Sarcina pe saptamani

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
36 37 38 39 40 41 42




Supa de zarzavat

Supa de zarzavat

Supa trebuie considerata un "complement" al piureului.

Ingrediente, pentru aproximativ 200ml de supa:

  • 300-400 ml apa
  • o jumatate de morcov mare
  • un cartof
  • o jumatate de ceapa
  • o jumatate de telina
  • cateva frunze de spanac sau salata verde
  • eventual, pastarnac, patrunjel si putin praz

Mod de preparare

Legumele se spala cu grija si se fierb 1-2 ore. Se strecoara apoi supa clara in care am adaugat un varf de cutit cu sare si o fierbem 20 de minute cu o lingura de gris, pentru copiii peste 4 luni, si orez sau amidon alimentar pentru copiii sub 9 luni.

Supa poate fi pastrata pentru a doua zi la frigider doar daca nu a fost fiarta cu fainoase (amidon).


Supa de morcovi

Aceasta supa se poate da incepand cu varsta de 4-5 luni, la recomandarea medicului pediatru. Este bine stiut faptul ca morcovul este o sursa bogata de vitamina A.

Mod de preparare:

  • Se taie felii subtiri 500 g morcov
  • Se pun la fiert intr-un litru de apa si se fierb la foc mic 2 ore
  • Se paseaza sau se mixeaza aceasta crema obtinuta foarte fin.

Supa crema cu legume

Ingrediente:

  • morcovi
  • ardei
  • dovlecel
  • telina
  • conopida
  • sfecla rosie
  • cartofi
  • verdeata
  • smantana
  • 1 galbenus de ou

Mod de preparare:

Se fierb bine morcovii, apoi cand sunt aproape gata adaugati ardei, dovlecel, telina, conopida, sfecla rosie si cartofi. Se fierb toate bine.

Se mixeaza si se mai pun la fiert putin dupa ce s-a adaugat si verdeata. La sfarsit se iau de pe foc si se pune optional un ou batut (doar galbenusul) cu 2 linguri smantana.

Se poate servi cu crutoane.

ATENTIE ! Se va pregati numai pentru copii mai mari de 1 an, si numai la recomandarea sau cu acordul medicului pediatru.


Supa crema de legume cu lapte

Ingrediente:

  • 1 litru apa
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 1 radacina patrunjel
  • 200 g cartofi
  • 1/2 lingurita unt
  • 1 lingurita faina
  • 150 g lapte
  • patrunjel verde

Mod de preparare:

Se fierb zarzavaturile spalate, curatate si tocate foarte fin, in apa clocotita. Se paseaza, se pun din nou la fiert. Separat, se face un sos alb din 1 lingurita de unt, 1 lingurita de faina, stins cu lapte. Se amesteca cu supa. Se lasa sa mai dea 2-3 clocote impreuna. Se pune verdeata tocata fin. Se pot adauga, cand e calduta, cateva picaturi de lamaie.


Supa din verdeturi de primavara

Ingrediente

  • 10g unt
  • 10 g faina
  • 10-20 g verdeturi (care se gasesc primavara)
  • cateva felii de franzela

Mod de preparare

Se spala verdeturile in multe ape, se taie fin si se inabusa in 5 g unt, 5 minute. Din restul de unt, cu faina, se face un sos alb, se stinge cu 60 g apa sau supa si se fierb 20 minute. Se adauga verdeturile taiate marunt, 1 lingurita smantana si zeama de lamaie.