Soarele si sarcina

Bronzarea in Timpul Sarcinii

image

Odata cu sosirea verii, rochitele, fustele, bluzele, tricourile si topurile incep sa isi faca loc in garderoba noastra. Totusi, cine ar vrea sa le poarte fara a avea un bronz de vis? Cum puteti sa va bronzati insa daca sunteti insarcinata? Ce este permis si ce nu in timpul sarcinii? Indiferent daca sunteti sau nu insarcinata, ramane totusi si riscul pentru imbatranire prematura si cancerul de piele. Informatiile de mai jos vin in sprijinul dvs atunci cand doriti sa alegeti o metoda cu ajutorul careia sa obtineti un bronz excelent.

SOLAR

image Nu exista studii care sa ateste ca solarul dauneaza fatului in timpul sarcinii. Lumina UV nu este in contact direct cu fatul, dar totusi trebuie sa tineti cont de unele aspecte. Majoritatea medicilor nu recomanda nicio activitate care ar putea sa duca la o crestere a temperaturii corpului in primul trimestru de sarcina. Aici mentionam saunele, solarul, baile de abur, deoarece supraincalzirea poate fi asociata ulterior cu malformatii la nivelul maduvei fatului. Unele studii sugereaza chiar o legatura intre razele ultraviolete si deficienta de acid folic. Acidul folic previne defectele de tub neural, cum ar fi spina bifida. Acidul folic este critic in primul trimestru de sarcina. Dupa primul trimestru de sarcina, daca medicul va permite, puteti face cateva sedinte la solar, de 10-15 minute.

In timpul sarcinii pielea este mai predispusa la arderi, de aceea trebuie sa nu stati prea mult in soare si sa consumati multe lichide pentru a evita deshidratarea. Saloanele de bronzat respectabile nu primesc femeile insarcinate la bronzat decat daca au o nota de la medic cum ca este OK sa mearga la solar.

PLAJA

image Ca si solarul, nici mersul la plaja nu este o optiune prea agreata de medici. Pielea este mai sensibila, iar soarele poate cauza arsuri sau roseata a pielii. Daca totusi doriti sa mergeti la plaja, este recomandat sa stati la umbra si sa incercati o crema de bronzat. Indiferent daca sunteti sau nu insarcinata, trebuie sa consumati de asemenea multe lichide, sa folositi crema cu factor de protectie SPF 30 sau mai mult si neaparat sa purtati o palarie de soare. Daca nu va simtiti prea bine, aveti o stare de oboseala, intrati inauntru si nu mai ramaneti la plaja. Evitati sa petreceti mult timp la soare, pentru a evita si arsurile cauzate de acesta.

CREMA BRONZANTA

image Aceasta pare a fi cea mai buna optiune dintre toate. Evitati razele UV, indiferent daca sunteti sau nu insarcinata, daca doriti sa va pastrati o piele tanara, mai sanatoasa, cu fiecare an. Exista pe piata multe tipuri de creme si lotiuni pentru bronzat, cu rezultate foarte bune. Multe dintre variantele nou aparute au un miros foarte slab si ofera o bronzare imediata.

Singura ingrijorare si in acest caz consta in faptul ca nu se stie daca ingredientul activ, dihidorxiacetona (DHA), poate sa penetreze pielea. Studiile nu confirma faptul ca pot penetra pielea, dar totusi medicii recomanda femeilor insarcinate sa astepte pana dupa primul trimestru de sarcina, pentru a fi mai sigure. DHA s-a folosit in industria cosmetica inca din 1960 si nu s-au raportat niciun fel de probleme de atunci. Daca ar penetra pielea si ar intra in circulatia sangvina nu ar fi sigur pentru nimeni, indiferent daca este femeie insarcinata sau nu. Chiar daca ati mai folosit crema bronzanta inainte, este recomandat sa o incercati mai intai pe o portiune de piele, pentru ca in timpul sarcinii pielea este mai sensibila si va poate cauza iritatii.