Intretinerea gravidei

Vopsirea Parului in Timpul Sarcinii

image

Fiecare femeie insarcinata care obisnuia sa isi vopseasca parul inainte, isi pune intrebarea fireasca daca este sau nu sigur sa se mai vopseasca si in timpul sarcinii.

Pana in prezent nu exista un raspuns cert, nici pozitiv, nici negativ. Este bine cunoscut faptul ca aceste vopsele de par contin substante chimice care sunt teratogenice, adica pot cauza defecte din nastere. Pana acum s-a demonstrat ca vopsirea parului dauneaza fatului animalelor, dar nu exista date si pentru oameni. In plus, cantitatea de chimicale administrata animalelor a fost mult mai mare decat cea pe care o femeie ar folosi-o ca sa isi vopseasca parul o data pe luna. Cand s-au aplicat doze mai mici din aceste chimicale la animale, ele au fost relativ inofensive. Totusi, intrucat nu s-au facut experimente si pe oameni, rezultatele nu sunt concludente.

Majoritatea medicilor NU RECOMANDA vopsirea parului in timpul sarcinii

Totusi, de vreme ce veti fi insarcinata timp de 9 luni, este de la sine inteles ca nu vreti sa va neglijati in tot acest timp si vreti sa aratati si sa va simtiti bine. Este esential ca o femeie sa se simta bine in timpul sarcinii si sa aiba o parere buna despre modul in care arata. Nu puteti face multe in privinta greutatii sau a mastii de gravida, dar cu siguranta puteti face ceva pentru ca parul dvs sa arate mai biene si sa ascundeti eventualele fire de par alb. Intrebarea care ramane insa este daca ar trebui sa apelati la vopsirea parului in timpul sarcinii.

In primul trimestru de sarcina este recomandat sa evitati complet vopsirea parului, intrucat fatul este mai sensibil si poate fi ranit mai usor. Substantele poate ca nu sunt foarte toxice si sunt relativ OK, dar nu si daca sunt administrate in doze mari. Daca o schimbare a culorii parului va va face sa va simtiti mai bine, intrebati medicul daca este OK sa va vopsiti macar in al 2-lea sau al 3-lea trimestru de sarcina.

Pentru a fi ceva mai sigur, puteti sa optati pentru suvite si nu pentru o colorare totala a parului. Chimicalele din vopselele de par sunt absorbite in circulatia sangvina prin scalp. Daca optati pentru suvite, atunci o cantitate mult mai redusa de substante chimice va veni in contact cu scalpul. Daca o substanta chimica va afecta sau nu fatul, aceasta depinde de cantitatea de substanta cu care veniti in contact, sau pe care o inhalati, si bineinteles si de natura chimica a substantei.

Un produs natural care poate fi folosit pentru colorarea parului este Henna. Henna nu contine chimicale si este sigura pentru fat.

Daca nu apelati la serviciile de vopsire din cadrul unui salon de coafura si optati pentru vopsirea la domiciliu, neaparat trebuie sa purtati manusi.

Pentru a fi siguri ca veti avea un bebelus sanatos trebuie sa limitati la minim contactul cu substante chimice pe parcursul sarcinii.