Sarcina pe saptamani

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
36 37 38 39 40 41 42
Ce este ruptura unei cicatrici uterine?

Ce este ruptura unei cicatrici uterine?

Rupturile uterine

Ce se intampla daca cicatricea se rupe?

Desi rupturile uterine sunt rare, pentru femeile care doresc sa nasca vaginal, dupa ce, in trecut, au avut o cezariana, raspunsul medical este o cezariana rapida.

Cu cat dureaza mai mult diagnosticarea si raspunsul medicilor asupra unei rupturi uterine, cu cat este mai predispul copilul si/ sau placenta sa fie impinsi prin peretele uterin in cavitatea abdominala, iar, prin urmare, mama risca o hemoragie si copilul/ copiii risca sa aiba complicatii neurologice si, destul de rar, poate aduce chiar moartea.

Autorii cartii „Un ghid al Sarcinii si Nasterii”, una respectata la nivel international, textul fiind bazat pe dovezi, spun ca orice incapere echipata corespunzator pentru o nastere si pentru o urgenta medicala, poate duce pana la capat o nastere vaginala, in care mama a suferit, in trecut, o cezariana.

Este recomandat ca un medic sa fie disponibil imediat, daca va fi nevoie. Se recomanda o atentie si laparatomie accelerata urgenta (incizia chirurgicala la nivelul cavitatii abdominale), atunci cand este suspectata o ruptura uterina. Procesul de cezariana trebuie sa aiba loc imediat si trebuie sa fie disponibile servicii imediate de transfuzii de sange.

Facilitatile pentru camerele de nastere variaza in orientarile, protocoalele, timpul de raspuns pentru o ruptura uterina sau a altor complicatii din timpul travaliului pentru VBAC. A fost determinat, recent, faptul ca multe facilitati nu au capacitatea de a raspunde „imediat”, in cazul unei rupturi uterine, si din acest motiv nu recomanda ca femeile sa aiba o nastere vaginala dupa ce au suferit o cezariana intr-o sarcina antecedenta.

Persoanele care suporta VBAC spun ca accentul ar trebui sa fie pe imbunatatirea accesului catre calitatea ingrijirii femeilor care doresc sa efectueze un astfel de proces, nu pe a le descuraja datorita rezultatelor negativa facute publice, in multe procese medicale de malpraxis.

Daca medicii vor descuraja femeile sa isi planifice un VBAC si adopta o politica de cezariene elective repetate, acesta lucru va inseamna un surplus de 100.000 de astfel de procedee in fiecare an. Este putin probabil ca un numar atat de mare de operatii sa fie efectuate fara a avea loc multe complicatii serioase si, probabil, unele decese maternale.

In cazul in care apare o ruptura uterina, care este rezultatul pentru mame si copii?

Majoritatea studiilor au raportat faptul ca, atunci cand apare o ruptura uterina, chiar daca este foarte rara, daca travaliul a fost monitorizat cu grija, medicul a fost antrenat sa ofere nasteri VBAC, si daca raspunsul medical a fost rapid, mamele si copiii se descurca bine, de obicei. Un studiu efectuat intr-un spital mare din California, in care datele au fost preluate timp de 24 de ore pe zi, a raportat ca rezultatele pentru bebelusi au fost mai bune daca timpul de raspuns a fost de maxim 18 minute.

Cu un acces la o cezariana rapida, decesul fetal cauzat de o ruptura uterina este un eveniment extrem de rar. 3 studii mari, care au determinat numarul de bebelusi care au murit ca rezultat direct de la o ruptura uterina, atunci cand femeile erau in travaliu pentru un VBAC, au gasit urmatoarele:

Numarul de femei care erau programate pentru VBAC Numarul de bebelusi care au murit de la o ruptura uterina
17.613 5
10.000 3
5.022 0


Descoperirile de la proiectul VBAC Vermont/ New Hampshire au aratat ca riscul general de deces fetal din cauza unui VBAC este de 6 din 10.000, spre deosebire de cezarienele planificate, unde rata era de 3 din 10.000.

Femeile care au primit ingrijire prenatala buna, ale caror medici au fost antrenati si aveau experienta cu VBAC-ul, si care au intrat in travaliu intr-o facilitate echipata pentru a oferi ingrijire medicala imediata, au, de cele mai multe ori, rezultate bune.

Femeile care doresc sa aiba un VBAC acasa, pot lua in calcul posibilitatea ca o ruptura uterina poate aparea. VBAC-urile efectuate acasa nu sunt recomandate.

Femeile care doresc sa aiba un VBAC la un centru specializat de nasteri ar trebui sa isi faca planuri asupra accesarii serviciilor de urgenta, in cazul in care apare o ruptura uterina.

Poate fi redus riscul de ruptura uterina?

Desi nu este posibil sa prezici care femeie este mai predispusa sa treaca prin experienta unei rupturi uterine in timpul unui VBAC, studiile recente sugereaza faptul ca riscul unei rupturi uterine este mai mare atunci cand:

  • Travaliul este indus cu oxitocina, preparate din prostaglandina sau misoprostol (Cytotec).
  • Incizia antecedenta de cezariana a fost inchisa cu un singur strat de suturi (acest tip era folosit in urma cu cativa ani, pentru a micsora timpul petrecut in salile de operatii).
  • Femeile devin insarcinate si doresc un VBAC in mai putin de 24 de luni de la ultima cezariana.
  • Femeile au o varsta mai mare de 30 ani.
  • Febra materna a fost o consecinta a unei nasteri precedente prin cezariana.
  • O incizie clasica uterina a fost folosita intr-o sarcina precedenta prin cezariana.
  • O femeie a suferit 2 sau mai multe nasteri prin cezariana.
Inducerea in travaliu cu ajutorul prostaglandinelor ar trebui sa fie descurajata, la majoritatea femeilor. Misoprostulul este asociat cu un risc mare de rupturi uterine si nu ar trebui sa fie folosit atunci cand o femeie doreste un VBAC.

Alegere informata – Refuz informat

Orientarile medical-etice si legile curente dau sansa femeilor care, odata, au dat nastere prin cezariana, sa aiba optiunea de a avea un VBAC sau o cezariana repetata electiva.

A devenit clar ca pacientii au dreptul sa participe, alaturi de medici, intr-un proces de luare de decizii, in ceea ce priveste procedurile medicale, testele sau tratamentele; Odata ce pacientii au fost informati despre riscurile materiale si beneficiile implicate; Pacientii au dreptul sa isi exercite deplina autonomie in a decide daca, sau nu, sa urmeze anumite teste, proceduri sau tratamente. In exercitarea acelei autonomii, pacientii informati dispun, de asemeni, de dreptul de a refuza sa urmeze oricare dintre aceste tratamente, teste sau proceduri. Alegerea unui pacient de a renunta la un tratament, test sau procedura, care a fost oferit sau recomandat de doctor, reprezinta un refuz informat.

Femeile sunt incurajate sa puna intrebari, sa adune informatii si sa discute grijile pe care le au cu medicii, pentru a le putea permite sa aiba o alegere informata, fie ca aceasta va fi VBAC sau va suferi, din nou, o cezariana.
<< Prima parte