Sarcina pe saptamani

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
36 37 38 39 40 41 42
Nasterea in apa - beneficiile acesteia

Nasterea in apa - beneficiile acesteia

Nasterea in apa
Prematuritatea a fost intotdeauna un motiv pentru a apela la o nastere pe pat, controlata si monitorizata. Unii medici care au obtinut rezultate excelente dupa ce au experimentat nasterea in apa a copiilor cu varsta gestationala mai mare de 36 de saptamani se intreaba daca nasterea in apa ar fi potrivita si pentru copiii care au o varsta gestationala mai mica de 36 de saptamani. Cu tehnologia avansata care monitorizeaza nasterea in apa, exista foarte putine motive pentru a i se cere unei femei sa paraseasca piscina, mai ales daca bebelusul tolereaza travaliul foarte bine. Pana in prezent, au fost raportate cateva cazuri de nastere in apa a copiilor care aveau o varsta gestationala de 33, 34 si 35 de saptamani.

Cel mai probabil, o femeie care a experimentat nasterea in apa va dori sa repete aceasta experienta. In acest sens, raportul pe plan international al nasterilor in apa demonstreaza faptul ca aceasta procedura este ceruta de femeile din toata lumea. In cazul in care circumstantele s-au modificat si facilitatile pentru nasterea in apa nu mai sunt disponibile, pacienta va face tot posibilul sa caute un loc oportun pentru a naste in apa. Un proiect propus de Waterbirth International a constat in realizarea unui sondaj in randul femeilor care au dat nastere in apa. In acest sondaj, intrebarea care primeaza este "Ai mai lua in considerare posibilitatea de a naste in apa?". Din peste 150 de sondaje realizate, doar o singura pacienta a raspuns ca nu ar mai naste in apa. Raspunsul ei a fost un NU ingrosat, alaturat de semne de exclamare si de o sageata care conducea spre partea de jos a paginii unde, cu caractere foarte mici, a scris "Este cea de-a saptea nastere, am terminat!"

Este greu sa te gandesti la o alta metoda de nastere care beneficiaza de atatea laude, atat de la specialisti, cat si de la paciente. Dr. Lisa Stolper a raportat ca nasterile in apa au depasit procentul de 37%, in timp ce nasterile vaginale, incluzand cezarienele, au ajuns la procentul de 33%. In spitalul unde lucreaza acest doctor a achizitionat o piscina portabila, care a fost folosita la mai bine de 50% dintre paciente. In prezent, s-a luat in considerare ideea instalarii mai multor piscine pentru a putea deveni un serviciu mai accesibil pentru mai multe femei.

Una dintre intrebarile finale pe care cuplurile si reporterii le pun este:

De ce nu sunt mai multe spitale care ofere posibilitatea nasterii in apa?

In ultima vreme, spitatele au facut incredibile progrese din acest punct de vedere. Cadrele medicale sunt mult mai deschise in a cerceta problemele pe care le au pacientele si de a incerca intocmirea protocoalelor care sa fie acceptate in spitale. Ba chiar, unele dintre cadrele medicale au cumparat echipamentul necesar si piscina portabila din fondurile proprii, in speranta ca vor pune bazele unei adevarate afaceri. Comitetul Comun de Sanatate a recomandat tuturor spitalelor sa puna la dispozitie optiunea de a naste in piscina. Filosofia care sta la baza ideii "Schimbare in Nastere" sustine ca femeile au dreptul sa aleaga unde si cum vor sa nasca. Intr-o declaratie din 1994, s-a afimrat urmatorul lucru: "nasterea in apa este preferata de unele femei intrucat este modalitatea pe care ele au ales-o de a da nastere. Prin urmare, nasterea in apa ar trebui sa se afle printre metodele de ingrijire a travaliului."

In general, mamele care doresc sfaturi despre cum sa obtina permisiunea de a naste in apa afla ca este nevoie de trei ingrediente pentru a schimba politica unui spital:

  1. o mama motivata;
  2. un specialist deschis si care sa sustina mama;
  3. o moasa sau o asistenta care sa fie coordonatoarea perinatala si care sa fie disponibila sa inceapa o instruire a personalului si sa creeze o noua politica a spitalului.
Fara cele trei ingrediente de mai sus, unele spitale vor continua sa respinga astfel de cereri. Un alt factor este timpul. Cu cat se actioneaza mai repede, cu atat sansele de schimbare sunt mai mari.

Ingredientul final pentru schimbare este educatia. Exista doarte multe domenii ale nasterii in apa ce pot fi explorate. Nasterea in apa este mai mult o filosofie a non-inventiei, decat o metoda sau un mijloc prin care se poate da nastere. Nasterea in apa combina psihologia cu fiziologia, tehnologia, umanitatea si stiinta. Nasterea in apa intruchipeaza un aspect al procesului de a da nastere, care este greu de exprimat. Nasterea in apa este cea mai veche metoda si, in acelasi timp, cea mai noua. Cynthia, o pacienta care a dat nastere in apa, a spus: "Apa m-a facut sa fiu conectata complet cu trupul si cu bebelusul meu. Apa a fost ca un leagan pentru mine si, in acest fel, am putut sa ma dedic in intregime miracolului care mi s-a intamplat. Pentru mine, aceasta modalitate a reprezentat intentia lui Dumnezeu prin care el a vrut ca eu sa nastere."

Cum este monitorizat copilul in timpul unei nasteri in apa?

In utilizarea la scara larga a aparatelor electronice de monitorizare fetala in timpul nasterii, motivul principal de ingrijorare este cum se poate obtine monitorizarea exacta a batailor inimii mamei, daca aceasta de afla scufundata in apa.

Una dintre primele companii care au creat echipamente de monitorizare rezistente la apa a fost Huntleigh Healthcare din Marea Britanie. Aceasta noua tehnologie a fost folosita pentru o perioada de mai bine de un deceniu si, intre timp, a fost imbunatatita. Echipamentele de monitorizare rezistente la apa includ monitoare, unitati telemetrice si altele.

Trebuie spus ca exista ecografe de tip doppler impermeabile inca din anul 1996. Referitor la ascultarea batailor cardiace fetale, exista un standard stabilit de catre Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie. Specialistii care asista la nastere, daca urmeaza acest ghid, asculta fatul din 30 in 30 de minute in perioada travaliului si din 10 in 10 minute in perioada in care este impins in exterior. Unii dintre medici asculta fatul dupa fiecare efort de impingere.

Pot avea o nastere in apa la spitalul local?

Spre deosebire de vremurile trecute, in prezent, spitalele sunt mai cooperante, iar cererea mai multor femei s-a facut auzita. Multe persoane initiaza desfasurarea acestui proces prin faptul ca intreaba daca pot aduce o piscina portabila pentru travaliu. Exista o serie de pasi care trebuie sa fie urmati cu scopul de a convinge spitalele sa adopte protocoalele pentru nasterea si travaliul in apa precum, si pentru utilizarea unui bazin portabil.

In Romania nasterea in apa se poate face in principal la clinicile private, cum ar fi Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Regina Maria", "Aqua Materna" din Brasov, "Active Center" din Bucuresti, etc.