar mai fi indicat sa vorbesti despre locul in care vrei sa dai nastere bebelusilor, desi cel mai indicat ar fi intr-un spital, deoarece sunt sanse sa fie complicatii mai mari atunci cand este o sarcina cu gemeni.

Procesul de travaliu este la fel, dar copiii vor fi monitorizati de aproape. Pentru a face asta, un monitor electronic si un cleste medical poate fi folosit pe primul copil odata ce s-a spart apa. In cazul in care va fi nevoie, ti se va administra o perfuzie.

Sarcinile cu tripleti sau mai multi copii vor fi aproape intotdeauna duse la capat cu ajutorul procesului de cezariana.

Nastere vaginala

Aproape jumatate dintre toti gemenii sunt nascuti vaginal si procesul este similar cu cel al unui singur copil. Daca ai planuit o nastere vaginala, este, de obicei, recomandat sa folosesti un analgezic pentru indepartarea durerii. Este mult mai usor, in acest mod, deoarece, daca apare vreo problema, solutia poate veni mult mai rapid pentru ca mama este deja sub influenta analgezicului.

Daca ai o nastere vaginala, vei avea mai mult ca sigur nevoie de asistenta, deoarece vor fi nevoie de anumite instrumente, precum o ventuza.

Odata ce primul copil a fost nascut, doctorul va trebuie sa verifice pozitia celui de-al 2-lea copil prin palpitarea stomacului si facand o examinare vaginala. Daca al 2-lea copil este intr-o pozitie buna, apa din jurul acestuia va fi rupta, iar bebelusul va fi nascut foarte curand, deoarece cervix-ul este deja dilatat la maxim. In momentul in care contractiile se opresc dupa prima nastere, se vor adauga hormoni pentru a le relua.

Sarcinile cu tripleti sau mai multi copii vor fi intotdeauna finalizate prin cezariana.

Cezariana

Multe dintre mame cred ca e necesara cezariana in cazul in care au o sarcina cu gemeni. Este adevarat ca, in Marea Britanie, mai mult de jumatate dintre mamele care au gemeni sau tripleti aleg aceasta varianta. Poti alege sa ai o cezariana electiva (programata) sau doctorul iti poate recomanda operatia de cezariana mai tarziu in sarcina, din cauza unor anumite complicatii.

Pozitia copilului poate determina daca bebelusii tai ar trebui sa fie nascuti prin cezariana. Daca unul dintre bebelusi este cu picioarele in fata sau in pozitie laterala, esti nevoita sa faci cezariana.

Cateva conditii mai impun operatia de cezariana, cum ar fi placenta previa sau daca bebelusii impart aceeasi placenta.

Daca la sarcina precedenta ai avut dificultati la nasterea unui singur copil, s-ar putea sa ti se recomande o operatie de cezariana pentru gemeni. Chiar daca ai o nastere vaginala, e posibil sa ti se faca o operatie de cezariana urgenta. Asta s-ar putea intampla deoarece copiii au inceput sa fie epuizati, cordonul ombilical cade pe canalul in care se efectueaza sarcina, in fata copilului, ai tensiune mare sau daca travaliul progreseaza lent.

In cazuri foarte rare, s-ar putea sa fii nevoita, dupa ce ai nascut primul copil dintre gemeni pe cale vaginala, sa-l nasti pe al 2-lea prin cazariana, daca bebelusii sunt epuizati. Aceasta problema apare la mai putin de 5% dintre cazuri.

Examinarea placentei

Dupa nastere, doctorul tau iti va examina placenta si membranele din jurul acesteia. Daca bebelusii au o singura placenta cu o singura membrana exterioara si doua membrane interioare, ele trebuie sa fie identice.

Aproape 1/3 din gemenii identici care au 2 chorioni si 2 amnioni sunt imperceptibili fata de gemenii care nu sunt identici. Daca bebelusii sunt de amandoua tipuri, singurul mod de a ii identifica daca sunt identici este prin test DNA.

Daca astepti gemeni, tripleti sau mai multi copii, e posibil ca travaliul sa inceapa mai devreme, deoarece pantecul tau devine foarte elastic chiar si cu doi copii. Este foarte rar ca sarcina multipla sa treaca pragul de 38 de saptamani. Mai multi specialisti de sanatate vor fi, de obicei, prezenti la o nastere de acest gen, de exemplu un obstetrician si doi pediatri (unul pentru fiecare copil).

Daca bebelusii se nasc prematur

Iata cateva dintre lucrurile pe care ar trebui sa le iei in considerare in cazul in care copilul tau se naste mai repede:

  • Posibil sa ai nevoie sa te muti la un alt spital cu facilitati mai adecvate daca apar complicatii care indica o nastere prematura; e posibil sa nu fii aproape de casa, dar trebuie sa te asiguri ca ai cele mai bune conditii pentru copii in unitatea neonatala.
  • Intreaba daca spitalul ales de tine are o unitatea de tranzitie. Aceasta unitate permite mamelor sa aiba grija de copiii lor daca acestia nu au nevoie de terapie intensiva.
  • Verifica daca spitalul are patuturi pentru un singur bebelus (sunt spitale care pun mai multi bebelusi in acelasi patut), asta depinzand de cum vrei sa doarma copilul tau.
  • Daca ai un copil in spital si unul acasa, va trebui sa te gandesti cum vei imparti timpul in 2: cand iti vei vizita copilul la spital, intreaba daca poti sa-i aduci si fratele geaman pentru a dormi impreuna in timpul vizitei tale.
  • Daca vrei sa alaptezi si doar un singur copil se poate hrani normal, va trebui sa te gandesti sa folosesti un aparat de colectat laptele pentru a hrani copilul cu probleme. Va trebui sa pui in acel moment unul dintre gemeni la alaptat, pentru a incuraja producerea de lapte si astfel putand sa-i alaptezi pe ambii bebelusi.
  • Verifica daca spitalul ofera suport de la o comunitate neonatala.
  • Cand te vei duce la o intalnire de supraveghere, recomandat ar fi sa nu fie programata dimineata, deoarece e foarte greu sa iesi in acea perioada din casa, cu doi copii, in special daca unuia ii este mai rau.