Sarcina pe saptamani

1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 32 33 34 35
36 37 38 39 40 41 42




Jobul de parinte
  Tulburari de atasament parental  
  Internet sigur pentru copii  
  Memorii de la copilul tau  
  Raul de miscare  
  Meseria de parinte  
  Ce mananca copiii  
  Siguranta copilului in masina  
  Schema de vaccinare  
  Probleme la scaunul de masina  
  Cum alegem incaltamintea copiilor  
  Fluorul si Dintisorii Copilului  
  Ce temperament are copilul tau?  
  Dormind impreuna cu copilul tau  
  Copiii și emoțiile lor negative  
  De ce bebelusii nu ar trebui sa doarma singuri  
  Problemele copilului fara un parinte  
  Animalele de casa cresc imunitatea copiilor  
  Cladeste imunitatea copilului tau  
  Argumentele pro si contra suzetelor  
  5 fraze periculoase  
  10 lucruri sa le spui copilului  
  Toate scuzele  
  Etape de dezvoltare ale vorbitului pe luni  
  Etape cheie in dezvoltarea copilului  
  Bebelusii sunt extraordinari  
  Minciuna, moralitatea si varsta copilului  
  Un copil agresiv! De ce?  
  Tu ce stil parental ai adoptat?  
  Rolurile tatilor in familie  
  Legatura tata - bebelusul  
  Parinti si copii: momentul separatiei  
  Diferenta de varsta dintre frati  
  Scapa-ti copilul de obiceiurile rele!  
  Importanta relatiei cu tata pentru femei  
  Rolurile de sex si gen  
  Rolul tatalui in dezvoltarea psihologica  
  Educatia bazata pe dragoste  
  Copiii si notiunea de bani  
  Comunicarea dintre tata si copil  
  Cele 5 mesaje ale educatiei pozitive  
  Concediul paternal si influenta acestuia  
  Stadiile dezvoltarii limbajului  
  Obiectivele educatiei antreprenoriale  
  Voi reusi sa fiu o mama buna?  
  Prietenii imaginari ai copiilor  
  Metodele unei educatii antreprenoriale  
  Imbunatatirea comunicarii dintre tine si copil  
  Asa mama... asa fiica!  
  Ascultarea si revolta la varste fragede  
  Tatal si importanta lui in viata sotiei gravide  
  Este copilul influentat de starea mamei?  
  Am nevoie de un model pozitiv!  
  Noi metode de a micsora incapatanarea copiilor  
  Inteligenta emotionala  
  Nevoile de baza ale copilului  
  Copiii crescuti doar de mama  
  Baiatul mamei  
  Cum sa faci fata si carierei si copilului  
  Copiii crescuti de tata  
  Limbajul corpului  
  Si copiii au voie sa greseasca  
  Sfantul Valentin pentru parinti  
  Semne ca aveti un copil supradotat  
  Invata-ti copilul sa isi exprime emotiile  
  Probleme pe termen lung cu copiii adoptati  
  Relatia cu restul rudelor  
  Comunicarea cu un copil adoptat  
  Cand sotul nu vrea copilul  
  Inconstanta in comportament  
  Ce nu vor parintii sa auda  
  10 metode prin care sa iti pastrezi tonul calm  
  De ce femeile sunt marginalizate  
  Ce e bine pentru noi sau pentru ei?  
  Efectele aparitiei unui copil nou  
  O imagine de sine sanatoasa  
  Influenta televizorului asupra copiilor  
  Educa-ti copilul sa vrea mai mult  
  Cum sa te faci inteles de copil  
  Un copil problema  
  Atasamentul parental  
  Crizele de dezvoltare  
  Semne ca bebelusul tau te iubeste  
  Autocontrolul la copii  
  Parintii chinezi  
  Educatia sexuala a copiilor  
  Parintii arabi  
  Intrebarile dificile ale copilului  
  Parintii hispanici  
  Parintii Scandinavi  
  Parintii Africani  
  Parintii Britanici  
  Parintii Australieni  
  Autoritatea parintilor vs educatia copiilor  
  Importanta meselor in familie  
  Copiii platesc pentru greselile parintilor?  
  Parinte sau prieten  
  Obedienta la copii  
  Nu-mi place prietena baiatului  
  Copilul meu fura! Ce sa fac?  
  Talentele vs Alegerea Carierei  
  Se poate modela personalitatea copiilor?  
  Bias-urile cognitive  
  Teoria mintii  
  Stima de sine la copii  
  Autonomia copilului  
  Copil agresor sau victima?  
  Ce facem cand se lovesc copiii?  
  Cum te percepe copilul  
Diversificarea alimentatiei

Cand facem diversificarea

Bebe mancand Cuprins

Mamici, NU va grabiti!

Alimentatia diversificata reprezinta o etapa foarte importanta in dezvoltarea sugarului, atat de importanta incat unii pediatrii nutritionisti au denumit-o “a doua nastere”.
Ce inseamna de fapt diversificarea alimentatiei? Introducerea treptata si progresiva a cate unui aliment (altul decat laptele) tinand cont de toleranta digestive specifica fiecarei varste. Din ultimele cercetari reiese ca nu este cazul sa se grabeasca diversificarea alimentatiei bebelusilor. Explicatia consta in aceea ca abia dupa varsta de 3 luni i se uniformizeaza copilului permeabilitatea mucoasei intestinale, ajung la maturitate o serie de fermenti care contribuie la digestie, creste nivelul imunitatii locale a intestinelor, intra in actiune diverse mecanisme care ajuta la inghitirea alimentelor semisolide si solide (dispare asa-numitul reflex de respingere a linguritei). O diversificare precoce poate favoriza aparitia alergiilor. Pana la varsta de 4 luni, aparatul digestiv al copilului este imatur si, deci, nu este pregatit sa accepte alte alimente in afara de lapte. Pe de alta parte nu este bine nici sa se amane foarte mult inceperea diversificarii. Introducerea unui aliment nou mult dupa ce copilul a implinit 6 luni poate crea probleme de adaptare a organismului sau la alimente cu o consistenta mult mai crescuta, “solida” in comparatie cu cea a laptelui.

LA 6 LUNI-PIUREURI DE FRUCTE SI DE LEGUME

Fie ca micutul este hranit cu lapte matern, cu lapte artificial sau are o alimentatie mixta (suge la san, dar primeste si lapte praf) nu este necesar sa recurgeti la diversificare pana la 6 luni. Aceasta este recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bazata pe numeroase studii de specialitate care au relevat faptul ca pana la 6 luni bebelusilor le este suficient laptele.
Micutul dumnevoastra a implinit 6 luni? Este momentul sa-i faceti cunostinta, treptat, cu noi alimente. Primul aliment introdus in meniul sugarului, pe langa laptele matern sau un inlocuitor al acestuia, este piureul de fructe sau legume. Puteti incepe fie cu legumele, fie cu fructele, dar recomadarea specialistilor este ca un copil “durduliu”, cu stare de nutritie foarte buna sa primeasca la inceput piure de fructe, iar unul slabut piure de legume, care are o mai mare valoare energetica. Introducerea piureurilor de fructe si legume ii asigura sugarului o serie de substante nutritive de care organismul sau are nevoie. Este vorba in primul rand de glucoza, fructoza, acizi oganici (citric, malic), care faciliteaza asimilarea substantelor nutritive din lapte, saruri minerale, pectine si fibre vegetale (normalizeaza digestia), precum si o cantitate suplimentara de vitamina C, potasiu si fier.
CE LEGUME II PUTETI OFERI? Morcov, dovlecel, mai tarziu cartof, telina, pastarnac, patrunjel, ardei, ceapa (pentru inceput, aceasta va fi pusa la fiert impreuna cu celelalte legume doar de gust). Alegeti 4-5 tipuri de legume, maruntiti-le si fierbeti-le impreuna, pentru ca sa-si lase vitaminele, iar la final se poate adauga in acesta zeama o lingurita de ulei de masline. De regula se folosesc 500 g de legume la un litru de apa. Piureul se va prepara fie dintr-o singura legume (de ex. morcov sau dovlecel), fie combinand doua legume. Piureul trebuie sa fie foarte fin, iar pentru a-i oferi consistenta moale se va adauga din apa in care au fiert legumele.
DAR FRUCTE? Morcovul, Marul copt este cea mai potrivita alegere pentru inceput, deoarece proprietatile sale alergene sunt foarte scazute. De obicei, dupa piureul de mere urmeaza cel de caise, piersici, pere, prune, banana (foarte coapte). Piureurile pot fi preparatre din unul sau cateva tipuri de fructe.

CUM PROCEDAM?

Incepeti sa-I faceti cunostinta cu noul produs alimentar, oferindu-i o lingurita din acesta (pentru a evita reactile alergice si pentru a-i permite micutului sa se obisnuiasca cu noul gust). Cantitatea de piure o veti creste progresiv, in fiecare zi cu 1-2 lingurite, pana veti ajunge sa inlocuiti o masa de lapte. Se incepe intotdeauna cu un piure dintr-un singur fel de fructe sau legume, iar daca se dovedeste ca micutul il tolereza bine, puteti trece la combinarea a 2-3 feluri. Cel mai bine este sa-i dati noul aliment la masa de pranz. Incepeti cu laptele si, la jumatatea mesei, oferiti-i noul aliment. Pana sa treceti la noul aliment, continuati cu primul timp de 4-5 zile, iar mai apoi cresteti progresiv cantitatea. Urmariti cu atentie reactia bebelusului dvs. la alimentul nou si incercati sa nu treceti cu vederea aparitia unor simptome, precum un scaun moale, inrosiri ale pielii sau eruptii cutanate. La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se suprima pentru cateva zile noul aliment introdus, dupa care se reia administarea lui, odata cu normalizarea tractului intestinal. In cazul in care simptomele intolerantei nu dispar, urmeaza sa inlocuiti respectivul aliment cu altul (de exemplu sa schimbati merele cu perele).
Nu adaugati zahar sau miere la piureuri.
Daca micutul are tendinta la constipatie, amanati pentru moment introducerea bananelor si nu abuzati de morcovi.
Cantitatea de piure poate varia de la cateva lingurite pana la 60 g pe zi, in functie de apetitul copilului. De preferat este sa i le oferiti la masa de pranz.
Este recomandabil sa utilizati o lingurita din plastic moale, caci este mai putin rece decat cea de metal si nu il raneste.
Daca preparati singura piureul, nu uitati ca legumele se spala foarte bine, se curata, se spala din nou, dupa care se fierb si se paseaza.
Este inutil sa incercati sa-i dati hrana cu lingurita daca micutului ii este foarte foame-el nu va face nici un efort sa manance, ci va prefera varianta comoda, sa suga la san sau din biberon.

LA CE VARSTA INCEPI?

Diversificarea este perioada in care se introduc treptat alte alimente decat laptele. Acestea vor fi date cu lingurita. Astazi nutritionistii recomanda ca diversificarea alimentatiei la sugari sa nu se faca nici prea devreme, nici prea brusc. Pana la 4 luni micutul nu are nevoie decat de lapte pentru a se dezvolta normal. Incepand de la 5–6 luni insa, laptele nu mai acopera in totalitate necesitatile lui nutritive si acum trebuie sa incepi sa ii dai si altceva. Asadar, la un copil sanatos, diversificarea se incepe jurul varstei de 4–5 luni si se continua, progresiv, pana copilul implineste 18–24 luni.
De ce nu este bine sa incepi mai devreme? In primul rand pentru ca, pana la 4 luni, aparatul digestiv al bebelusului este inca imatur si nu e pregatit sa accepte alimente noi. De asemenea, nici reflexul de masticatie nu este bine dezvoltat. Un alt motiv este ca intro-ducerea prematura a altor alimente favorizeaza aparitia alergiilor. In plus, daca se renunta prea de timpuriu la o masa cu lapte in favoarea altui aliment, exista riscul ca aportul de calciu sa fie insuficient, ceea ce poate afecta mai tarziu dezvoltarea oaselor si a dintilor micutului.
Faina instant si supa de legume
Multe mamici se straduiesc sa respecte cu sfintenie regulile de baza. Nu trebuie sa procedezi asa. Diversificarea cere flexibilitate – tu trebuie sa adaptezi „regulile“ la necesitatile copilului tau. Totusi, pentru inceput este bine ca dupa fiecare nou aliment introdus sa treaca cateva zile. Asa copilul va avea timp sa se obisnuiasca cu tot ce aduce nou alimentul: gust, consistenta, culoare.
Primele alimente introduse sunt fructele, legumele si cerealele pentru copii. Urmeaza carnea, pestele (ouale in cantitati foarte mici), si abia apoi alimentele care contin grasimi.
n La 4 luni. La 4 luni mananca numai lapte, circa sase biberoane pe zi, la un interval de 3 ore (cei mai multi copii nu se trezesc noaptea ca sa manance). Daca micutul are un apetit crescut, ii poti da 7–8 biberoane pe zi.
Nu uita! Daca micutul este hranit cu lapte praf, este posibil ca pediatrul sa recomande diversificarea alimentatiei mai devreme de 4 luni.
La 5 luni.
De la 5 luni copilul va manca de 5 ori pe zi. Acum poti sa ii dizolvi in laptele de seara faina instant de orez, gris, ovaz, tapioca sau porumb (in magazine si la farmacii se gasesc diverse cereale speciale pentru bebelusi). De ce seara? Cerealele (de preferinta fara gluten pana la 6 luni) sunt mai consistente si ii vor tine de foame peste noapte. La pranz ii poti pune in biberon supa de legume strecurata sau ii poti da 1–2 lingurite de piure de legume (morcov, cartof, dovlecel) imbogatit cu lapte si unt sau de fructe (banana, mar, para). Fructele le poti prepara si sub forma de compot. Toate acestea ii vor aduce un plus de vitamine, calciu, potasiu si fier.
Nu uita! Nu ii da mai mult de un aliment nou la o masa.
Branza, carne si oua
Dupa ce s-a obisnuit cu gustul primelor alimente solide, ii poti oferi o varietate mai mare de legume si fructe. La 6 luni, in unele cazuri chiar la sfarsitul lunii a 5-a, alimentatia bebelusului poate fi imbogatita cu carne de pui, peste, oua si diverse produse lactate. Pentru deserturi si gustare ofera-i branza de vaci, iaurt natural, fructe coapte si zdrobite.
La 6 luni.
Copilul ia tot 5 mese pe zi. Dimineata si la ora 10:00 cate un biberon cu lapte imbogatit cu 2 linguri de faina de cereale. Masa de pranz va fi constituita din: piure de legu-me la care s-a adaugat un pic de unt sau branza dulce de vaci (intre 1/2 si 3 lingurite); 20 g de carne de pui sau de peste (de 3–4 ori pe saptamana) mixata sau o jumatate de galbenus de ou fiert; iaurt, branza topita ca desert. Gustarea de la ora 16:00 va cuprinde un compot de fructe cu un biscuit si un biberon de lapte. La cina poate manca o supa-crema sau un piure de legume (la care ai adaugat un pic de branza dulce de vaci) si un compot de fructe.
Nu uita! Albusul de ou nu se da copilului decat dupa un an.
La 7–8 luni.
Mananca doar de 4 ori pe zi, dar cantitatile de alimente vor fi mai mari. Astfel, laptele de dimineata trebuie imbogatit cu 3–4 linguri de faina de cereale. Gustarea de la ora 10:00 va cuprinde, in afara de lapte, si 1–2 biscuiti sau o lingura de compot de fructe. La pranz ii poti da 20 g de carne (pui, peste) sau ficat de pasare pasat, un piure de legume cu unt sau ulei, un compot de fructe si un produs lactat (iaurt, branza). Pentru seara pregateste-i un piure de legume, iar la desert un produs lactat. De la opt luni se pot introduce leguminoasele (fasole, soia, linte, mazare etc.) Acum este momentul sa incepi sa ii oferi si alimente „cu bucati“, pe care copilul sa le mestece.
Daca pierzi „ocazia“, in viitor copilul va accepta mai greu alte alimente solide. In loc de piure de legume incearca sa ii dai terci de legume. Ofera-i bucatele mici de biscuiti, paine prajita, piscoturi, morcovi sau cartofi copti taiati marunt, carne tocata (perisoare), ciorba acrita cu bors sau lamaie.
Nu uita! Foloseste sarea si zaharul in cantitati mici.

INCEPE SA MANANCE SINGUR

De acum incolo micutul nu va mai manca alimente pasate si amestecate cu supe. Ii va face placere sa guste piureuri facute dintr-o singura leguma. Meniul sau trebuie diversificat si mai mult. Vei continua sa ii dai si alimentele de pana acum, dar in cantitati mai mari, in functie de apetitul lui.
De la 9 la 12 luni.
Alimentatia sa va evolua putin. I-au crescut dintisorii si se descurca mult mai bine cu mestecatul. Va manca din ce in ce mai multe alimente solide sau semisoli-de. Gustarile le poate manca singur, de aceea ofera-i biscuiti, o bucata de paine, un piscot. Va consuma de acum in mod obisnuit cruditati si piureuri de legume, paste, orez. Ai grija sa ii dai zilnic legume, fructe, lapte si produse lactate. O data pe saptamana da-i un galbenus de ou, iar de trei ori pe saptamana cate 30 g de carne de pui sau de peste.
Nu uita! Tine cont de gusturile sale si nu il forta sa manance ceea ce observi ca refuza sistematic.
Alimente pe care trebuie sa le eviti:
•laptele de vaca – ii poate provoca alergie si este greu de digerat. Nu il folosi inainte ca micutul sa implineasca un an.
•mierea – poate contine un tip de bacterie care cauzeaza botulismul
•alimentele grase, prea condimentate si prajelile
•bauturile racoritoare – nu ii oferi decat sucuri 100% naturale, fie preparate de tine, fie din cele speciale pentru bebelusi
•nucile – ii pot provoca alergie si se poate ineca cu ele
•albusul de ou – nu ii da albus de ou decat dupa varsta de 12 luni
Consultant: dr. Mioara Prala, specialist pediatru
la sufleuri ai nevoie de legume (de obicei folosesc dovlecei/conopida/broccoli sau chiar un amestec din toate astea plus morcovi, ciuperci si orice mai vrei), branza/cascaval, oua, verdeata (marar), sare. Cantitatea de legume este relativ egala cu cea de branza/cascaval. Numarul de oua este "dupa ochi". Nu prea multe, sa nu devina omleta.
Fierbi legumele, le scurgi si, dupa ce se racoresc, le amesteci cu branza rasa sau cascaval ras, depinde ce ti se pare potrivit (de ex. la dovlecei pun telemea, iar la conopida cascaval, asa imi place mie), cu galbenusurile, verdeata si sarea. Apoi adaugi albusurile batute spuma. Se varsa compozitia intr-o forma bine unsa si se da la cuptor, la foc mediu, cca. 30 min. Poti sa-l servesti cu putina smantana sau iaurt deasupra.
sufleu de peste, cu peste (cod) fiert si curatat de oase si piele, cascaval, oua, condimente.
La budinci ai nevoie de doua tipuri de legume (de ex. conopida si ciuperci) sau de o leguma si carne (de ex. conopida si piept de pui), oua, smantana, cascaval ras, sare.
Se fierb legumele, se scurg si se aseaza straturi alternative intr-un vas uns. Mai presari putina sare printre. Daca folosesti carne, trebuie preparata in prealabil (fiarta, calita etc) si tocata sau bine maruntita. Separat se amesteca smantana, ouale (1-2, depinde de marimea vasului), cascavalul ras, sarea, verdeata. Amestecul se varsa uniform peste straturi. Vasul se da la foc mediu pt. cca 30 min.
Se mai poate face budinca si doar cu o leguma si cascaval, tot straturi, unul de leguma fiarta, unul de cascaval, iar deasupra, smantana batuta cu oua si cascaval.
alimentele sunt grupate in 5 categorii :
-proteine : carne ,branza ,oua
-carbohidrati : paine ,cereale ,cartofi ,orez
-dulciuri : zahar ,miere, dulceata, fructe uscate
-acide : otet, muraturi ,fructe
-grasimi : ulei, unt, galbenus de ou
Fiecare aliment are nevoie de anumite enzime pentru digestie si un timp specific de digestie.Daca se fac combinatii nepotrivite, digestia poate fi incetinita sau stopata, se pot produce gaze si deranjari la stomac.

CATEVA DIN PRINCIPII SUNT:

-fructele sa se consume singure, pe stomacul gol sau cel mult cu iaurt- daca se consuma dupa masa sau cu alte alimente, digestia se incetineste si zaharul din ele incepe sa fermenteze =balonare
-legumele (in afara de cartof) se pot consuma cu proteine
Combinatii nepotrivite :
-proteine + carbohidrati -proteinele se digera intr-un timp mai lung iar carbohidratii incep sa fermenteze
-proteine + dulciuri - la fel
-carbohidrati + acide - se opreste digestia
-proteine + acid -la fel
-carbohidrati + dulciuri


Orice aliment nou introdus se face numai daca sugarul este sanatos.
Introducerea noilor alimente se face progresiv, in cantitati mici.
Alimentul nou introdus, indiferent de natura lui se administreaza numai cu lingurita.
Nu se introduc simultan 2 alimente noi (nu in aceeasi saptamana).
La primele semne de intoleranta (varsaturi, diaree) se suprima alimentatia nou introdusa pentru cateva zile dupa care se reia, odata cu normalizarea tranzitului intestinal.
Se va evita amestecul de lapte cu alimente solide in biberon.

CAND SE INCEPE?

DIVERSIFICAREA se incepe la 4 luni pentru bebeii alimentati cu lapte formula si la 6 luni pentru bebeii alimentati exclusiv la sân
-4 luni - suc de fructe si legume; sucul de morcov este primul introdus, apoi sucul de mere, piersici, morcovi; sucul de portocale poate fi amestecat cu suc de mandarine, lamai, grape fruite asta mai târziu;
-4 1/2 luni - fructele pot fi administrate sub forma omogenizata (banane, mere);
-5 luni - supa de legume initial strecurata apoi cu legume pasate, imbogatita cu ulei la 4 ½ luni; supa inlocuieste treptat o masa de lapte; se da la ora 14
- piureul de fructe sau compotul de fructe, se prefera compotul de mere cu fructe pasate imediat dupa preparare;
-5 1/2 luni - se asociaza piureul de legume la pranz cu supa la care se adauga carne mixata de pui sau de vita (2-3 lingurite) de 2-3 ori pe saptamana;
- unt la piureul de legume;
- branza de vaci si orez pasat (20 g branza/zi); ex: piure de fructe cu branza de vaci;
-5 ½ luni - supa de carne;
-6 luni - supa de legume poate alterna cu supa de carne sau oase degresate;
- galbenus de ou fiert tare, se incorporeaza in supa de legume alternand cu carnea; se incepe cu un sfert de galbenus de ou crescand pana la 1 galbenus pe zi;
- iaurt;
- la piureul de fructe se pot adauga biscuiti;
- ultima masa a zilei poate fi din lapte cu fainoase (cereale);
-7 luni - ficat de pasare sau vita;
- smantana 1-2 lingurite pe zi;
- perisoare;
-8 luni - mamaliguta cu branza de vaci si unt, creme fierte, papanasi, paine;
-9 luni - carne de peste alb (pastrav), sunca presata;
- aluaturi coapte in casa, sos alb, sufleuri;
-10 luni - o data pe saptamana se poate introduce creier de vita in piure;
- ou intreg (de preferinta la 1 an).
ZAHARAREA: 1 lingurita zahar la 100 ml lichid.
LAPTE DE VACA: 0-1 luna: ½ lapte zaharat + ½ apa zaharata
1-3 luni: 2 parti apa zaharata +3 parti lapte zaharat
3-4 luni: 1 parte apa zaharata +3 parti lapte zaharat
4 luni…: lapte integral.
In loc de apa zaharata se poate folosi pentru dilutie ceai zaharat.

LUNA a-III-a:

5 mese a 130 – 150 ml;
începând cu luna a 4-a se inlocuieste treptat o masa de lapte cu fructe, de preferat masa de la ora 10,00 (mar ras pe razatoare de sticla, banane bine coapte frecate spuma);

LUNA a-IV-a:

5 MESE A 160 ML;
ora 6,00 - 160 ml lapte praf ;
ora 10,00 - 100 g piure de mere (banane) +1-2 biscuiti
ora 14,00 - 120-150 ml de supa de legume + fainos + 1-2 lingurite de ulei de la 4 ½ luni;
- 50 g piure de legume (cu unt de la varsta de 4 ½ luni);
ora 18,00 - 160 ml lapte praf;
ora 22,00 - 160 ml lapte praf + 1-2 lingurite fainos de la 4 ½ luni.

LUNA a-V-a:

5 mese a 160-180 ml;
ora 6,00 - 160 ml lapte;
ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe;
ora 14,00 - 100-150 ml supa de legume + ulei sau unt;
- 50-100 g piure de legume;
- 20 g carne la 2 zile;
ora 18,00 - 160 ml lapte;
ora 22,00 - 160 ml lapte + fainos (faina de orez, biscuiti, faina de grau, gris);
Pentru 100 ml -1 lingurita fainos, fainosul se fierbe;
Luna a-VI-a: 5 mese a 180 – 200 ml;
ora 6,00 - 180 ml lapte;
ora 10,00 - 100 g mere; 30-50 g branza de vaci, 1-2 biscuiti; 50 ml suc de fructe;
ora 14,00 - 100 ml supa legume sau carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
ora 18,00 - 180 ml iaurt + 1-2 biscuiti +
ora 22,00 - 180 ml lapte + 2 lingurite fainos.

LUNA A-VII-VIII-A:

5 MESE A 200 ML;
ora 6,00-7,00 - 200 ml lapte;
ora 9,30-10,30 - 100 g piure de mere sau banane, caise, piersici;
- 30-50 g branza de vaci;
- 2 biscuiti;
- 50 ml suc de fructe sau legume (indulcit sau nu cu sirop de zahar);
ora 13,00-14,00 - 100 ml supa de legume sau supa de carne;
- 50-100 g piure de legume;
- 20-30 g carne la 2 zile;
- 1 galbenus de ou la 2 zile alternativ cu carnea;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne sau ou;
- 20 g ficat de pasare fiert si pasat inclus in piure;
ora 16,00-17,00 - 200 ml iaurt zaharat 5% + 1-2 biscuiti, + 20-30 g branza de vaci sau 200 ml iaurt cu fructe;
ora 20,00-21,00 - 200 ml lapte + fainos.

Luna a-IX-X-a:

5 mese a 200 ml sau 4 mese a 250 ml;
ora 7,00 - 250 ml lapte;
ora 12,00 - 100 ml supa de zarzavat sau supa de carne cu fainos (gris, pesmet de paine alba, faina de orez);
- 100 g piure de legume (ex. spanac);
- 20-30 g carne fiarta si tocata la 2 zile;
- 20-30 g branza de vaci;
- 1 galbenus de ou la 2 zile;
- ficat de pasare;
- peste proaspat;
- creier fiert si pasat o data pe saptamana;
In branza de vaci de la pranz pot fi adaugati 30 ml suc de fructe si 1 biscuit;
ora 17,00 - 200 ml iaurt indulcit 5% cu 2 biscuiti
sau 200 ml iaurt cu fructe
sau 150 g mere rase cu 2 biscuiti, 20-30 g branza de vaci si 2 lingurite sirop zahar
sau 200 ml lapte cu 2 lingurite fainos si branza de vaci sau budinci, papanasi;
ora 21,00 - ca la ora 17,00;

Luna a-XI-XII-a:

4 MESE A 250 G;
ora 7,00 - 250 ML LAPTE CU FAINOS
sau 250 ml lapte cu paine si unt sau cozonac;
ora 13,00 - 100 ml supa sau bors cu zarzavat, carne cu fainos (gris, orez, galuste, taietei) paine;
- 100-150 g piure de legume;
- 20-30 g carne fiarta tocata sau perisoare;
- 1 galbenus de ou alternativ cu carne la 2 zile;
- 20-30 g ficat fiert si pasat;
- 20-30 g branza de vaci cand nu primeste carne, ou;
- 1 mar crud ras cu 30-50 ml suc de fructe;
ora 17,00 - 150 g mere rase cu 2 biscuiti, , 50-100 ml suc de fructe sau legume, 20-30 g branza de vaci;
- budinci, papanasi, prajituri de casa;
ora 21,00 - 250 ml lapte cu fainos
sau 250 ml iaurt indulcit cu 2-3 biscuiti.
Fainos (cereale si preparate de cereale)
•Faina de orez; faina de grau rumenita; gris; pesmet din paine uscata; biscuiti simpli; faina de ovaz; zeamil; fosforin; faina de grau;
•Faina de malai; paste fainoase;
•Fainoasele se fierb 5-10 min.
•Pastele fainoase se fierb 20 min. si se limpezesc sub jet de apa rece.
Iaurtul se prepara din lapte de vaca fiert si racit brusc la care se adauga o lingura iaurt din ziua precedenta; vasul cu lapte se pune la cald; cand s-a inchegat se pune la frigider si se pastreaza 24 h.
Lapte cu faina rumenita (de orez).
250 ml lapte, 2 lingurite faina, 2 lingurite zahar .
Intr-o cratita uscata se pune faina la foc mic amestecand usor cu o lingura de lemn pana cand faina devine aurie, se pune laptele, zaharul si se fierb 5-10 min.
Gris cu lapte.
Se fierb 200-250 ml lapte cu 2 lingurite zahar; cand incepe sa fiarba se adauga grisul amestecand mereu.
Biscuiti cu lapte.
Biscuiti simpli se piseaza bine; se fierb 2 ligurite de praf de biscuiti cu o lingurita zahar si 200 ml lapte 5-10 min.
Budinca I.
Se fierb 200 ml lapte zaharat (2 lingurite zahar) cu o lingura fainos 20 min.; se pune preparatul intr-o forma caramelizata si se da la cuptor 10 min.
Budinca II.
200 ml lapte, 1 lingura orez, 1 lingura zahar, 1 mar, 1 ou, 2 lingurite unt.
Marul se curata de coaja, se rade, se amesteca cu zaharul.
Orezul se fierbe in lapte; dupa ce s-a racit se adauga galbenusul, merele rase, albusul batut spuma.
Intr-un vas Jena bine uns cu unt se rastoarna compozitia, se presara pesmet si se tine la cuptor 30 min.

1 – 3 ANI

Ora 7,00 – 8,00 – 250-300 g cafea cu lapte cu 5% zahar cu 50-75 g paine, 10-15 g unt;
12,00 – 250-300 g supa de legume (pasare, vita) sau bors de legume cu unt, cu galbenus de ou (chiar unu pe zi), apoi 50-100 g carne sau ficat cu paine;
16,00 – 200-250 g fructe crude sau compot sau budinca cu fructe sau budinca de fainoase cu lapte si dulceata sau budinca de zarzavat cu ou si branza sau o prajitura;
20,00 – 250-300 g lapte cu paine sau biscuiti, mamaliguta de gris sau de faina de porumb cu branza de vaci cu unt sau smantana.


Sau

7,00-8,00 - cacao cu lapte 5-8% zahar, cozonac;
12,00 – supa de carne, perisoare cu sos de smantana, piure de cartofi, compot de fructe sau fructe crude (mere, pere, caise);
16,00 – ceai cu lamaie si chec cu rahat;
20,00 – budinca de fidea cu branza, lapte cu paine.

Schema de diversificare , de la renumita DR.Culcer

Se incepe dupa 6 luni, iar la cei foarte grasi dupa 4-5 luni. Se inlocuieste la inceput masa a 2 a din zi adica masa de la ora 10. Se incepe cu suc de morcov, suc de mar, separat sau impreuna...o lingurita in prima zi , apoi 2 apoi 4, aproximativ 20 ml , apoi 40 ml , apoi 60, 100 ml, se adauga si pulpa de fruct, mar banana cite putin. Se sta 2-3 zile pe loc, pentru a vedea cum reactioneaza copilul, apoi se introduce banana mixata, cite o lingurita, doua pina la jumatate de banana. Pireul de fructe , trebuie sa fie semifluid , sa curga.In amestecul de mar sau banana, se pot introduce alte sucuri sau fructe in cantitati progresive. Apoi trebuiesc adaugate la masa asta si proteine sub forma de brinza de vaci cite 1-2 pina la 4-6 lingurite sau pulbere de biscuiti pina la aceeasi cantitate. Biscuitii trebuiesc rumeniti in cuptor si umflati cu ceai fierbinte dupa care se amesteca in pireul de fructe. Amestecurile de fructe se alterneaza, nu se da mai mult de 2 zile acelasi fel de pireut. MASA a 3 a .Supa de legume. Pireul de legume. Supa se face din morcov, telina pastirnac, cartof, ardei gras...se fierb cu putina sare si ulei. La inceput se da doar zeama cu 1-2 masuri de orez instant, 30 ml , 60 ml , ...pina la 200. Dupa ce s-a obisnuit cu supa se incepe cu pireul de legume.La fel se administreaza si el progresiv, cu putin unt...apoi se introduc in pireul de legume , pe rind galbenus de ou, carne de piept de pui [ galbenusul fiert tare , la inceput cite un sfert...iar carnita cite o lingurita...si crestem progresiv ] ficat de pasare , peste. MASA a 4 a - la ora 18, dupa 7-8 luni se inlocuieste....cu iaurt cu sau fara fructe, mamaliguta cu brinza si smintina, papanasi fierti.Pina la 2 ani jumate si peste, copilul trebuie sa primeasca 2 mese de lapte pe zi .

diversificarea dupa schema americana
La 6 luni,incercati aceste alimente:
A.cereale/fainoase:cereale fortificate cu vitamine(orez,orz,ovaz)
B.vegetale:dovlecel,mazare,cartof dulce
C.fructe:mar,banana,para
D.proteine:nimic


La 6-8 luni :
A.cereale fortificate cu vitamine(orez,orz,ovaz)
B.dovlecel,mazare,cartof dulce,zucchini
C.mar,piersica,avocado,banana,nectarina,caisa,para,pruna
D.pui,tofu(branza de soia),curcan


La 8-10 luni:
A.cereale fortificate cu vitamine,biscuiti graham,biscuiti fara sare,cereale „cerculete”
B.dovlecel,sparanghel,broccoli,morcov,conopida,fasole verde,mazare,bostanel,spanac,cartof dulce,cartof alb,zucchini
C.mar,caise,avocado,banana,struguri(taiati in sferturi),kiwi,mango,nectarine,papaya,piersici,pere,prune
D.pui,vita macra,fasole,nuci(macinate),seminte,tofu,curcan


La 10-12 luni:
A.paste fara ou,biscuiti graham si cu sare putina,orez,cereale „cerculete”,cereale cu vitamine
B.anghinare,dovlecel,sparanghel,sfecla,broccoli,morcov, porumb,castravete,vanata,fasole verde,mazare,bostanel,spanac,cartof dulce,cartof alb,zucchini
C.mar,caisa,avocado,banana,mure,fragi,zmeura,cirese,cantalup, citrice,lapte de cocos,smochine,struguri(taiati in sferturi), kiwi,mango,nectarine,papaya,piersica,para,ananas,prune,pere
D.pui,fasole,galbenus de ou,miel,vita macra,ficat,nuci(macinate),seminte,tofu,curcan

ALIMENTE NERECOMANDATE

Exista alimente care nu sunt bune pt. bebelusi si nu trebuie introduse pana la o anumita varsta.Dintre aceste alimente fac parte:


Miere de albine si sirop de porumbAmbele alimente trebuie evitate pana la varsta de un an.Acestea contin spori bacterieni care pot cauza o forma de botulism.

Pericol de sufocareAlimentele din lista de mai jos sunt periculoase din cauza lipsei dintilor si a coordonarii gura/limba;oferirea prea de timpuriu a acestor alimente prezinta un risc sporit de sufocare/innecare.Este recomandata introducerea acestor alimente dupa varsta de 2-3 ani.
-nuci nemacinate
-unt de arahide
-caramele
-guma de mestecat
-struguri intregi
-fructe sau vegetale tari proaspete (negatite)
-bucati de carne
-bucati de bacon
-cremvursti
-seminte de floarea soarelui
-stafide
-popcorn
-chipsuri
-bomboane tari


Alimente bogate in nitrati
Alimentele bogate in nitrati (pot fi legume sau carne) pot cauza anemie si-ar trebui evitate pana copilul implineste 8 luni.
VEGETALE:sfecla,morcov,fasole verde,spanac
CARNE:cremvursti,bacon,parizer,salam
ZAHAR,SARE SI COFEINA:ca o regula generala,alimentele bogate in sare,zahar si cofeina de obicei nu contin multe minerale si vitamine.Deci evitati-le!

Alimentele se introduc cate unul pe rand,cu pauza de 3-4 zile intre ele,ca in caz de reactii alergice sa-ti fie usor sa-ti dai seama ce le-a provocat. Prima data oferi copilului jumatate de lingurita,chiar daca el ar dori mai mult si tu esti tentata sa-i dai.Cantitatea creste progresiv in fiecare zi.


Discuta cu alte mamici pe forumul 7 pitici despre manuale si alte resurse cu informatii despre diversificare
Discuta alte mamici si spunet-ti parerea cu despre cartile cu retete pentru diversificarea alimentatiei bebelusului
Discuta alte mamici despre experientele proprii asupra diversificarii alimentatiei bebelusului